Lampy Oyster: vznik jedinečného designu

Lampy Oyster: vznik jedinečného designu

28.01.
2022

Dominika Švandová

Od prvotní inspirace až po přeměnu recyklovaného hliníku ve stolní a nástěnnou lampu Oyster. Vydejte se s námi objevovat designérský i výrobní proces provázející vznik jedinečných svítidel Ferm Living.

Světlo v sobě ukrývají podobně jako přírodní ústřice perlu. Může proto překvapit, že se prvotní designová vize lamp s příhodným názvem Oyster nezrodila s pohledem na moře. Inspiraci našel designérský tým Ferm Living naopak přímo v ateliéru. Designéry zaujaly náušnice zakladatelky značky, Trine Andersen, jejichž eleganci se rozhodli přenést do designu lamp.

 

Ferm Living Oyster


Tak jako jsou náušnice poslední tečkou oblékání, lampy Oyster se měly stát šperkem interiéru. Skrze řady skic a experimentů se skládáním a ohýbáním papíru došli designéři ke dvěma tvarům, jednomu pro lampu stolní, druhému pro svítidlo nástěnné.

Právě jejich organická podoba připomínala ústřice, které se od tohoto momentu staly vodítkem při dalším uvažování o materiálech a textuře. Inspirovaly také umístění světelného zdroje, který designéři skryli v křivkách lamp, aby viditelným zůstalo pouze vyzařující světlo.
 

Ferm Living Oyster

Ferm Living Oyster


S cílem napodobit přirozenost ústřice se lampy vyrábí speciální metodou odlévání. Recyklovaný hliník je v roztavené podobě naléván do formy, kde požadovaný tvar obklopuje písek. Ten je po pouhých dvou minutách odstraněn, přesto zanechá na povrchu ztuhlého materiálu strukturu, jedinečnou pro každé svítidlo.

Leštění hran a charakteristické černé pokovování přichází na konci výrobního procesu. Jeho výsledkem je dvojice lamp, která zaujme kontrastem měkkých křivek a surového povrchu. Teplé, tlumené světlo, které poskytnou, současně dotvoří příjemnou atmosféru domova. A to ať už zvolíte lampu stolní nebo výraznější nástěnné provedení
 

Ferm LIVING Oyster


 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Lampy Oyster
Shopping from the EU? Switch to Oyster lamps

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít