Mísy Mere: když je proces tvorby víc než skica

Mísy Mere: když je proces tvorby víc než skica

08.02.
2024

Dominika Švandová

Co vše se skrývá za designem, který pojí jednoduchost s důmyslností ve vyváženém poměru? Vydejte se s námi do helsinského studia Sally Luhtasel a Wesley Walterse, kteří společně tvoří pod jménem Studio Kaksikko – mimo jiné například nádherné dekorativní mísy Mere, jež najdete v portfoliu dánské značky Muuto. 

MUUTO Studio Kaksikko

Muuto Studio Kaksikko, Mere Bowl

Salla Luhtasela a Wesley Walters se poprvé potkávají na Aalto School of the Arts, Design, and Architecture, ve spolupráci však pokračují i dlouho po ukončení studia keramiky na prestižní univerzitě. K práci totiž přistupují se stejným nadšením pro samotný proces tvorby. Na počátku tak není jasná představa výsledného produktu ani jeho výroby. Právě naopak – objekty v celé své kráse a funkčnosti vznikají spletitou cestou od skic k prototypům za opakovaných pokusů a postupného zdokonalování. Dle vlastních slov jsou Salla a Wesley primárně tvůrci, teprve poté designéři. A tak nepřekvapí, že k jejich studiu náleží i keramická dílna nebo kompletní zázemí pro zpracování dřeva.

MUUTO Studio Kaksikko Mere Bowl

Muuto Studio Kaksikko, Mere Bowl

Kolekce Mere je výjimečná v mnohém, výše popsaný proces však platí i pro ni. Prvotní inspirací byl drobný porcelánový předmět vytvořený na hrnčířském kruhu, který designéry zaujal protikladem kónického vrcholu a rovné základny. To však k nalezení správné formy – takové, která bude jednoduchá a dokonalá v jakémkoliv rozměru, blízká klasické míse, a přece bude vynikat – nestačilo.

Na řadu tak přišlo prototypování z papíru. Právě tak vznikla středová linka, která jako by rozdělovala objekt na dvě části a která nám umožňuje pozorovat hru světla a stínů. Možná dokonce připomene přehnutý list papíru?

Muuto Studio Kaksikko, Mere Bowl

 

Podobně signifikantním prvkem designu je i úzká základna, která mísy vyvyšuje, avšak není příliš patrná. Designéři tak docílili dojmu lehkosti, jako by se mísy vznášely pár centimetrů nad povrchem. Nakonec, aby tyto tvary mohly naplno vyznít, zahalila je pouze jednobarevná glazura s vysokým leskem.

Přestože, anebo právě proto, že je design mís Mere nekomplikovaný, krásně na vašem jídelním stole vyzní, ať je zaplníte ovocem, nebo necháte prázdné.

MUUTO Mere Bowl


 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Misy Mere
Shopping from the EU? Switch to Mere Bowls

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít