Pod jednou střechou: design a umění

Pod jednou střechou: design a umění

23.09.
2022

Dominika Švandová

I když se do uměleckých galerií vydáváme s cílem vidět díla starých mistrů či současných umělkyň a umělců, za estetickým zážitkem se mnohdy skrývá mnohem víc. Impozantní prostory historických budov galerií, pečlivě vybaveny prémiovým nábytkem, totiž okouzlí samy o sobě. V následujících řádcích vám představíme ty nejhezčí z nich, kde se umění potkává s nadčasovým dánským designem.

 

ARKEN MUSEUM OF MODERN ART

Ishøj, Dánsko

Jako záchranný člun se po boku známé galerie Arken v dánském městě Ishøj tyčí kavárna, v níž se můžete občerstvit před či po shlédnutí moderních uměleckých děl. Loď připomíná i její interiér, zejména díky množství dřevěných prvků. Jedinečné výhledy do okolní krajiny poskytují prosklené stěny, zatímco zemitá paleta hřejivých odstínů a přírodní materiály dodávají pocit, jako by snad kavárnu od přilehlého parku a zálivu Køge nedělilo vůbec nic. S cílem nenarušit tuto souhru i vzdát poctu kvalitnímu designu vybírali architekti z Urgent.agency také samotné vybavení. Pro pohodlné posezení tak zvolili židle Grand Prix v provedení s dubovým sedákem a svítidla Orient dánské značky Fritz Hansen.

ARKEN Museum of Modern Art

Arken-Museum-Grand-Prix

Arken Museum of Moder Art Grand Prix

 

HANS CHRISTIAN ANDERSEN’S HOUSE

Odense, Dánsko

Prostory, které vtáhnou do pohádkových dobrodružství a přiblíží tvůrčí svět Hanse Christiana Andersena prostřednictvím světla, hudby i architektury, najdete v dánském Odense. Museum slavného autora dětských knih pojali architekti z japonského studia Kengo Kuma & Associates jako celek mnoha zákoutí, které stejně jako vypráví příběhy, tak podněcují k vlastní představivosti. I zde najdete zmíněné židle Grand Prix podepsané dalším slavným Dánem, Arne Jacobsenem.

Andersens House

Andersens House

 

STATENS MUSEUM FOR KUNST & AROS AARHUS ART MUSEUM

Kodaň, Dánsko & Aarhus, Dánsko

Kolekce nábytku Palissade navržená bratry Bouroullecovými pro HAY výborně splyne s prostředím soukromé zahrádky i veřejnými prostranstvími. Přesvědčit se o tom můžete mimo jiné při návštěvě Dánské národní galerie nebo umělecké galerie ARoS v dánském Aarhusu. Zatímco národní galerie se pyšní vůbec největší sbírkou uměleckých děl v Dánsku, ARoS je nejstarší uměleckou institucí mimo hlavní město. Obě místa přitom lákají nejen výstavami, ale také samotnou architekturou, kterou můžete obdivovat už zvenku, třeba právě v pohodlí zmíněného venkovního nábytku.

SMK Palissade

Aros Aarhus Art Museum Palissade

AROS Palissade

V případě ARoS vás design dánské značky HAY obklopí také v interiéru galerie. Architekti zde pracovali s kombinacemi kovu a dřeva, proto volili mimo jiné nábytek Pyramide nebo dřevěné židle z řady J-Series. Denní světlo doplňují lampy PC nebo závěsná textilní svítidla Bonbon.

ARoS Aarhus Art Museum Pyramid

ARoS Aarhus Art Museum J-Series

 

THE NATIONAL ART CENTER

Tokyo, Japonsko
The National Art Center patří k těm vůbec největším galeriím v Japonsku, prostoru je tu proto mnoho jak pro umělecké instalace, tak místa k odpočinku a vzdělávání. Celkem pět pater impozantní architektury a umění přitom doplňuje nábytek velikánů designu, jako jsou Arne Jacobsen či Poul Kjærholm. Mezi procházením právě probíhajících výstav tak můžete zrelaxovat na kožených lavicích PK80, v objetí křesel Egg a Swan nebo poobědvat v restauraci vybavené židlemi Series 7.

The National Art Center –  Egg Series 7

The National Art Center – Series 7

PK 80 The National Art Center Series 7

Nejen zvučná jména jejich autorů, ale především prémiová kvalita a nadčasový design dělají ze zmíněných kousků skvělé adepty pro vybavení nejen kulturních institucí, ale také restaurací, hotelů, kanceláří a samozřejmě i domácností. Tak neváhejte a prozkoumejte naši nabídku skandinávských značek. Začít můžete třeba čerstvými novinkami

Ste zo Slovenska? Prejdite na Pod jednou strechou: dizajn a umenie
Shopping from the EU? Switch to Design and art under one roof

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít