Fritz Hansen: nová značka na DesignVille plná nadčasových ikon

Fritz Hansen: nová značka na DesignVille plná nadčasových ikon

16.08.
2019

Dominika Švandová

Připravte se – spolu se značkou Fritz Hansen míří do DesignVille opravdové poklady dánského designu! Baví vás kousky, jejichž sláva neuvadá ani po desítkách let? Fandíte současnému designu? Pak si značku Fritz Hansen jistě zamilujete tak jako my. Pojďte se s námi podívat na výběr našich oblíbených kousků!

Fritz Hansen a spolu s ním ty největší ikony dánského designu přichází do DesignVille. Značka, jež byla založena v Dánsku roku 1872, má za sebou dlouhou historii spolupráce s předními designéry, jejichž návrhy pomáhá přetvořit v realitu. Fritz Hansen nabízí kousky takových velikánů dánského designu jako jsou Arne JacobsenPoul Kjærholm nebo Jørn Utzon. Dnes, stejně jako v roce 1872, se filozofie Fritz Hansen řídí přesvědčením, že jeden kus nábytku může zkrášlit celou místnost nebo budovu - a zvýšit pohodu lidí, kteří tyto prostory obývají. 

fritz-hansen

fritz-hansen-1963Fritz Hansen, 1963: výroba židlí Series 7 a křesla Egg

Nejznámější židle historie

Židle, které se řadí mezi nejznámější kusy nábytku vůbec: Ant, Series 7, Grand Prix nebo židle Drop. Tyto ikony nemá na svědomí nikdo jiný, než světově proslulý architekt a designér Arne Jacobsen, jehož návrhy po více než polovinu dvacátého století formovaly vývoj dánského designu a ovlivnily designéry a architekty z celého světa. 

fritz-hansen-jacobsen-zidle

Když Jacobsen v roce 1952 navrhl židli Ant, okamžitý úspěch to nebyl. Právě naopak. Arne Jacobsen však za svým návrhem stál a zaručil se, že si každý neprodaný kus koupí sám. Dnes se tato židle s nezaměnitelným charakterem prodává po celém světě.

fritz-hansen-ant

Nedlouho po představení židlí Ant přišel Jacobsen s navazující řadou židlí Series 7. Využil technologii manželů Eamesových, která umožňuje pod tlakem ohýbat překližku ve třech směrech, a vytvořil tak židli, která je nejprodávanějším produktem portfólia Fritz Hansen. 

fritz-hansen-series7

Grand Prix byly navržené pro výstavu dánského Muzea umění (Danish Museum of Art) v Kodani. Svůj název získaly, když nedlouho poté vyhrály hlavní cenu na XI. Triennale v Miláně.

fritz-hansen-grand-prix

Drop patří mezi osobní favority Arne Jacobsena. Židle, kterou designér navrhnul původně pro hotel SAS Royal v Kodani, se na trh vrátila po více než 50 letech a zažívá velký úspěch. 

fritz-hansen-drop

Ikonická křesla Egg a Swan

Že židle nebyly jedinou doménou Arne Jacobsena, dokazují další ikony z kategorie křesel: Egg a Swan. Jacobsenova mistrovská díla Egg i Swan byla stejně jako židle Drop navržena pro hotel SAS Royal a měla vyvažovat ostré linie budovy hotelu. Svému sochařskému pojetí vděčí zcela nové technologii pěnové skořepiny potažené čalouněním, kterou Jacobsen využil jako úplně první. 

arne-jacobsenArne Jacobsen ve svém křesle Egg

fritz hansen - egg, swan a drop

swan - arne jacobsen - fritz hansen

Hvězdy současného designu

Bohatý sortiment značky Fritz Hansen se může kromě nadčasových ikonických kousků pyšnit i tím nejlepším ze současného designu. Pozornost si zaslouží křesla Fri a Ro španělského designéra Jaime Hayóna, známého pro svou dovednost stírat hranice mezi uměním a designem. 

Jamie-HayonJaime Hayón ve svém křesle Ro

fritz-hansen ro a fri

fritz-hansen - fri

fritz-hansen - ro

Designová křesla a ikonické židle nejsou zdaleka tím jediným, co značka nabízí. V sortimentu špičkových designových kousků Fritz Hansen najdete například i nepřehlédnutelná svítidla značky Lightyears, jejichž produkce přešla pod křídla Fritz Hansen v roce 2015. O svítidlech ale zase příště. Věřte, je na co se těšit! 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Fritz Hansen: nová značka na DesignVille

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít