Ženy designérky, které byste měli znát

Ženy designérky, které byste měli znát

07.03.
2020

Dominika Švandová

Kdy jindy si připomenout významné designérky a jejich práci než právě dnes? Ženy jako Greta M. Grossman nebo Ray Eames se ve světě designu zasloužily hned o několik nadčasových ikon. Seznamte se s ženami – designérkami, bez nichž by současný svět designu nebyl tím, čím je.

Designérky, které psaly historii

Ray Eames 

„Vše co dokážu, Ray to dokáže lépe,“ tvrdil o Ray její manžel Charles. Americká architektka, umělkyně a designérka Ray Eames významně přispěla k současné podobě architektury, designu, ale i fotografie. Společně s manželem stojí za známými židlemi Eames Chair, věšáky Hang It All, stolky Occasional Table nebo ikonickým ptáčkem Eames House Bird, které dnes najdete v portfoliu značky Vitra

Charles a Ray Eames

Vitra Hang It All a Eames House Bird

Eames Chair Vitra

 

Greta Magnusson Grossman

V roce 1933 vyhrála švédská designérka Greta M. Grossman jako vůbec první žena ocenění Furniture Design udělovaného Swedish Society of Industrial Design. V období kolem poloviny století sice designovému světu dominovali muži, Grossman však i přesto získala na poli designu a architektury vliv a uznání. V roce 1940 se Grossman přestěhovala do Kalifornie, kde si otevřela studio na Rodeo Drive. Od tohoto momentu můžeme její tvorbu vnímat jako syntézu evropského modernismu a kalifornského životního stylu. Mezi její nejznámější návrhy patří lampa Gräshoppa nebo lampa Cobra značky Gubi, které se obě řadí mezi designové ikony. 

Greta M. Grossman

Grashoppa Gubi

 

Aino Aalto

Sklenice Aino Allto, které Aino Aalto navrhla pro značku Iittala se prodávájí nepřetržitě již od roku 1932. Přesto skleněné doplňky nebyly jedinou doménou této finské designérky. Aalto se věnovala designu doplňků, nábytku, svítídel, ale také architektuře. Když se v roce 1925 provdala za architekta Alvara Aalto, získala nejen životního partnera, ale také kolegu. Společně založili značku Artek, vyrábějící vysoce kvalitní ikonický nábytek a svítidla. Aino se svým manželem spolupracovala také na návrhu světoznámé vázy Savoy.

Aino Aalto

Aino Aalto

 

Ženy současného designu

Cecilie Manz 

Tvorba této dánské designérky vychází z její lásky k umění. Své návrhy dokonce často pojmenovává podle svých oblíbených osobností z řad umělců a umělkyň. Cecilie Manz patří mezi mladou vlnu uznávaných a oceňovaných designérů. „Moje práce se vždy točila kolem jednoduchosti a tvůrčího procesu směrem k čistému, esteticky hodnotnému objektu,“ komentuje designérka svou vlastní tvorbu. V jejím portfoliu můžete najít zejména slavná svítidla Caravaggio a svítidla Mingus značky Fritz Hansen nebo elegantní stolky Airy a minimalistické dřevěné židle Workshop od Muuto.

designérka Cecilie Manz

svítidla Mingus Fritz Hansen

Airy  Coffee Table Muuto

 

Hella Jongerius

Pro holandskou designérku Hellu Jongerius je charakteristická práce s protiklady – kombinování nových technologií s ruční výrobou, tradice se současnými trendy – a také důraz na udržitelnost. Kvalita je proto pro její práci klíčová. Pro švýcarskou značku Vitra navrhla kolekci pohovek a ottomanů Polder, stejně jako celou řadu doplňků, od polštářů Dot Pillow po podložky na myš Elephant inspirované návrhem manželů Eamesových. 

Hella Jongerius

Polder Sofa Vitra

 

Danielle Siggerud

Nadčasové produkty, které nestárnou, najdete v portfoliu dánské designérky Danielle Siggerud. „Pracuji velmi intuitivně, se smyslem pro nadčasovost a citlivost, aniž bych se nechala ovlivňovat současnými trendy,“ říká o své práci. Pro značku Menu navrhla kolekci stolků Androgyne, jejich vyvážený design je podle Siggerud spojením maskulinního a femininního.

Danielle Siggerud

MENU stolek Androgyne

 

Margrethe Odgaard 

Jak jako lidé interagujeme s okolím a jak na nás emočně působí objekty, které nás obklopují? To jsou otázky, které ve své tvorbě neopomíjí dánská designérka Margrethe Odgaard. Její doménou jsou zejména textilie, které navrhuje ve vyvážených barevných škálách z vysoce kvalitních materiálů. Na DesignVille můžete z portfolia této designérky pořídit koberce Ply Rug ze 100% novozélandské vlny nebo oblázkovou pláží inspirované koberce Pebble od Muuto

Margrethe Odgaard

Ply koberec Muuto

 

Ať už jde o současné designérky nebo ženy, jejichž ikonické kousky patří mezi nejvýznamnější počiny na poli designu už desítky let, věříme, že si zaslouží pozornost. Ostatně ženami v tomto článku to nekončí – v našem seznamu designérů najdete řadu dalších ženských jmen. 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Ženy dizajnérky, ktoré by ste mali poznať

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít