Příběh manželů Aalto: řekli ano designu i sobě

Příběh manželů Aalto: řekli ano designu i sobě

23.03.
2020

Eliška Koukalová

Manžele Aino a Alvar Aalto dohromady svedla láska k designu a architektuře. Byli nerozlučnými partnery doma i při plnění vizí pod společnou značkou Artek. Manželé Aalto šli bok po boku za svými sny po téměř čtvrt století. Pro jejich rukopis jsou nejtypičtější sanatorium Paimio, Villa Mairea či ikonické stoličky Artek 60.

Jeho popisují jako bohéma, který se nebál žít. Ji zase jako pečlivě organizovanou a stydlivou dívku. Psal se rok 1924 když Aino Mandelin poprvé překročila práh Alvarovy kanceláře, kde začala pracovat. O šest měsíců později se už podepisovala jako Aalto. Ani své líbánky, stejně jako dovolené, nemohli novomanželé trávit jinak, než ve jménu architektury a designu. Odcestovali proto do Itálie, což bylo tehdy pro mladé začínající architekty typické. Styl tamních staveb výrazně ovlivnil tvorbu v takzvaném klasickém nordickém období. Tvorba obou manželů se, přesto že byli Finové, řadí ke skandinávskému designu. 

Aino Aalto
Aino Aalto na terase Sanatoria Paimio

Alvar Aalto
Alvar Aalto ve své pracovně

Jako jedno tělo a jedna duše nebyli známí jen v osobním životě, proplouvali tak i kariérou a vzájemně se doplňovali. Jen stěží je lze oddělit při snaze zjistit, který z nich měl na daném kusu větší podíl. Ve Finsku i mezi milovníky designu asi nenajdeme nikoho, kdo by jméno Alvar Aalto neznal. Že jeho věhlas ale do svého stínu schoval i práci manželky, ví možná málokdo. Jak deklaruje také značka Artek, kterou v polovině třicátých let uplynulého století založili, byli rovnocennými partnery.

Alvar Aalto1930s
Alvar Aalto před vilou Mairea, 1930s

Alvar Aalto 1960s
Aalto Studio, 1960s

Ve stínu manžela

Upozadění Aino bylo především důsledkem období, ve kterém tvořili. Tehdy se uznání dostávalo zpravidla mužům architektům a Aino často nálepkovali jen jako Alvarovu ženu nebo designérku skla. Sama navrhla několik kusů sklenic Aino Aalto pro značku iittala a spolupracovala s manželem při designování váz Savoy, které jsou zahrnuty pod Alvar Aalto Collection.

Aino Aalto a Alvar Aalto
Aino a Alvar Aalto

A zrodil se Artek

Myšlenky obou z nich souzněli s ideou totálního designu, který pojí vizuální krásu a funkčnost. Manželé Aalto se snažili především o spojení technologie s uměním. Odtud vychází také společná značka Artek, která oba základní prameny pojí už názvem (Art and Technology).

Artek nábytek
Ikonický nábytek Artek

Artek Paimio
Křeslo 41 „Paimio“, navržené v roce 1932

Stool 60 1935
Ikonické stoličky Artek 60, 1935

Mezi další zásadní dílo jejich kariéry se řadí také finské sanatorium pro nemocné tuberkulózou Paimio, které patří mezi objekty navržené pro zařazení na seznam UNESCO. Jsou to zejména ikonické židle Paimio z ohýbané překližky, které Artek prodává dodnes a jež jsou vnímány jako přelom v designu nábytku tehdejší doby. Odtud pramení také návrh ikonických stoliček 60. Oba kusy nábytku Alvar navrhl právě pro převážně sedící pacienty nemocné tuberkulózou.

Paimio Sanatorium Aalto
Terasa Sanatoria Paimio

Paimio Sanatorium Aalto
Sanatorium Paimio

Mezi jejich nejznámější práce se řadí Villa Mairea, kterou pár vybudoval na konci třicátých let. Zatímco Alvar pracoval především na vzhledu budovy, Aino navrhovala interiéry a nábytek. Známý je také návrh domu Maison Louis Carré.

Maison Louis Carré
Maison Louis Carré

Maison Louis Carré
Maison Louis Carré

Villa Mairea Artek
Villa Mairea

Villa Mairea
Villa Mairea

Villa Mairea
Villa Mairea

Společné dny plnili partneři designéři cestováním za inspirací a zkoumáním nových materiálů. Tvorbu slavného páru přetrhla až vážná nemoc. Roku 1949 Aino podlehla rakovině, což bylo pro Alvara velmi traumatické. O tři roky později se Alvar znovu oženil a zbytek života prožil po boku Elissy Aalto, taktéž designérky a architektky. 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Príbeh manželov Aalto: povedali áno dizajnu aj sebe
Shopping from the EU? Switch to Aalto's story: they said yes to design and to each other

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít