Židle Eames v proměnách času

Židle Eames v proměnách času

10.07.
2020

Eliška Koukalová

Když se řekne Eames, někomu se vybaví slavný manželský pár, jinému Eames Lounge Chair nebo židle Eames. Jméno věhlasných designérů se otisklo do několika názvů ikonických návrhů, které s přibývajícími lety neztrácejí na lesku. Důkazem jsou poslední jmenované židle. Od svého uvedení roku 1948 v soutěži MoMA se zaměřením na nízkonákladový designový nábytek jsou prakticky neustále přítomné a žádané. 

Židle Eames jsou zářným příkladem nadčasového designu, který se s postupujícím časem stává stále aktuálnějším. Sice dokáže jít vstříc trendům a rozšířit třeba barevnou škálu o žádané odstíny, nepřichází ale o své charakteristické rysy. Pojďme se tedy podívat, jak šel čas s židlemi Eames.

Eames-wire-chairs-2

 

1948

Židle s jednolitými sedáky ve variantě s područkami i bez, které nezapomenutelným způsobem přepsaly historii dalšího vývoje sedacího nábytku, byly představeny při soutěži roku 1948. K široké veřejnosti se dostaly až o dva roky později, kdy je manželé uvedli na trh a rozšířili možnosti výběru podnoží.

eames_chair

 

První zákazníci si mohli vybírat z verzí LAR, RAR, SAX a LAX ve třech základních barvách navržených Eamsovými – béžovo-šedé, šedé a odstínu nazvaném parchment. Všechny tóny byly neutrální a zemité. Zanedlouho následovala žlutá, zelená a červená spolu s dalšími podnožemi ze dřeva.

Židle ve variantě RAR, tedy Rocking Armchair Rod Base, vznikla jako nápad pro kamarády herce Alexandra Knoxe a Doris Nolanovou, kteří v té době čekali potomka. Eamsovi jim chtěli dopřát pohodlnou židli, ve které by se mohli houpat a uspávat.

Eames-rar-chair

 

1951

Roku 1951 se ke skořepinovým sedákům přidává i celodrátěná varianta tehdy nazývaná Eames Wire Chair. Kopíruje tvarosloví originální kolekce, zastupuje ale jasnou volbu pro milovníky industriálního designu. Skořepinové židle jsou toho roku dostupné s čalouněním.

The-Upholstered-Wire-Chair-Two1

Watermarked-Eames-Colors

 

1954

Pokud vám sedáky židlí Eames připadají povědomé třeba z různých míst pro velký počet lidí, není to náhoda. Univerzálnost promyšleného systému totiž nenechala manžele dlouho chladnými, začali experimentovat s verzí více sedáků vedle sebe. V roce 1954 ji představili jako Eames Stadium Seating nebo Tandem Seating.

Eames_Tandem

 

1960

V šedesátých letech spolupracoval designérský pár při vytváření nábytku pro restauraci přítele Alexandra Girarda v New Yorku. Přetvořili tvar skořepinových židlí a vytvořili novou podnož nesoucí jméno podniku La Fonda del Sol – La Fonda Base

lafonda_eames_chair

 

2018

Od šedesátých let se židle dočkaly většinou pouze drobných úprav materiálu nebo obohacení barevné škály. Jako tomu bylo v roce 2018, kdy se Vitra spojila s vnukem Eamsových. Společně začali pracovat na znovuuvedení některých odstínů, které designéři původně pro židle zamýšleli. Jak to tehdy dopadlo se podrobněji dozvíte v článku Ikonické židle Eames v novém.

EamesFiberglassColors

Tak už víte, v jakém období spatřila světlo světa vaše oblíbená varianta či barevná kombinace? Prohlédnout si je můžete v kolekci sklolaminátových Eames Fiberglass Chair nebo plastových Eames Chair.

 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Stoličky Eames v premenách času

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít