Ikonické židle Eames v novém

Ikonické židle Eames v novém

03.07.
2019

Dominika Švandová

Eames Chair, designová ikona, jež se těší oblibě již téměř 70 let, prochází významnou proměnou. A vy můžete být u toho! Značka Vitra, která slavné „Eamesky“ vyrábí, představila škálu odstínů, které nabídku skořepinových židlí oživují a zároveň se inspirují originální barevnou paletou.

Židle mnoha inovací 

Když byla židle po její premiéře na mezinárodní soutěži v roce 1948 představena trhu, šlo ve světě designu o přelomovou událost. Eames Chair byla první masově vyráběnou židlí ze sklolaminátu a zároveň první židlí kombinující sedák s opěrkou v jednom celistvém kusu skořepiny. Není divu, že se tak židle Eames stala jedním z nejvýznamnějších designových návrhů minulého století. 

Cílem designérského dua Ray a Charlese Eamesových bylo navrhnout židli s širokým využitím, proto při výběru barev vsadili na neutrální tóny. Původní židle vyráběné ze sklolaminátu uvedli nejprve ve třech barvách: šedo-béžové, šedé a lehce průhledné barvě pergamenu. Brzy nato rozšířili barevnou škálu také o odvážnější zelenou, žlutou a červenou.

Ray a Charles Eamesovi

Barvy s budoucností i kapkou historie

Sklolaminátové provedení v roce 1998 nahradila řada Eames Plastic Chair z pevnějšího polypropylenu v celkem 14 barevných provedeních. Zpět na trh se sklolaminátové Eames Fiberglass Chair vrátily v loňském roce. Příběh ikony se však píše dál, tentokrát s novou barevnou paletou, která nyní nahradí většinu původních odstínů.

Výběru předcházely důkladné průzkumy archivů a trhu s vintage nábytkem i rozsáhlé studie potřeb a požadavků zákazníků. Díky tomu v sobě výsledná kolekce barev odráží vize manželů Eamesových a zároveň je relevantní pro dnešní svět designu.

 Nové barvy židlí Eames

Novou barevnou škálu je možné rozdělit do tří skupin. První tvoří neutrální tóny představující nadčasovou eleganci, kterou uvítají opravdoví milovníci minimalistického stylu. Bílá a černá klasika spolu s tóny šedé nikdy neomrzí. Nové barvy židlí Eames

Nové barvy židlí Eames

Druhá skupina nabízí tóny v centru barevného spektra. Jde o kompromis mezi neutrálními barvami a poslední skupinou, možnost jak do interiéru zařadit více barev, avšak s dávkou střídmosti.

Nové barvy židlí Eames

Nové barvy židlí Eames

Nové barvy židlí Eames

Poslední skupinu barev tvoří výrazné tóny přinášející hravé osvěžení. Barvy jako sluníčková žlutá, klasická Eames Red (červená) nebo světle růžová zaručeně upoutají pozornost.

Nové barvy židlí Eames

Nové barvy židlí Eames

Nové barvy židlí Eames

V nabídce značky Vitra najdete celkem 14 barev skořepin řady Eames Plastic Chair, 9 barev skořepin Eames Fiberglass Chair a 35 barev čalounění. K tomu připočtěte několik typů podnoží a výsledkem je téměř neomezené množství variací. Je tedy opravdu z čeho vybírat! 

 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Ikonické stoličky Eames v novom

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít