Hans Christian Andersen Hus: skandinávský design a japonský zen

Hans Christian Andersen Hus: skandinávský design a japonský zen

15.01.
2024

Eliška Koukalová

Prvotřídní design často architektům pomáhá dotvořit kýžený záměr, který do staveb chtějí vetknout. Jako třeba v Muzeu Hanse Christiana Andersena v Odense, pro které architekt Kengo Kuma vybral nábytek od Fritz Hansen a Artek. Když se volba povede tak jako tady, mohou designové kousky vyznění architektury ještě podtrhnout.

Příběhy nemusí vyprávět jen slova, lze je zažít i skrze fyzické prostory. Muzeum pohádkáře Hanse Christiana Andersena si to navíc přímo žádalo. Jeho architekt Kengo Kuma do svého příběhu začlenil také několik kousků ikonických židlí Fritz Hansen. A není divu. Na celoživotní dílo a odkaz literárního velikána jsou v Dánsku zhruba stejně pyšní, jako na nábytek z dílny Fritz Hansen, který na významných místech nesmí chybět. V muzeu se objevuje také nábytek Artek od Alvara Aalta.

Odense_HC-Andersen-Hus5

Komplex budov muzea je uspořádaný bez hierarchie jako shluk několika eliptických budov na lučním lůžku uprostřed města Odense. Mezi budovami se vinou pěšinky tvořící nejen spojnice jednotlivých míst, ale také příležitost k zastavení a obdivování zahrady, která se s každým ročním obdobím mění. Projekt muzea pracuje s úrovněmi nad i pod zemí, které jsou navác vzájemně viditelné. Zatímco na ty nadzemní dopadají sluneční paprsky, pěšina pod úrovní je znatelně zastíněná. Architekt tak navázal na příběh Malé mořské víly, která sledovala dění z podvodní hloubky.

Odense_HC-Andersen-Hus6

Kousky od Fritz Hansen

Portfolio japonského architekta i Andersenova fascinace přírodou napovídají, že celý komplex bude ve stejném duchu zvenku i zevnitř: velmi organický s hojným použitím dřeva. Těmto kvalitám jde hezky naproti také organicky tvarovaný design Arne Jacobsena v kolekcích Grand Prix i Ant. Zatímco dřevěné Grand Prix na subtilní chromové podnoži uvidíte především ve foyer muzea, čalouněné židle Ant ve vícero barevných provedení zase zajišťují dostatek pohodlí v kavárně s výhledem do zahrady. Kousek přírody dovnitř přenáší nejmenší verze vázy Ikebana, která v souladu s japonským uměním aranžování květin vyzdvihuje krásu každého stonku a květu zvlášť. 

Odense_HC-Andersen-Hus4

Foto: Rasmus Hjortshøj / COAST

Závěsných svítidel v prostoru mnoho nenajdete, Kengo Kuma se snažil nechat vyniknout přiznané trámy jako přírodní i řemeslný prvek v jednom a díky vyšším stropům a proskleným stěnám vniká dovnitř dostatek denního světla. V prostorách kavárny se ale můžete setkat se závěsnými svítidly Kaiser Idell

V muzeu najdete i lounge části sloužící k odpočinku. Dopřejete si jej v pohodlí nábytku z pera dalšího velikána skandinávské moderny – Poula Kjærholma. Křesílko PK4 i stolek PK60 patří mezi velmi známé designové ikony, pokud byste o ně měli zájem, rádi je pro vás objednáme. 

Odense_HC-Andersen-Hus3

Foto: Rasmus Hjortshøj / COAST

Ještě více dřeva s kousky Artek

V další eliptické místnosti lemované dřevěnými rámy narazíte také na kousky navržené Alvarem Aaltem – židle 66. Jejich celodřevěný design s konceptem muzea hezky souzní, stejně jako jejich místo v historii designu. Pokud vám při zmínce židlí 66 vytanou na mysli také Stool 60, nejste rozhdně daleko od pravdy. Slavný a inovativní design nožek ohnutých do L, který Stool 60 proslavil, rozvíjejí Chair 66 do podoby s opěradlem zad. Stejně tak stoly, u kterých židle stojí, také patří do portfolia Artek a také staví na stabilitě L podnoží. 

Odense_HC-Andersen-Hus7

Foto: Rasmus Hjortshøj / COAST

Ste zo Slovenska? Prejdite na Hans Christian Andersen Hus: škandinávsky dizajn a japonský zen
Shopping from the EU? Switch to Hans Christian Andersen Hus: Scandinavian design and Japanese Zen

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít