Zaměřeno na materiály: mramor

Zaměřeno na materiály: mramor

15.03.
2022

Dominika Švandová, Eliška Koukalová

Nejen z estetického hlediska, ale také proto, aby odolaly zkouškám času a každodennímu užívání, vybírají skandinávské značky pro své produkty ty nejkvalitnější materiály. Jedním z nich je mramor – kámen, kterému i přes jeho čistě přírodní původ nechybí půvab a elegance.

Jeho název je odvozen z řeckého „marmaros“ vykládaného jako „sněhově bílý, neposkvrněný kámen“, přesto může mít mramor mnoho podob, které se od sebe liší zbarvením či strukturou. Jeho jedinečnost spočívá navíc v tom, že žádné dva kusy nejsou totožné. Co však mají společného, je tíha a pevnost, díky kterým vydrží krásné mnoho let. Materiál, který často vyvolává představu luxusu a okázalosti se tak stává stále oblíbenějším a proniká i do běžných domácích interiérů v podobě nábytku, svítidel a doplňků.

Bolia mramor

Nábytek vyrobený ze surového materiálu přiznává všechny jeho krásy i charakteristiky. I přes jednoduchý design často plní funkci velmi působivého kousku, obzvlášť, pokud se jedná o masiv, jako je mramor nebo travertin, pocházející například z Itálie. Pojďte s námi nahlédnout do výrobního procesu jedné malé lombardské firmy, kde se o mramor stará třináct odborníků v řemesle.

 

ferm LIVING Mineral

Vše začíná poklepáním na mramorovou desku. Například v případě kolekce Mineral od Ferm Living výhradně z Bianco Curia mramoru. Zkušený řemeslník pracující s horninami celý život jen díky tomuto nepatrnému pohybu pozná, které může doporučit k dalšímu zpracování při výrobě stolků. Desky následně putují pod čepel řezacího stroje, která je neustále chlazená proudem vody – ta se používá opakovaně. Poté přijde na řadu ruční práce, ostré hrany otesá dlátem další ze zručných zaměstnanců znalých řemesla. 

ferm LIVING Mineral

Opracovaný mramor čeká už jen povrchová úprava, aby krása přírodního kamene ještě více vynikla, a sestavení do konečné podoby. Jedinečnost a strukturu mramoru i travertinu propůjčují dlouhé přírodní procesy a přítomnost vysokých teplot i tlaku. Mnoho nalezišť těchto skvostných pozůstatků unikátních přírodních pochodů se nachází právě na území Itálie. Stát si vzácné přírodní bohatství navíc chrání přísnou legislativou, každé naleziště může být vytěženo jen z 30 %. Navíc žádný kousek nepřijde nazmar, malé úlomky se pak používají při obkládání budov a opravách cest.

ferm LIVING Mineral

V italské provincii tímto způsobem pro značku Ferm Living vznikají dva konferenční stolky. V designu prvního z nich se potkávají tři desky, jejichž hrany jsou ručně tesány. Stolek Mineral Sculptural díky tomu připomíná sochařské dílo, které i přes nevelké rozměry upoutá pozornost.

ferm LIVING Mineral Sculptural

Ústředním prvkem interiéru se snadno stane také druhý, stolek Mineral. Krásu dvou mramorových bloků můžete díky delikátní kombinaci materiálů pozorovat skrze čiré sklo jeho desky.

Ferm Living mineral

Perfektní souhra kamene s dalšími materiály vynikne také v podání svítidel, navíc zdůrazněna světlem, které vyzařují. Mramor bývá často užíván jako pevný podstavec, doplněný stínidlem. Ať už vyrobeným z opálového skla jako v případě lamp Kizu, nebo z textilie, jako je tomu u kolekce svítidel Gravity.

New Works Kizu

Díky žilkování, jedinečnému pro každý kus kamene, se kousky z mramoru stanou nekonečným zdrojem fascinace. Neomrzí vás poroto ať už budou váš domov zdobit v podobě velké stolové desky, nebo jako podstavec svítidla. Možná se vám při pohledu na ně vybaví i příběh, který se skrývá za výrobou každého z unikátních mramorových designů. 
 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Zamerané na materiály: mramor
Shopping from the EU? Switch to Focus on materials: marble

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít