Ženy současného designu

Ženy současného designu

07.03.
2022

Eliška Koukalová, Dominika Švandová

Na poli designu i architektury měly vždy nezastupitelné místo, v minulosti však jejich hlas nebyl tolik slyšet. Usilovná píle, vytrvalost a talent žen v designu ale mluvily vždy více než hlasitě. Proto i my přinášíme s osmým březnovým dnem, který symbolizuje rovnost uznání, ocenění a v neposlední řadě šíří povědomí, úspěchy současných designérek. Ty se tak podílí nejen na směřování oboru, ale i na upevňování jejich role celkově.

33031724

33364347

Studio Front

Designový svět ve výsledku nejvíce cení individualitu a kreativní přístup. Tu prokazují zakladatelky Studia Front hned dvojnásob, vše totiž navrhuje dvojice autorek bok po boku. Nechávají se unášet na vlnách humoru a experimentu, tvoří díla hraničící mezi designem a uměním. Kromě věhlasných muzeí se jejich práce proto může objevit i u vás doma. Například ve formě Resting Animals, jejichž příběhu jsme na blogu věnovali celý článek: Resting animals: konejšiví společníci.

 

Signe_Bindslev-Henriksen

Signe Bindslev Henriksen

Bez povšimnutí by neměla zůstat ani práce návrhářky Signe Bindslev Henriksen, která je spoluzakladatelkou a jednou polovinou Space Copenhagen, celek spolu s ní tvoří Peter Bundgaard Rützou. Od začátku fungování měli dohodu pouštět se jen do projektů, které k nim nějak promlouvaly. Celý jejich pracovní proces je tedy hnán intuicí a protkán balancováním mezi opaky. Někde mezi klasickým a moderním stylem, industriálnem a organikou, minimalismem a honosným skulpturalismem. Vše vstříc nejlepšímu výsledku co nejvíce na míru prostoru a lidskému užívání. Nikoho tedy nepřekvapí, že stejným přístupem Signe navrhla také svůj domov, který popisuje jako stále se vyvíjející projekt a ve kterém nechybí ani kousky, které navrhla pro značku Gubi nebo &Tradition.

 

Stine-Aas-Portrait

Oaki Chair

Stiene Aas

Každodenní interakce a uživatelské praxe lidí pohhání také tvorbu norské designérky Stine Aas, která navrhla například kolekci nábytku Oaki od Northern. Spolu s dalšími produkty jsou charakteristické spojením vizuálních, taktilních a funkčních prvků v jedno. Nesnaží se tudíž pokaždé vše podřídit inovaci, spíše nachází řešení různých aspektů a tvoří tak kusy, které jsou těmi nejpříhodnějšími možnostmi, tudíž vydrží co nejdéle. Ve své práci totiž zohledňuje také nadprodukci, kterou vidí jako jeden z největších problémů společnosti.

 

Helena_Rohner_Studio11384

Rohner

Helena Rohner

Design často přesahuje hranice a přelévá se někde v rovině mezi užitným a uměleckým kusem. Příkladem může být kolekce Helena Rohner od stejnojmenné španělské návrhářky šperků Heleny Rohner. Předsevzala si ozvláštnit všední kusy nábytku a bílé stěny organickými úchytkami a háčky. S jejich návrhem pracovala jako s důvěrně známými šperky, aby tak korunovala každou zásuvku nebo místo k pověšení kabátu na nevšední zážitek. 

 

Dawn Sweitzer

Dawn Sweitzer

Dawn Sweitzer

Od fascinace rozličnými kulturami přes přenesení své vize na plátno až po funkční designový kousek. Tak bychom mohli popsat pracovní postupy americké designérky s evropskými kořeny, Dawn Sweitzer. K umění a designu svedla designérku původem z Belgie láska ke všemu krásnému i touha objevovat. Inspiraci totiž čerpá zejména z cest, při kterých poznává místní kuchyni, módu či architekturu. Ty jsou zdrojem počátečních nápadů, které skrze malbu a tradiční techniky přetváří na různorodé předměty. Pod její vlastní značkou Notre Monde, stejně jako třeba v portfoliu značky Ethnicraft, se kterou autorka dlouhodobě spolupracuje, najdete nábytek, praktické a dekorativní doplňky do bytu, textilie i obrazy. Příkladem je kolekce Tray tvořená stolky a tácy, které je možné vzájemně kombinovat díky rafinovanému designu a přesně odpovídajícím rozměrům.

 

Trine Andersen

Trine Andersen

Všudypřítomné inspirace v podobě módy, zajímavých architektonických prvků a přírodních textur si všímá také dánská designérka Trine Andersen. Pátrá po ní ale také v muzeích, magazínech nebo online. Ve svých návrzích následně spojuje tradici se současností. Pozorovat to můžeme zejména napříč portfoliem Ferm Living. Jednu z nejvýznamnějších designových dánských značek založila sama Trine v roce 2005 původně jako grafické studio. Kolekce tapet představená o rok později byla prvním krokem do světa interiérového designu, kterému se značka věnuje nyní. Vedle tapet se tak mezinárodnímu uznání těší třeba kolekce multifunkčních truhlíků Plant Box, ručně foukané sklenice Ripple nebo textilie zdobené organickými tvary. 

fermLIVING-PlantBox-image

Přítomnost žen na poli designu je dnes už pro mnohé samozřejmostí, nebylo tomu ale vždy tak. Cestu do designového světa v době, kdy mu dominovali muži, pomohly ženám prošlapat známé designérky a umělkyně jako Ray Eames nebo Aino Aalto. O nich, i o dalších Ženách designérkách, které byste měli znát, jsme na blogu psali dříve.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Ženy súčasného dizajnu
Shopping from the EU? Switch to Women of contemporary design

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít