Dánský modernismus: O tradici, úctě k přírodě a velkém talentu

Dánský modernismus: O tradici, úctě k přírodě a velkém talentu

08.02.
2019

Anežka Přikrylová

Dánský modernismus se obrovskou měrou podepsal na podobě produktů, které na DesignVille najdete. Proč zrovna Dánsko a jaký vliv mají jeho designéři na současné skandinávské nábytkářství?

Zlatá éra dánského modernismu

Za podstatou skandinávského designu je potřeba vydat se do dánské historie. Právě v Dánsku totiž mezi 20. a 60. lety minulého století vládl modernismus a vznikaly ty nejikoničtější kusy nábytku jako třeba nejslavnější křeslo Egg od Arne Jacobsena. A patří mezi ně i mnohé z návrhů, kterých se ujaly současné skandinávské značky, a díky tomu je najdete i v nabídce DesignVille.

Dánské modernistické hnutí, které svou zlatou éru zažilo v 50. letech, se formovalo na základu dvou vlivů. Prvním z nich byla německá výtvarná škola Bauhaus. Z ní dánský modernismus přejal trend funkcionalismu a opustil tak zdobenost a honosnost. Proto je jedním z rozpoznávacích znamení dánského nábytku právě jeho jednoduchost

Ještě dřívější vliv však můžeme hledat v stylu Funkis, se kterým je spojený dánský designér Vigo Boessen. Jeho estetika stavěla na jemnějších liniích a zaoblených tvarech, což je zřejmé například na křesle Little Petra. Návrh křesla z roku 1938 v současnosti nabízí značka &Tradition.

Little Petra

A z 30. let pochází i další vlivná ikona dánského designu, která inspirovala modernismus - Mayor Sofa navržené legendárním Arne Jacobsenem pro radnici na severu Kodaně. Sofa oslavuje dánskou řemeslnou tradici, avšak v moderním kabátu. 

Podoba dánského modernismu se proměnila v 60. letech s tvorbou Vernera Pantona. Jeho lampa FlowerPot nasměrovala dánský design k bohatějšímu stylu a výraznějším barvám. Ačkoliv stále věrný funkcionalismu, Panton posunul hranice v používání materiálů a barev.

A proč zrovna Dánsko?

Rozvoji ikonického designu v Dánsku napomohl vznik katedry nábytku a architektury na Royal Danish Academy of Fine Arts, kterou v roce 1924 založil Kaare Klint. Své žáky motivoval, aby k navrhování přistupovali analyticky a aby design uzpůsobovali potřebám moderního člověka. Mezi slavná jména, která vyšla z dánské královské akademie, patří třeba i zmiňovaný Arne Jacobsen, Børge Mogensen, Hans Wegner známý jako „mistr židlí“, Finn Juhl nebo Verner Panton.

Arne Jacobsen

Řemeslná tradice

Za úspěchem skandinávského designu z poloviny minulého století však stojí také dlouhá tradice řemeslné výroby zapřičiněná pozdějším příchodem industrializace. Zatímco například v Británii se masový průmysl rozbíhal už v 18. století, ve Skandinávii to bylo až v druhé polovině 19. stol.

Až dánští modernisté dokázali skloubit skandinávskou řemeslnou tradici s moderními průmyslovými postupy a design tak produkovat masově. Díky tomu se v polovině století dostal jejich nábytek až mezi hollywoodské hvězdy a brzo si ho zamilovalo i jejich publikum. V neposlední řadě tak moderní dánský nábytek vděčí za rozmach hojné spolupráci mezi architekty a truhláři.

Současný odkaz dánského modernismu

Současné dánské značky jako &Tradition, Gubi nebo Menu z historie dánského modernismu nejen čerpají inspiraci, ale také ho oživují v řadách reedicí původních návrhů. Díky tomu si můžete nyní pořídit nový nábytek v původním ikonickém designu. Značka &Tradition takto v letošním roce oživila křeslo Little Petra, v nabídce má také ikonická svítidla FlowerPot nebo lampu Bellevue, jeden z raných návrhů Arneho Jacobsena. 

Lampa Bellevue

V nabídce Gubi pak najdete například asymetrickou lampu Gräshoppa designérky Grety M. Grossmann z roku 1947. Gubi převzalo také další ikonu moderního designu - světlo Multi-Lite od Louise Weisdorfa, které můžete transformovat do nespočtu různých poloh.

Gräshoppa

Skvosty dánského designu nabízí také značka Menu, která letos představila limitovanou reedici křesla Knitting Chair. Vydalo jich pouze 99 kusů a my v DesignVille máme jednu z nich.

knittingchair_04

Filisofie dánského designu

Velikáni dánské moderny vyjmenovaní výše byli přesvědčení, že nábytek by měl doma udržovat jednoduché prostředí a přispívat tak k lepšímu každodennímu životu. Dánský modernismus je dokonalým skloubením funkčnosti a krásy a elegance.

Úcta k původním návrhům a k řemeslné tradici je pro Seveřany naprosto samozřejmá. Proto i dnes při navrhování nábytku dánské značky, které tvoří velkou část našeho portfolia, využívají především přírodní materiály. Oblíbené je světlé dřevo (nejčastěji dub nebo ořech) a přírodní látky (len, bavlna, vlna).

Sepětí s přírodou (patrné už z použitých materiálů) je důležitou součástí filosofie skandinávského designu. Kvalita dostává přednost nad kvantitou jednorázových produktů. I díky odkazu dánského modernismu, otestovaného časem, současné značky usilují o to, aby nabízely udržitelný nadčasový nábytek, který slouží po generace.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Dánsky modernizmus: O tradícii, úcte k prírode a veľkom talente
Shopping from the EU? Switch to Danish Modernism: On tradition, respect for nature and great talent

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít