Od pocitu k produktu: jak vzniká design od Ferm Living?

Od pocitu k produktu: jak vzniká design od Ferm Living?

07.06.
2021

Dominika Švandová, Eliška Koukalová

Rozdílné osobnosti různých povolání, vzdělání i pohledů na svět, přesto mají jednu věc společnou. Tvoří pod stejnou značkou – Ferm Living. Špičky designu interiérového, nábytkového, odvětví módního nebo uměleckého se setkávají u jednoho kreativního stolu, který je počátečním bodem tvorby každého z produktů. Tvorby, k níž Ferm Living přistupuje celistvě.

Podle značky všechno začíná u pocitu, intuice nebo spojení vzpomínek, přesvědčení a zkušeností. Nebojí se prvotní neuchopitelnosti, která udává tón tvorby produktu, spíš naopak. Spolu s funkčností objektu se právě toto unikátní propojení postará o nezaměnitelný design. Každý takto vzniklý kousek obdivuje a prohlíží několik párů velmi kritických očí. Z dílny Ferm Living tak neodejde nic, za čím by si designéři stoprocentně nestáli.

Ferm Living

O kontinuální vytváření určité rozpoznatelnosti a charakteru Ferm Living se stará značce vlastní designérské studio. Což umožňuje navazovat na historii a přetvářet stávající kolekce perspektivou současnosti. Zároveň se ale značka neomezuje jen na svůj in-house tým. Často pro kolaborace vyhledává i externí designéry, kteří svou filozofií i hodnotami zapadají pod ty zavedené pro Ferm Living, kam vnesou čerstvý závan inspirace.

Ferm Living: Helena Rohner

 

Ozdoba každodennosti

Jedním z takových příkladů může být spolupráce s oceněnou španělskou designérkou Helenou Rohner. Nezaměnitelné estetické cítění, které otiskuje do svých šperků i jiných návrhů, se nese v duchu organických tvarů a přírody celkově. Kousky z její dílny najdete od Španělska po Japonsko a Austrálii.

Helena Rohner

Její šperkařská kariéra inspirovala také návrhy pro Ferm Living. Kolekce háčků Helena Rohner má připomínat velké kusy drahých kovů, které jako klenot ozdobí jakoukoliv plochu. Což bylo designérčiným prvotním záměrem – přinést něco nevšedního a pozvednout každodenní používání předmětu. Pro její tvorbu charakteristický organický tvar se postará zároveň o pohodlný úchop.

Helena Rohner Ferm Living

Helena Rohner

 

Bok po boku při zrodu promyšleného designu

Helle a Jonas Herman jsou partnery v osobním životě, stejně jako v tom profesním. Společně tvoří designérské duo Herman Studio, které stojí za jednou z klíčových kolekcí dánské značky – řadou židlí s nepříliš překvapivým názvem: Herman.

Ferm Living Herman Studio

Ferm Living: Herman Studio

Právě židle je podle manželského páru jedním z nejzajímavějších objektů tvorby, neboť vyžaduje pečlivé ladění rozličných parametrů. Může tak ilustrovat přístup k pracovnímu procesu, který Helle a Jonas zastávají, kdy jsou skicování, modelování a tvorba prototypů v přirozené interakci. Jejich ateliér je zároveň dílnou. Dvojice totiž věří, že právě vzájemná kombinace pracovních metod přináší nové kreativní asociace a posouvá vývoj designového kousku dál. V tomto případě k židli s rozpoznatelným a zároveň nenuceným designem.

Herman Studio: židle Herman od ferm Living

Herman Studio: židle Herman od Ferm Living

 

Zaměřeno na přírodu i detail

Rostliny a živočichové vyobrazeni s důkladnou přesností jako by ožívali pod rukama ilustrátorky Katie Scott. Svou fascinaci přírodou přenáší britská umělkyně ve svém londýnském studiu nejprve na papír, odkud cesta jejích kreseb pokračuje až k výslednému produktu ­– od fascinujících knih pro děti přes hedvábné šátky až po jedinečné vliesové tapety.

Katie Scott

Katie Scott Ferm Living

Poslední zmiňované se zařadily po bok dalších designovek od Ferm Living s jejichž estetikou dokonale souzní. Díky neutrálnímu ladění a střídmosti ilustrovaných motivů nabízí kolekce Katie Scott tapety do dětského pokoje i dalších zákoutí domova. Jejich tvorbu popisuje Katie následovně:

"Můj prvotní náčrt byl velmi hrubý, pouze vymezoval plochu pro každé zvířete, strom a další prvky. Teprve poté jsem zkoumala konkrétní druhy, které by se do prostoru hodily. Naučila jsem se, že bez ohledu na to, jak spokojena s prvním náčrtem jsem, vždy je potřeba množství flexibility, abych pomocí průběžných změn dosáhla rovnováhy celkového návrhu.”

Katie Scott Fem Living

Tapeta Katie Scott od Ferm Living

I když každý z vyjmenovaných produktů či kolekcí vychází z jiných autorských rukou, nakonec se v portfoliu dánské značky setkají v naprosté symbióze. Právě díky tomu si potom celá nabídka zachovává vlastní charakter a je rozpoznatelná na první pohled. Přesvědčte se sami a prohlédněte si sortiment Ferm Living v celé šíři.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Od pocitu k výrobku: ako vzniká dizajn od Ferm Living?
Shopping from the EU? Switch to From feeling to product: how is the design by Ferm Living created?

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít