Pikantní příběh židle Panton

Pikantní příběh židle Panton

11.07.
2018

Katka Horáková, Markéta Kubešová

Židle Panton Chair, navržená Vernerem Pantonem, se nejen že stala první celoplastovou židlí vůbec, ale navíc několikrát způsobila pořádné pozdvižení. Letos slaví výročí 50 let a my jsme vám k této příležitosti připravili článek.

Inovativní ikona moderního designu

Židle Panton by samozřejmě nevznikla bez svého tvůrce, celosvětově uznávaného designéra Vernera Pantona, jehož kariéra odstartovala na začátku 50. letech a to hned po promoci na Dánské královské akademii umění. Ačkoliv by se dalo předpokládat, že jako rodilý Dán sáhne Panton do bohaté designérské historie své země, vizionář se v něm nezapřel a Panton se brzy pustil do inovativního návrhu židle, jakou svět do té doby neviděl

Verner Panton

Na přelomu let 1958/1959 nabyla budoucí židle Panton konkrétní podoby v měřítku 1:1 – byla však vyrobená z polystyrenu a tudíž se na ní nedalo sedět. Díky prototypu se však Pantonovi podařilo spojit se značkou Vitra, která se rozhodla přelomový design uvést k životu.

Panton

Panton

Když v roce 1959 spatřila židle Panton poprvé světlo světa, stala se zároveň úplně první židlí na světě, která byla celá vyrobena z jednoho kusu ohýbaného plastu. Trvalo to však ještě skoro deset let intenzivní spolupráce mezi značkou Vitra a Vernerem Pantonem, než byla židle v roce 1967 představena očím veřejnosti. 

Od té doby se židle Panton se svým typickým tvarem písmene S hřeje na výsluní pozornosti a po generace je symbolem inovace a ikonou moderního designu.

Panton

Židle, co má sexappeal

Židle Panton se rychle stala součástí popkultury konce rozverných 60. let. V sedmdesátkách se dokonce proměnila v „nejvíc sexy židli“, jaká kdy byla vyrobena.

K tomuto titulu jí dopomohla zpěvačka, modelka a múza Salvádora Dalího Amanda Lear, která před objektivem fotografa Briana Duffyho nafotila striptýzovou sérii nazvanou „How to undress in front of your husband“ (Jak se svléknout před svým manželem). Společnost jí při odkládání spodního prádla nedělalo nic jiného, než právě židle Panton ve žhavé červené barvě.

Amanda Lear

Striptýzový fotonávod otiskl britský magazín Nova a ačkoliv herečka neukázala nic zcela pohoršujícího, celé číslo provázel skandál a editora magazínu dokonce stálo místo. A co na to Verner Panton? Pobaveně jásal nad tím, že je jeho židle vykreslena jako sexy symbol 60. let.

Židle, která vzbudila rozruch i v Česku

Četných ohlasů si židle získala v roce 2006 i v Česku. Designéři Jakub Berdych a Maxim Velčovský ze studia Qubus použili židli Panton v bílé barvě při rekonstrukci kostela sv. Bartoloměje v malé vesničce Chodovice. Celá realizace se stala hitem světových magazínů o designu, neboť kdo by v malé české vesničce za zdmi oprýskaného kostela čekal zástupy moderních židlí s vyraženým křížem na zádech? 

Kostel sv. Bartoloměje

(Autor fotografií: Filip Šlapal)

Výročí 50 let

Je tomu tak, židle Panton letos slaví 50 let od svého vzniku a na její počest přišla Vitra s dvěma limitovanými edicemi Panton Chrome a Panton Glow. A to je také zatím poslední tečka v bohaté historii této legendární židle. My doufáme, že Vás její příběh zaujal stejně jako nás. V naší nabídce najdete všechny barevné varianty :).

Panton Chrome

Ste zo Slovenska? Prejdite na Pikantný príbeh stoličky Panton

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít