Bodil Kjær řeší problémy vytříbeným designem

Bodil Kjær řeší problémy vytříbeným designem

15.07.
2021

Eliška Koukalová

Za některé designéry, jejichž tvorba výraznou měrou přispěla k tvarování celého oboru, mluví do značné míry spíše jejich práce. Jméno a identita autora či autorky tak zůstává mírně skryta, což je jistě škoda. Jednou ze zmíněných je i dánská architektka Bodil Kjær, jejíž tvorbu proslavily filmy ze série James Bond. Seznamte se s neotřelým přístupem k designu, který vyvěral především z potřeby přicházet s vlastními řešeními problémů.

Psal se rok 1932, kdy se designérka a profesorka architektury Bodil Kjær narodila na dánském venkově do rodiny samých silných osobností, které byly podle jejích slov vždy svými vlastními pány. „Ženy na venkově byly stejně důležité a vážené, jako muži. Měla jsem štěstí, ženy v mé rodině si dělaly, co jejich srdce žádala, takže jsem mohla studovat obor podle vlastního výběru,“ popsala Kjær. Možná i tohle prostředí umožnilo rozvoj jedinečného talentu, jímž disponovala.

bodilkjaer_portrait

Obohatit ji mohli také velikáni, v jejichž přítomnosti se pohybovala. Roku 1960 vytvořila spolu s Vernerem Pantonem výstavní prostor pro Cologne Furniture Fair představující design pěti skandinávských zemí. 

bodilkjaer_panton

Zleva Verner Panton, Poul Henningsen se ženou a Bodil Kjær.

Pokud nenašla vhodný kousek pro danou budovu či dané estetické řešení, prostě navrhla svůj vlastní. S touto motivací vznikly její nejznámější návrhy, které jsou navíc stylově velmi konzistentní a univerzální. Mezi ně patří bezpochyby stůl The Desk, který se objevil v několika bondovkách – Srdečné pozdravy z Ruska nebo Žiješ jenom dvakrát. Kjær si totiž uvědomila, že i vrcholní manažeři padesátých let začínají pracovat odlišně, proto chtěla odstranit předěl mezi nimi a zaměstnanci v podobě často se opakujícího masivního stolu. Navrhla proto velmi funkční, minimalistickou a odlehčenou verzi nesenou subtilní podnoží, která nepůsobila dojmem barikády mezi podřízenými a vedením.

bodilkjaer_thedesk

Zdroj: www.bodilkjær.com/blog/

Ve své tvorbě často využívala půdorysu kříže. Jinak tomu není ani s dalším proslulým kouskem z jejího portfolia – lampou Cross-Plex, kterou vyrábí Fritz Hansen. Ačkoliv se vždy snažila design očistit na úplné nezbytnosti, estetikou se vždy snaží ctít a reagovat na okolní prostředí, které tak ještě pozvedne.

bodilkjaer_crossplex3

bodilkjaer_crossplex2

Návrh stolní lampy se datuje do roku 1961, a víc než cokoliv jiného ztělesňuje jedinečný přístup Kjær. Protože doma jednoho večera skoro založila požár od zapálených svíček, rozhodla se navrhnout svítidlo s podobně hřejivým a konejšivým světlem.

 

bodilkjaer_crossplex

V souladu s funkcionalismem navrhla lampu s podstavou z průhledného akrylátu, jejíž oba díly do sebe nasedají jako puzzle s těsným místem uprostřed přesně pro přívodní kabel k žárovce. Opálové stínidlo se čtvercovým půdorysem příjemně rozptyluje světlo, zatímco v souhře se základnou působí jako miniatura budovy. Rozsvícená lampa je ve své podstatě alegorií na rušný noční život velkoměst.

bodilkjaer_crossplex4

Nezáleží na tom, zda jste si lampu Cross-Plex od Fritz Hansen oblíbili díky její autorce, nebo vás zaujala svou promyšlenou jednoduchostí, s její pomocí vytvoříte příjemnou hřejivou atmosféru kdekoliv. Třeba právě uprostřed města, jehož ruch můžete pozorovat zpoza oken. 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Bodil Kjær rieši problémy sofistikovaným dizajnom
Shopping from the EU? Switch to Bodil Kjær solves problems with sophisticated design

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít