Resting animals: konejšiví společníci

Resting animals: konejšiví společníci

18.01.
2022

Eliška Koukalová

Cesty designu bývají nevyzpytatelné, kousky často vzejdou z důmyslných řešení konkrétních problémů. Najdou se i ty, jejichž základ stojí na výzkumu. Nebo v případě Studia Front hned na několika najednou. Výsledkem se můžete kochat v kolekci Resting animals od Vitra.

33364383

Studio Front tvoří designérské duo Sofia Lagerkvist a Anna Lindgren. Dvě přítelkyně, které se inspirují novými technologiemi, přírodou a procesem návrhu, zasídlily ve Stockholmu. Objekty z jejich dílny ale najdete po celém světě, od pařížské Galerie Kreo po MoMA. 

33364347

33364281

Návrhářky se na design nedívají pouze pragmaticky a neřeší jen praktičnost a funkcionalitu, před časem se na objekty zaměřily netradičně z vědecké perspektivy. Zkoumaly je z pohledu lidí, kterých se ptaly na nejoblíbenější materiální předměty v jejich okolí, k nimž je váže emocionální vztah. Převažovaly odpovědi zahrnující sošky zvířat, které byly vykresleny jako předměty s charakterem, specifickými vlastnostmi či sdílenou historií a vzpomínkami. 

SleepingAnimals_FrontForVitra_ProjectImage_28_1880

Pokud ještě přidáme fakt, že předešlý výzkum designérky cílily na způsob hibernace zvířat, vyústění v kolekci Resting animals bude dávat o to větší smysl. Kolekce zahrnující spícího medvěda, kočku nebo dva různě veliké ptáčky může na první pohled působit jako výčet roztomilých doplňků bez význačnější funkce.

Resting Bird, Resting Animals, Accessories in situ shooting 2018_2342502_master

Opak je ale pravdou. Vzhledem k míře, s jakou se lidé ke zvířecím objektům upínají, mají sošky velmi pozitivní účinky, především z dlouhodobého hlediska. Místností rozhostí pocit komfortu, který s trochou nadsázky dodává přítomnost odpočívajícího kamaráda. Podobně, jako když doma podřimuje skutečný živý zvířecí společník. 

33364356

Rozměrem větší medvěd je pokrytý úpletem, poslouží jako podnožka nebo místo k sezení pro nejmenší. Konejšivě odpočívající Resting Bear ztělesňuje odkaz ke Švédsku a k ukolébavce z dětství, na kterou vzpomínají. Menší kočka spící v klubíčku a dva ptáčci jsou z keramiky, útočiště jim proto nejlépe poskytne třeba polička nebo podobně volná plocha.

2342482_Resting Cat, Resting Animals, Accessories in situ shooting 2018_v_fullbleed_1440x

Pokud chcete vyzkoušet účinek Resting animals na vlastní kůži, můžete se zastavit v našem brněnském showroomu. Všechny dostupné varianty zvířecích přátel objevíte v kolekci Resting animals od Vitra.

 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Resting animals: konejšiví spoločníci
Shopping from the EU? Switch to Resting animals: soothing companions

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít