EVO-C: zatím poslední stadium evoluce konzolové židle

EVO-C: zatím poslední stadium evoluce konzolové židle

18.02.
2022

Eliška Koukalová

Příběh konzolových židlí se začal psát s vývojem ohýbané trubkové oceli. U zrodu prvních kousků stáli v polovině dvacátých let minulého století Mart Stam a Marcel Breuer. Od té doby svou subtilní siluetou v nesčetných variacích nepřestává fascinovat. Možná proto, že v bodě, kde je na židli kladena největší váha, postrádá jakoukoliv oporu. Tu zajišťuje podnož ve tvaru L s ukotvením vepředu.

Znalci designu označují tento princip sezení jako zatím největší revoluci v sedacím nábytku, který pootevřel nové možnosti a pomohl očistit židli na samou podstatu jejího účelu. Tato myšlenka okouzlila třeba Ludwiga Miese van der Roha nebo v padesátých letech i Vernera Pantona. Právě druhý zmíněný vizionář známý pro nekonvenční estetická řešení navázal dalším revolučním nápadem: konzolová židle z jednoho kusu ohýbaného plastu. Pikantnímu příběhu vzniku židle Panton i barevnému světu Pantona jsem se věnovali už v předchozích článcích. 

Vitra-2020-EVO-C

Ze současného pohledu působí jako extravagantní kousek, v době svého vzniku šlo ale o tak odvážný nápad, že na jeho realizaci ještě neexistovaly technologie. Po dekádě neúspěchu svitla naděje až ve spolupráci se společností Vitra. Není tedy překvapením, že právě tento švýcarský matador designu nedávno znovu představil další přelomový kousek posouvající linii konzolových židlí zase o něco dál. 

4523125_EVO-C Detail 2, poppy red_master

Spolu s Jasperem Morrisonem vytvořili sérii židlí EVO-C, pojmenovanou odvozením z Evolutionary Chair. Potkává se v ní hned několik tendencí současného designu. Jednak reaguje na potřebu udržitelnější výroby, co nejčistšího vzhledu a také navazuje na stoletý fenomén konzolových židlí.

Minimalistickou EVO-C lze tak označit za iteraci více směrů v jednom kousku. Pojí charakteristickou pružnost kovových konstrukcí a pohodlí ergonomicky tvarovaného sedáku. Použití inovativní technologie umožnilo vyvedení židle z jednoho materiálu, kterým je plně recyklovatelný plast. „Díky novým technologiím jako je lisování plastu pod tlakem, můžeme vyrobit duté konstrukce, které dostojí stejným vlastnostem a nosnosti, jako ocelové trubky,“ dodal emeritní ředitel Vitra Rolf Fehlbaum. 

Vitra-2020-EVO-C

EVO-C je tak první lisovanou konzolovou židlí z jednoho kusu, která má stejně jako židle z trubkové oceli dvě nohy. Oddělení inženýrů celé týdny zjišťovalo minimální tloušťku podnože i délku ukončení, aby zabránili převracení a nenarušili design. Vývoj principu se pod rukama Jaspera Morrisona, známého jako příznivce inovací, a značky Vitra, která vychází z desetiletí zkušeností i postřehů díky vlastnictví jedné z největších sbírek nábytku vůbec, posunul zase o krok kupředu.

4850003_EM Table EVO-C Chaise Tout Bois Standard Cork Bowl Wall Clocks Asterisk Clock Landi_Zuschnitt_master

Kupředu k elegantní vzdušné siluetě, která může být díky monochromatickému vzhledu a designu prostého od rušivých spojů přítomná v různých kontextech. Tvar EVO-C kopíruje siluetu sedícího, a tak snadno splynou v jedno. Morrisonova estetika se řídí pragmatickou potřebou stability a komfortu, tudíž neměl touhu vrhat se vstříc organickým tvarům či přemýšlet nad zdobností. Jakmile doslouží, půjde jednoduše celá recyklovat.

4539200_EVO-C Home Office, white, horizontal_web_4-3_master

Designér má se značkou Vitra dlouhou historii, při které společně uvedli například židle Moca, stoličky Cork nebo oblíbené All Plastic Chair. Všechny kousky s rozpoznatelným rukopisem Jaspera Morrisona si prohlédnete na jemu věnované stránce.

Ste zo Slovenska? Prejdite na EVO-C: zatiaľ posledné štádium evolúcie konzolovej stoličky
Shopping from the EU? Switch to EVO-C: the latest stage in the evolution of the console chair

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít