Vitra Eames Chair: židle jako ikona

Vitra Eames Chair: židle jako ikona

28.01.
2017

Lucie Čačalová

Není to tak dávno, co jsme do rodiny převážně skandinávských značek přivítali švýcarského designového velikána - značku Vitra. Před koncem roku jste si mohli udělat radost doplňky z portfolia Vitra a nyní se sortiment DesignVille rozrostl i o ikonické židle Eames Chair (a další nábytek). Pojďte se o těchto designových skvostech dozvědět víc a nebo nás rovnou navštivte a vyzkoušejte si židle Eames na vlastní posezení!

Snad žádný kus nábytku neznamená ve světě moderního designu tolik, co židle Eames Chair, jež najdete v sortimentu značky Vitra. Jsme proto nadšení, že tyto skvosty nyní najdete i v nabídce DesignVille a můžete si je také prohlédnout v našem showroomu. Jak se ale sluší a patří, ikony si zaslouží řádné přivítání a představení - čtěte proto dál!

Něco málo z historie

Eames Chair navrhli na začátku 50. let designéři a manželé Charles a Ray Eamesovi. Snažili se tak o vytvoření židle, která by byla esencí jejich profesního přesvědčení - „získat maximum toho nejlepšího za co nejméně“. S tímto heslem pak přistupovali k návrhu židle z jednoho kusu plastu, která by se perfektně přizpůsobila lidskému tělu a zároveň by nabízela vysokou kvalitu zpracování i jednoduchost při výrobě a běžném zacházení.

Takto vznikla židle, jež byla poprvé představena na soutěži Low-Cost Furniture Design ve variantě A-shell (Armchair) a S-shell (Sidechair). Hned v roce 1950 byla uvedena na trh jako první masově vyráběná židle ze sklolaminátu, který se do té doby k výrobě nábytku vůbec nepoužíval. Židle Eames se tak stala průkopníkem moderního designu - nejen díky unikátnosti materiálu, ale také díky její multifunkčnosti.

18206416

Hned v prvopočátcích výroby uvedli Eamesovi několik typů skořepin a základen, které nabízely nekonečné možnosti využití židle v domácnosti, kancelářích i veřejných prostorách. Jak šel čas, začala Vitra, místo křehkého sklolaminátu, vyrábět židle z pevnějšího polypropylenu ve 14 barevných variantách se základnou ze dřeva nebo ocelových drátů. Díky tomu si můžete snadno nakombinovat židli, která bude splňovat vaše představy o dokonalém kusu nábytku, jež vás díky své kvalitě bude provázet po několik dalších dekád.

Téměř nerozbitná židle

První židle Eames vznikla v roce 1950 a její design je tedy prověřený skoro 70 lety používání, což ho také doladilo k dokonalosti. Díky tomu jsou židle Eames prakticky nerozbitné - všechny její komponenty jsou tak kvalitní, že ji zničíte opravdu těžko. A pokud by přece jen některá část utrpěla škodu, dá se velice snadno vyměnit odmontováním podnože od sedáku a jednoduše nahradit. Varianta DKR je pak, díky své celodrátěné konstrukci, úkazem opravdu nezničitelného kusu nábytku.

eames

Eames Chair DSW (Dining Sidechair Wood)

Eames Chair DSW je židle bez bočních opěrek s dřevěnou základnou ve třech provedeních dřeva v kombinaci se sedákem v neutrálních i živých barvách, což vytváří přátelský a útulný dojem, jež dokonale zapadne do domácnosti, kanceláře i jiných míst - najdete je například v Musée de la Photographie v Charleroi.

Eames Chair DSR (Dining Sidechair Rod)

Židle Eames DSR v sobě kombinuje sedák bez opěrek a drátěnou podnož, která se v nábytkářském průmyslu stala pojmem. Říká se jí „Eiffelova věž“ a její revoluční konstrukce z ocelových drátů nenapodobitelně kombinuje lehké, elegantní tvary s konstrukční pevností ocelového drátu. Oblíbené je jak chromové provedení, tak i moderní černá varianta.

Eames-Plastic-Side-Chair-DSR-Group_47775_master

Eames Chair DAW (Dining Armchair Wood)

Židle DAW s opěrkami nabízí vedle opěry pro záda i oporu pro ruce. Tento typ sedáku navrhli Eamesovi jako jeden z prvních již v roce 1950 a v současné době je tvarosloví tohoto sedáku mnohými vnímáno jako archetyp židle samotné. V nabídce je tato židle, stejně jako ostatní, také s čalouněním v nespočtu barvách textílií.

Eames Chair DAR (Dining Armchair Rod)

Kombinace základny ve tvaru drátěné „Eiffelovy věže“ a sedáku s opěrkami v židli Eames DAR nabízí bohatý zdroj kontrastů. Tento typ má nezaměnitelný design, který v sobě spojuje elegantní linie sedáků a stabilitu drátěné konstrukce.

Eames Chair RAR (Rocking Armchair Rod)

Houpací křeslo RAR představuje spojení prvků předchozích typů židlí - sedák s opěrkami, drátěná základna a dřevěné houpáky společně tvoří stylové houpací křeslo, které vás rázem přepne do pohodového módu a můžete si při posezení (nebo-li pohoupání) vychutnávat třeba šálek kávy nebo dobrou knihu. 

Eames Chair DKR a DKR-2

Kolekci židlí Eames doplňuje i celodrátěná varianta DKR a její sestra DKR-2 s textilním či koženým potahem, jemuž se pro jeho typický tvar říká „bikiny“. Židle DKR, které Eamesovi navrhli jen rok po předchozích typech (tedy v roce 1951), působí díky drátěné konstrukci velmi vzdušně a varianta z lakovaného kovu vás snadno doprovodí i při venkovním posezení. 

V nabídce je tedy 14 barev sedáků a několik barev dřevěných i kovových podnoží. Díky tomu je k dispozici v podstatě nepřeberné množství kombinací, což je navíc doplněno faktem, že se plastové sedáky dají vyrobit i s čalouněním v nespočtu barvách textílií a kůže. Vitra navíc v minulém roce nepatrně upravila rozměry židlí, aby byly ještě pohodlnější a lépe odpovídaly současným požadavkům na sedací nábytek. 

Od každého z těchto typů židlí najdete v našem showroomu ukázku a proto vás srdečně zveme k jeho návštěvě!

Foto: vitra.com

Ste zo Slovenska? Prejdite na Vitra Eames Chair: stolička ako ikona

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít