Artek: dědictví finského designu

Artek: dědictví finského designu

22.05.
2017

Lucie Čačalová

Finská značka Artek, založená již v roce 1935, je úžasnou ukázkou nadčasovosti severského designu. Pod její hlavičkou najdete především ikonický nábytek a svítidla od Alvara Aalta a další designové kousky předních finských i světových designérů. A jelikož můžete nábytek Artek nově koupit i na DesignVille, značku vám nyní představíme blíže.

Manželé Alvar a Aino Aalto, zakladatelé značky Artek

Když se řekne finský design, mnohým se vybaví právě jméno Alvara Aalta, jednoho z nejznámějších moderních skandinávských designérů. A ke jménu Aalto neodmyslitelně patří také značka Artek. Tu Alvar Aalto založil společně se svojí ženou, designérkou Aino Aalto a jejich přáteli, sběratelkou umění Maire Gullichsenovou a historikem umění Nilsem-Gustavem Hahlem. Stalo se tak v polovině 30. let 20. století a od té doby funguje Artek jako synonymum moderního finského designu.

Aino_and_Alvar_Aalto_1940s_photo_Herbert_Matter

V portfoliu značky, která od roku 2013 patří ke švýcarskému koncernu Vitra, se nachází především nábytek a svítidla, která navrhl právě Alvar Aalto. Vedle toho zde najdete designové kousky předních finských i světových návrhářů, které disponují "Aaltovským DNA" - jsou minimalistické, nadčasové a maximálně kvalitní. 

Artek_New_Perspectives_photo_Romain_Sellier_11-(1)

Stoličky 60

Nadčasová stolička 60, která je dílem Alvara Aalta, představuje esenci funkcionalistického nábytkového designu. Krása tkví v její jednoduchosti, jež je založena na třech ohnutých nohách z masivní břízy a kulatém sedadle z březové překližky. 

Artek_stools_collection_2

Tajemství originálního úspěchu stoličky 60 spočívá právě v jejích nohách, které díky svému tvaru nesou název L-leg a které se nakonec staly charakteristickým rysem i dalšího nábytku navrženého Alvarem Aaltem. Stoličky jsou stohovatelné do úžasného sloupce, který až připomíná umělecké dílo.

Artek_stools_Paimio

Stoličky se vyrábí v nespočtu barevných a materiálových provedení a právoplatně patří mezi ikony moderního designu, které se mnozí snažili uměle napodobit - originál ale nic nenahradí!

Artek_Stool60_Zurich_04-(1)

Židle z ohýbané břízy

Stoličky 60 byly prvním nábytkem, na němž Aalto použil nohy ve tvaru písmene L. Následovaly ho další židle Artek, jejichž název začíná číslicí 6 a které disponují stejným tvarem nohou a tělem z ohýbaného březového dřeva. I ty nyní platí za ikony s jedinečným příběhem.

Artek_69_Campaign_2

P_81B_table_N65_childrens_chair_Childrens_room_photo_Mikko_Ryhänen

Stolička Rocket vás vezme ke hvězdám

Některé designy původně vznikly, aniž by jejich autor předpokládal jejich slávu. To je případ právě barových stoliček Rocket, které finský designér Eero Aarnio původně navrhl pro svou kuchyň. Tvar připomínající kosmickou raketu zajišťuje stabilní a velice pohodlné posezení na stoličce z masivního dubu. 

131205_rocket-colours_photoshopped01

Stolička si rychle získala na popularitě a začala se později vyrábět i v nižší verzi "baby", která je určena nejen pro děti, ale všude tam, kde oceníte pohodlnou stoličku na sezení nebo jako schůdky.

Elegantní křesla Mademoiselle

I přes svůj francouzský název a nepopiratelný šarm jsou křesla Mademoiselle výtvorem finského designéra Ilmari Tapiovaara.

Artek_Mademoiselle_A330S_PN001_Siena_Blanket

Nadčasové křeslo z masivního březového dřeva platí za designovou klasiku, jejíž funkčnost je prověřena desetiletími (design z roku 1956). Konstrukce ve tvaru paprsku poskytuje maximální oporu zad a zajišťuje velice pohodlné sezení.

Vizuálně atraktivní konstrukci křesla si můžete pořídit buď v klasické verzi anebo jako houpací křeslo, které je jako vystřižené z pohádky. 

Artek_Mademoiselle_lounge_chair_black_sage_green

Kdo hledá nadčasovost na slovo vzatou, v sortimentu Artek si jistě vybere. Který kousek si domů pořídíte vy?

Ste zo Slovenska? Prejdite na Artek: dedičstvo fínskeho dizajnu

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít