Ovlivňují náladu i léčí: barvy v designu

Ovlivňují náladu i léčí: barvy v designu

28.07.
2021

Dominika Švandová

Možná i vy patříte k milovníkům bílé, podobně jako architekt Richard Meier. Podle něj je bílá zároveň všemi ostatními barvami, neboť odráží barvy přírody: zelené trávy, jasně modré oblohy, podzimního listí. Diktát monochromatické bílé či černé však limituje ať už jde o zařizování interiéru, nebo samotnou tvorbu designového kousku. Jsou to totiž právě rozmanité odstíny, díky kterým předměty získávají vlastní identitu.

Proces designérské tvorby by byl bez práce s barvami jen těžko kompletní. Designér přitom může nechat vyniknout vlastní integrální barvu materiálu – dřeva, kamene či kovu – nebo může předměty odít do zcela jiného odstínu s cílem dodat mu na kráse nebo mu tak vtisknout specifický význam. 

Vitra

vitra.com

„Barva je jedinou potřebnou dekorací,“ nechal se dokonce slyšel finský designér Kaj Franck. Jeho minimalistická kolekce nádobí, kterou představil pod názvem Kilta v roce 1952, obsahovala varianty v bílé, černé, modré, zelené a žluté. Bez pečlivého výběru odstínů se neobešla ani navazující řada ikonického nádobí: Teema od Iittala.

Právě tato finská značka se může pochlubit nevídanými znalostmi a zkušenostmi, které sahají až do roku 1881, kdy v jejích sklárnách započala výroba unikátních kousků. Přestože se jedná o náročný proces dlouhého experimentování, vyvinula Iittala v průběhu let desítky tisíc unikátních odstínů. Díky tomu, že jsou přímou součástí materiálu, nejen jeho povrchovou úpravou, se vyznačují dokonalou čistotou. 

Iittala

Iittala Aalto

Důležitost barev ukazuje i slavné architektonické dílo Alvara Aalta: Senatorio Paimio. Každý detail budovy byl navržen v reakci na potřebu, s cílem vytvořit prostor, který by se stal komplexním místem léčby pro pacienty s tuberkulózou. Přispět měly také pečlivě vybrané odstíny výmalby: žlutá doplňující povzbudivé sluneční světlo, červená jako hřejivý element, různé tóny modré pro vytvoření uklidňující atmosféry ve společných prostorách.

Paimio Sanatorium

Paimio Sanatorium

plán senatoria ukazující barvy použité v jednotlivých místnostech

Paimio Sanatorium

Svůj význam i funkci přisuzoval barvám také dánský designér Verner Panton. Byla to právě jeho paleta pestrých odstínů, kterou se snažil rozzářit všudypřítomnou šeď dánských domácností, jež jej proslavila po celém světe. Sytými odstíny nepokrýval pouze nábytek, ale i celé interiéry od zdí přes podlahy až k nejmenším detailům. Barevný svět Vernera Pantona vám přiblíží i starší článek.

Panton Chair

Marianne Panton 1970

Marianne Panton v interiéru od Vernera Pantona, 1970; vitra.com

Se stejnou pečlivostí vybrané, ačkoliv o něco méně výrazné barevné odstíny hrály ústřední roli také v práci manželů Eamesových. Zejména Ray Eames pro její barevné cítění mnozí obdivují. Pro ni samotnou nebyly barvy pouze estetickou kvalitou, ale komunikačním prostředkem. Historka o ikonickém křesle Eames Chaise je jedním příkladem z mnoha. Dlouhé hledání toho správného odstínu kovové základny skončilo teprve dnem, kdy Ray, plna inspirace, našla nečekanou předlohu – lilek, jehož temně fialová podtrhla sytě černé kožené čalounění. 

Eames Chaise

eamesoffice.com

Důležitost barev však neilustruje jen historie designu. Vedle systémů jako je RAL s portfoliem 1625 unikátních barev se jednotliví designéři i značky snaží rozvíjet vlastní systémy a knihovny barev, ze kterých čerpají při tvorbě nábytku, svítidel i doplňků. 

Třeba Vitra sestavila speciální tým odborníků vedený designérkou Hellou Jongerius, který se stará o to, aby každý nový odstín vyšel z pečlivé analýzy těch stávajících a obstál v důkladných testech odolnosti. Portfolio značky skýtající ikonické kousky designérů jako jsou Ray a Charles Eames nebo Verner Panton navíc přináší další výzvu – volit odstíny v souladu s původním záměrem slavných tvůrců. Tomu napomáhá kategorizace signaturních barev typických pro konkrétní designéry – třeba světle modrá pro Jaspera Morrisona, zelená a vínová pro Ronana a Erwana Bouroullecovy.

Hella Jongerius

Vitra

Vitra

vitra.com

Protože jsou přirozeně všude kolem nás, občas můžeme zapomenout, jak důležitou roli v našich životech hrají. Barvy mohou ovlivňovat atmosféru daného místa i naši náladu. Zejména při zařizování svého domova je proto volte s rozmyslem.
 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Farby v dizajne
Shopping from the EU? Switch to Colors in design

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít