Proč je dobré mít kvalitní židli

Proč je dobré mít kvalitní židli

23.06.
2020

Eliška Koukalová

Sezení je věda. Vsedě totiž trávíme značnou část dne. Jestli jste si nezjišťovali, kolik průměrný člověk denně prosedí, možná se na to raději přece jen posaďte. Nejlépe na kvalitní kancelářskou židli.

V sedě trávíme většinou něco mezi osmi a jedenácti hodinami. U některých čísla šplhají až ke třinácti hodinám za den. Což je mnohdy i delší doba, než jakou věnujeme spánku. Za jednu kancelářskou kariéru to může dělat až 70 000 hodin. Investovat do kvalitního sezení se proto vyplatí.

Vitra sezení ilustrace

zdroj: vitra.com

Už počátkem šedesátých let se vědci ze švýcarského technologického institutu zaměřovali na každodenní sedací návyky. Návazně na to začala i značka Vitra se svým vlastním výzkumem.

Odborníci došli při svém zkoumání lidského sezení k několika závěrům. Poukázali především na jednu vlastnost, která všechny jednotlivce s rozdílnými potřebami spojuje. Přestože sedí, mají větší či menší nutkání se neustále hýbat. Už v předchozím článku o židlích Tip Ton jsme se tématu propojení pohybu a sedu dotkli.

AM-Chair-Alberto-Meda

AM-Chair Alberto-Meda

 

Se stále větším důrazem a rozšířením kancelářských zaměstnání i závěry výzkumu se do hledáčku designérů přirozeně dostal i zájem o vývoj nové technologie sezení.

Otázka, jak by mohl každodenní předmět napomoct k udržení bdělé a kreativní mysli a zároveň podporovat zdravou polohu těla, zaměstnává posledních pětadvacet let třeba designéra Antonia Cittera. Jeho snahy vyústily představením konceptem židlí ID Chair.

Antonio Citterio ID-Chair

 

Při dlouhém sezení trpí hlavně páteř, zejména kvůli špatné poloze sedícího. Tomu se řada ID Chair snaží předejít zapojením břišních a zádových svalů, které aktivuje dopředu nakloněná opěrka. Aktivace svalů pak vede k lepšímu udržování vzpřímené polohy. Židle řady ID Chair si můžete libovolně přizpůsobit a zvolit opěrky či čalounění.

Technické znalosti spolu s předním designem pojí také kancelářská židle AM Chair od Vitry. Jejich mechanismus se přizpůsobí váze sedícího a automaticky zvolí optimální nastavení. Jsou tak vhodnou volbou pro dlouhé pracovní dny.

ID-Chair-Antonio-Citterio

AM-Chair-Alberto-Meda

 

Že se pokročilé technologie nevztahují jen na kancelářské židle dokazuje také křeslo Grand Repos od Vitry. Otočný systém umožňuje náklon, jehož míru lze zároveň přizpůsobit tak, aby vyhovoval každému, kdo se v něm uvelebí.

Grand Repos Vitra

Máte v kanceláři kvalitní židli, nebo o její koupi teprve uvažujete? V obou případech je dobré řídit se všeobecnými doporučeními a jednou za čas od stolu vstát pod záminkou malé procházky – třeba pro oblíbený čaj či dobrou kávu.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Prečo je dobré mať kvalitnú stoličku

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít