Chaise Tout Bois: příběh židle bez jediného kousku kovu

Chaise Tout Bois: příběh židle bez jediného kousku kovu

23.04.
2021

Eliška Koukalová

V současnosti se všichni musíme už nějakou dobu potýkat s omezenými možnostmi. Kdy jindy se proto nechat inspirovat příběhy výjimečného designu, kterému daly vznik právě limitující podmínky. Příkladem může být příběh židle Chaise Tout Bois designéra Jeana Prouvého.

Datace vzniku návrhu židle Chaise Tout Bois – rok 1941 napovídá, že se rodila v časech pro lidstvo snad nejtemnějších. K dostání bylo za druhé světové války máloco, materiál pro výrobu nábytku mezi tyto artikly také nepatřil. Jean Prouvé se tak jako vyučený kovář octl v situaci bez přístupu k primární surovině, které zasvětil dosavadní život. Na tak zásadní změnu našel světoznámý průkopník designu odpověď – obrátil pozornost ke dřevu, kterého bylo snad jako jediného dostatek.

jeanprouve1800-2

Proto zřejmě nikoho nepřekvapí překlad názvu Chaise Tout Bois, tedy židle celá ze dřeva. Vzhledem k dráze Prouvého kariéry překvapivě neobsahuje ani jediný kus kovu. Pro přezdívaný „nouzový“ kus nábytku zvolil dub, díky jeho síle a odolnosti. Vytrvalost a cílevědomost francouzskému designérovi zanedlouho vynesly ocenění. Návrhem židle nenašel řešení pouze pro svou situaci, trefil se také do potřeb válkou zasažené společnosti. Což ocenila porota soutěže Meubles de France, kde roku 1947 získal cenu.

3992938_Chaise Tout Bois deconstructed portrait_master

Přestože byl jednou z klíčových osobností designu uplynulého století, jež významnou měrou tvarovaly směr tohoto odvětví, sám sebe neviděl jako architekta ani designéra. Prouvé o sobě prohlašoval, že je mužem továrny. Fascinoval jej proces návrhu, který poháněla vidina dostupnosti a snadné výroby ve velkém množství.

49691403

Vlastní ateliér založil v pouhých třiadvaceti, jeho mladý věk ale nebyl žádnou překážkou pro zisk uznání i cenných kolaborací s takovými velikány jako Le Corbusier. Jelikož byl Prouvé vlastním pánem, osvobozovalo jej to k celé řadě experimentů a kombinacím činností. Pojil výzkum s návrhy prototypů a jejich výrobou. Zaměřoval se především na funkci, byl zarytým zastáncem čistých linií a skladů kovu, ornament i dekor povařoval za přežité.

49691467

Svým umem dojít ke zdárnému konci navzdory nepřízni okolností se mu podařilo kromě designu ovlivnit také stavební proces budov. Předsevzal si vyvázat člověka i stavbu ze vzájemné závislosti a zaměřil se na mechanizaci celého procesu. Stejně, jako tomu bylo i při navrhování nábytku.

Je až s podivem, jak se všechny jeho myšlenky, snahy i preferovaná estetika mísí v designu jediné židle, která se tak stala dokonalou artikulací Prouvého rukopisu. Zaměřil se především na zpevnění i podporu spoje podnože a sedáku, který většinou designéry potrápí nejvíce. Díky tomu vtiskl židlím Chaise Tout Bois stejně jako jejich kovovým příbuzným Standard nezaměnitelný profil. Charakteristický tvar připomínající křídla letounu se pak jako červená nit vine celou jeho pozdější tvorbou.

3958234_Chaise Tout Bois_master

Přestože je dnešní doba velmi odlišná, Prouvého návrhy jsou v ní stále přítomné, což jen potvrzuje, jak veliký přesah jeho dílo mělo. Manifestaci precizního designu zaměřeného na funkci na stránkách DesignVille seženete ve dvou provedeních – světlém a tmavém dřevě.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Chaise Tout Bois: príbeh stoličky bez jediného kúska kovu

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít