Greta M. Grossman – mezi Skandinávií a Kalifornií

Greta M. Grossman – mezi Skandinávií a Kalifornií

28.07.
2020

Dominika Švandová

Zahýbala světem designu i architektury, a to hned na dvou kontinentech. Byla ženou mnoha talentů, ať už se podíváme na její modernistické budovy, nadčasový nábytek, interiérové dekorace či dokonce obrazy a texty. Seznamte se s Gretou Magnusson Grossman. 

Gretu M. Grossman možná znáte jako autorku lamp Gräshoppa a Cobra. Tato žena si však zaslouží vaši pozornost nejen pro své ikonické návrhy svítidel. Designérka ze švédského Helsingborgu se stala průkopnicí modernismu ve své rodné zemi i za oceánem.

Ve světě dřevovýroby, industriálního designu a architektur, kterému dominovali muži, se pohybovala s nevídanou noblesou i průbojností. Svědčí o tom například úspěch z roku 1933, kdy jako vůbec první žena získala ocenění Furniture Design udělované Swedish Society of Industrial Design.

Greta M. Grossman

Greta M. Grossman – lampa Cobra

 

Už jako studentka se Grossman rozhodla bořit konvence, když si jako svůj obor vybrala dřevovýrobu, tehdy čistě mužské odvětví. Jakmile dokončila studium na Stockholm’s Art Industrial School, otevřela v hlavním švédském městě své první Studio – dílnu a obchod, kde prezentovala vlastní designovou tvorbu a nábytek. Studio se stalo oblíbeným místem zákazníků i mladých designérů a Grossman přední postavou švédského modernismu. 

Greta M. Grossman

 

Úspěch ji následoval také do Kalifornie, kam pod stínem druhé světové války emigrovala spolu se svým manželem v roce 1940. Její nové studio s prestižní adresou na Rodeo Drive lákalo nejen celebrity.

Jednoduchý text jejích vizitek „Greta Magnusson Grossman: švédská designérka“ je reprezentací designérčiny zdárné snahy zaujmout americké zákazníky. Ti totiž prahli po švédském designu poté, co na sebe strhla pozornost výstava Swedish Modern na světovém veletrhu v New Yorku. 

Greta M. Grossman
 

Prostředí Los Angeles pomohlo Grossman najít svůj osobitý styl spočívající v kreativním balancování mezi severskou designovou tradicí a kalifornským životním stylem. Nic tuto syntézu nereprezentuje lépe než její architektonické projekty. Domy, které Grossman navrhovala, spojovaly skandinávský důraz na funkčnost a pohodlí spolu s kalifornskou otevřeností. 

Vzdušné obývací prostory nabízely výhledy z prosklených stěn, zatímco ložnice vždy zůstávala soukromým místem. Speciální pozornost věnovala architektka multifunkčním kuchyním. Známá je i pro své tvrzení, že žádný architekt by neměl navrhovat kuchyň, nezkusí-li si několik měsíců sám vést domácnost. 

Greta M. Grossman

Greta M.  Grossman

 

Svou popularitu si Grossman vysloužila také svými návrhy nábytku a doplňků, které byly typické kombinací materiálů – dřeva, textilií, kovu a plastu – i sytých barev. Nelze opomenout ani nejznámější návrhy: stojací lampu Gräshoppa z roku 1947 a lampu Cobra, za níž v roce 1950 získala prestižní ocenění Good Design. Ikonické lampy se těší velkému úspěchu i dnes, kdy je ve svém sortimentu nabízí dánská značka Gubi.

Lampa Cobra od Grossman

Lampa Grashoppa od Grossman

Ačkoliv Greta M. Grossman v 60. letech svět designu a architektury opustila, aby se věnovala malbě krajin, zachovala si popularitu, která přetrvává dodnes. Její svítidla i další designové kousky tak nadále připomínají svého času jedinečný úspěch. 
 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Greta M. Grossman - medzi Škandináviou a Kaliforniou

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít