Domov Karin a Xaviera Donck vypráví příběhy

Domov Karin a Xaviera Donck vypráví příběhy

16.01.
2023

Dominika Švandová

V rámci své kampaně Home Stories for Winter nás švýcarská značka Vitra nechává nahlédnout do skutečných domovů plných designu a inspirace. Vydejte se s námi na virtuální návštěvu do jednoho z nich, k páru, který se rád obklopuje kousky s příběhem.

Karin a Xavier Donck, interiérová designérka a architekt, žijí v belgickém přístavním městě Gent, v jejich domě ale najdete design z celého světa. Pátrání po neobyčejných úlovcích se stalo neoddělitelnou součástí jejich cest. Kromě zážitků si tak s sebou přiváží také nový nábytek, umění, rostliny, nebo zkrátka jakékoliv pěkné předměty, které je na jejich cestě zaujmou. Ty poté manželům jejich cesty připomínají a zároveň utváří kýžený charakter domova.
 
„Každý předmět má svůj vlastní příběh. Čím více předmětů z celého světa máte, tím více příběhů do svého domova vnesete.“

Vitra Home Stories


I proto mají Karin a Xavier rádi kousky s dlouhou historií. Jejich interiér je jich plný – ať už pravého vintage nábytku, nebo toho nového, avšak navrženého mnoho dekád zpět. Perfektním příkladem může být ikonické křeslo Eames Lounge Chair navržené Charlesem a Ray Eames v roce 1956 i další z jejich portfolia, třeba známý dřevěný ptáček Eames House Bird.

Vitra Home Stories

Vitra Home Stories


 
Vedle amerického designérského páru si Karin s Xavierem zamilovali práci francouzského architekta a designéra Jeana Prouvého. Jejich obdiv i zasloužené místo v interiéru si získal svým technicistním přístupem, viditelným třeba v častém užívání kovových prvků. Právě jeho stůl z kolekce EM Table je tím vůbec nejdůležitějším kouskem celého interiéru. Je místem setkávání s přáteli i rodinou, kterým jsou dveře domu manželů Donck vždy otevřené.

Vitra Home Stories

Vitra Home Stories

Jídelní stůl EM Table (Jean Prouvé, 1950) je ústředním prvkem domu. Pohodlné sezení u něj zajišťují židle Softshell (Ronan & Erwan Bouroullec, 2008).

Vitra Home Stories

Stůl od Prouvého zvolili manželé také v případě pracovny. Compas Direction (1953) doplňuje stolní lampa Lampe de Bureau stejného autora (1930).

 

Otevřenost a sdílení vnímají manželé jako jeden z hlavních principů svých životů, a proto se snaží vytvořit prostor, ve kterém se budou cítit dobře nejen oni sami, ale také jejich blízcí. Pohodlný, kvalitní nábytek se v tomto ohledu stává nedělitelnou součástí, či dokonce i podmínkou, pro kvalitně strávený společný čas.

Vitra Home Stories

Obývací pokoj tvoří pohovka Suita, křeslo Fauteuil de Salon, svítidla Akari (vše Vitra), doplněné o umění i vintage kousky. 

 

Oblíbené kousky manželů Donck můžete v rámci kampaně Home Stories for Winter pořídit s nevídanými výhodami. Například každou šestou židli Vitra získáte zcela zdarma, k jedinečnému Eames Lounge Chair si zase můžete vybrat odkládací stolek jako dárek. Akce platí do 26. ledna. 
 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Domov Karin a Xaviera Donck rozpráva príbehy
Shopping from the EU? Switch to Karin and Xavier Donck’s home tells stories

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít