Od myšlenky k produktu: v zákulisí výroby designových kousků

Od myšlenky k produktu: v zákulisí výroby designových kousků

03.03.
2021

Eliška Koukalová, Dominika Švandová

O značkách tvořících v souladu se skandinávskou tradicí je známo, že kladou nemalý důraz stejně jako na precizní provedení i na kvalitu výroby. Pojďte s námi nahlédnout za oponu při tvorbě jejich ikonických produktů. Zavedeme vás do nejstarší výrobny tapet ve Švédsku, do keramické dílny mezi čínské pahorky, či do manufaktur s dlouholetou tradicí.

Více než sto let výroby tapet

Původně jako grafické studio začala značka Ferm Living v roce 2006 s produkcí tapet. Téměř každá role do dnešního dne pochází z nejstarší tapetové dílny s více než stoletou tradicí. Zkušenost zdejších mistrů vyvěrá z technik povrchového tisku, jehož počátky jsou staré dvě století. Bylo to právě prostoupení tradičních přístupů z minulosti, kdy byly zdroje omezené a technologie nerozvinuté, co umožnilo zachovat udržitelný a šetrný postup i dnes.

Ferm Living tapety

Ferm Living tapety

 

Každý kus originál

Vypadají jedna jako druhá, ale žádné dvě nejsou identické. Delikátním sklenicím z kolekce Ripple skláři doslova vdechnou tvar. Každý kus je totiž ručně vyráběný a foukaný jedním z bezmála pěti set zkušených čínských sklářů z výrobny jihozápadně od Pekingu, odkud pochází většina skla od Ferm Living. Díky ruční výrobě je každá sklenice unikátní, sklář totiž určuje teplotou i tlakem svého dechu její výslednou podobu. 

Ferm Living Ripple

Ferm Living Ripple

 

Konečný tvar, a dokonce i jméno propůjčuje dech také svítidlům Blown (přeloženo jako foukaná) od &Tradition. Skleněná hmota ještě v tekuté podobě je vlévána do forem a pomocí opatrně dávkovaného tlaku lidského dechu rozprostírána po obvodech formy. Stejný postup jako u sklenic Ripple proto rovněž dovoluje každému kusu dostát označení originál. 

Blown od &Tradition

Blown od &Tradition

 

Krása ruční výroby

Skutečného ducha tradiční ruční výroby napříč všemi fázemi produkce ctí také zaměstnanci malé rodinné dílny, kde vzniká většina z keramického sortimentu Ferm Living, jako jsou například květináče Shell Pot

Pomalý a velmi komplexní proces si žádá různé výrobní techniky v závislosti na podobě výsledného produktu. Keramický předmět je často formován odléváním, při kterém se důkladně namíchaná hlína nalije do dělené formy, aby se vytvrdila a vysušila. Dovedností samou o sobě je i vystihnutí toho správného okamžiku, kdy je hlína připravena oddělit se od formy. V rukou zkušených hrnčířů se předmět dále opracovává až do jeho prvního vypálení.

Ferm Living Shell Pot

 

Dle podobného scénáře vznikají také vázy Ridge značky Muuto. V malém portugalském městu Alcobaça nejprve návrhy studia Kaksikko získají podobu ručně vyrobené formy, která následně slouží jako nástroj hrnčířům z nedaleké dílny s více než čtyřicetiletou tradicí. Pro zachování kvality i detailního reliéfu každé vázy může být každá z forem použita maximálně sedmdesátkrát.

Muuto Ridge

Muuto Ridge

 

Dřevo v rukou zkušených řemeslníků 

Spojení dvou významů ve jméně značky Artek – art + technology (umění a technologie) se neprolíná jen jejími designy, ale také výrobním procesem. Pojí v něm um řemesla s moderními metodami výroby. S úctou k poselství zakladatelů tvoří téměř všechen nábytek z ohýbaného dřeva ve finském Turku. I když značka operuje v moderní době, každý kus dřeva prochází rukama velmi znalých řemeslníků. V případě ohýbaného nábytku to nejsou primárně oni, kteří propůjčují každému kusu unikátnost, postará se o to už hřejivý organický vzhled každého jedinečného kusu dřeva. 

Artek

Artek

 

Zkušené páry rukou i hodiny pečlivé práce propůjčují nezaměnitelnou podobu také známým židlím Drawn z kolekce Hvidt & Mølgard značky &Tradition. Jejich sedáky jsou ručně vyplítané, na každý jeden se spotřebuje přes sto metrů přírodního provazového materiálu. 

Drawn od &Tradition

Drawn od &Tradition

zdroj: www.andtradition.com

Šikovné ruce nemusí dřevo proměnit pouze ve velké kusy nábytku, prochází jimi i figurky z kolekce Wooden Dolls od Vitra, které potom zkrášlují interiéry po celém světě tak jako domov jejich designéra Alexanda Girarda. Desítky rozmanitých motivů z lidské a zvířecí říše původně z roku 1952 dodnes prochází jedna po druhé rukama řemeslníků, stejně tak malířů a malířek. Ti se velmi pevnými a rozhodnými tahy štětce s přesně vyměřeným citem věnují každičkému detailu. Pokud vám to stejně jako nám připadá obdivuhodné a těžko uvěřitelné, důkazem může být následující video.

 

Značky, které na DesignVille najdete, tvoří s cílem nabídnout produkty, které budou dělat radost po genderace. Kvalitě materiálů, zručnosti a preciznosti při výrobě proto věnují mnoho pozornosti ať už jde o keramické dekorace nebo rozměrný dřevěný nábytek. Jsme proto rádi, že jsme vám mohli poodhalit i tuto část cesty, kterou každý z produktů urazí, než se objeví u nás na stránkách.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Od myšlienky k produktu: v zákulisí výroby dizajnových kúskov

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít