Bratři v životě i designu: Ronan a Erwan Bouroullec

Bratři v životě i designu: Ronan a Erwan Bouroullec

21.09.
2021

Eliška Koukalová

Kolik kusů nábytku je rozpoznatelných čistě podle stínu, jež vrhají? Mezi úzkou skupinu tvarově a výrazem unikátních designových kousků rozhodně patří kolekce Palissade. Jedno je totiž jisté, ikonická silueta přísně pravidelných linií zahradního nábytku tuto designovou kvalitu prozradí velice rychle.  

Palissade Chaise Longue sky grey

Za návrhem stojí duo designérů Bouroullecových, bratři Ronan a Erwan. Jak sami říkají, z dynamiky sourozenců, která dovoluje jejich spolupráci posunout o něco dál než u čistě profesionálních partnerů, těží především v procesu tvorby. Zaměřují se na design nábytku, věnují se i projektům z oblasti architektury. Nejčastěji se prvně ponoří do porozumění a poznávání konkrétního problému či zadání, rádi vstupují do zatím nepoznaných vod. Dle jejich slov je to právě nevědomí, které je motivuje k co nejlepším výkonům a umožňuje naprosto neovlivněný přístup. 

86556_Ronan & Erwan Bouroullec_master

Bouroullec Portrait by Ola Rindal 03

Tvorba bratrského dua totiž začíná volným zapojením fantazie. Hned poté přichází na řadu skicování, vyrábění modelů nebo focení – tyto tři činnosti bratři dělají ze všeho nejčastěji. Stejně jako se totiž stírají hranice mezi rodinnými a profesními vztahy, rozpouští se i linie pracovní doby a volného času. Jakmile dostanou nápad, musí jej ihned zaznamenat. I kdyby k tomu měl sloužit třeba ubrousek nebo účet v restauraci.

48129170

Erwan a Ronan často razí opačné názory a představy, v jejich případě se ale nejedná o kontraproduktivní jev. „Jakmile tedy nějaký předmět opustí zdi našeho studia, má za sebou už řadu vyhraných bitev. O žádný návrh se navíc nezasadil jen jeden člen, nic nepatří jednotlivci,“ popsali bratři.  

Bouroullec 01

Silné, aniž by působily masivně, elegantní, aniž by se zdály příliš křehké. I kusy kolekce Palissade v sobě pojí několik kontrastů a protichůdných vizí. Jednu měli ale oba designéři společnou – navrhnout venkovní nábytek bez nutně určeného kontextu umístění a využití. Jednoduchý a symetrický design opakujících se linií se postará o snadné splynutí s okolím. Ať už najdete některé ze 14 různých kousků kolekce v kavárně, na terase, zahradě nebo na nádvoří muzea umění. 

Ronan Bouroullec_Palissade Hot Galvanised

Kde ostatně najdete vystavené i další kusy z jejich portfolia. Například v MoMA v New Yorku nebo v pařížském Centre de Georges Pompidou. Bratři pracují dohromady od roku 1998 po dokončených studiích na uměleckých školách v Paříži a nedaleké Cergy.  

Palissade Stool Hot Galvanised_Flowerpot with Saucer grey

Ne náhodou možná patří zahradní nábytek Palissade k jednomu z nejprodávanějších produktů své kategorie na stránkách DesignVille. Objevte všechny varianty a provedení!
 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Bratia v živote a dizajne: Ronan a Erwan Bouroullecovci
Shopping from the EU? Switch to Brothers in life and design: Ronan and Erwan Bouroullec

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít