Vliesové tapety: Jak tapetovat?

Vliesové tapety: Jak tapetovat?

16.06.
2020

Eliška Koukalová

Tapetovat v šesti krocích? Komu by se to mohlo zdát nemožné, po přečtení tohoto článku bude přesvědčen o opaku. Pokud jste se rozhodli pro zkrášlení stěny či celé místnosti a budete se držet našich rad, půjde vám to jako po másle. Zejména s vliesovými tapetami je totiž radost pracovat. Pokud se spletete, tapeta se dá pohodlně přelepit i omýt.

V předchozích článcích jsme vyjasnili, co jsou vliesové tapety a jak vybrat tu správnou. Jestli máte tyto dva kroky za sebou, zřejmě zbývá postavit se k tapetování i stěně čelem a na chvíli se vžít do role profesionálního tapetáře. Poradíme vám, jak proměnit pokoj v šesti jednoduchých krocích. Zažijete tak tvořivé odpoledne završené dobrým pocitem z odvedené práce.

Štěstí přeje připraveným 

I když se vliesové tapety dokáží dokonale přizpůsobit jakékoliv stěně, je dobré se před lepením vypořádat s nedokonalostmi. Po vyplnění všech děr či vybroušení nerovností se rozhlédněte po místnosti a vyberte si kout, který podle vás při vstupu upoutá pozornost jako první. Hádáte správně, tam s tapetováním začnete.

Změřte si šířku vaší tapety a nakreslete perfektně rovnou vertikálu podle vodováhy. Podle ní později nalepíte první pruh tapety, u kterého si dejte záležet, aby byl opravdu rovně. Ulehčí vám to další práci, protože poslouží jako vodítko.

Vliesové tapety:Jak tapetovat?

 

Na chvíli se proměňte v malíře

I když se díky tapetování vyhnete malířským pracím, přece jen bude třeba nanést lepidlo, díky kterému potom přichytíte tapetu. Doporučujeme začít tahy podél stropu nebo soklových lišt. Zkrátka začněte obrysem, který poté budete plnit. Pokud přetáhnete, nic se neděje. Lepidlo lze po nanesení tapety snadno otřít vlhkým hadříkem.


Jakmile budete hotovi s obrysem, můžete nanášet lepidlo na větší plochu pomocí válečku. Pokud zvládnete nanášet lepidlo zhruba na šíři jednoho a půl pruhu tapety, ušetříte si další měření a kalkulace. Na stěně by neměla být prázdná místa, v případě chyby se dá s tapetou ještě pár minut po nalepení manipulovat a lepidlo doplnit. 

Vliesové tapety: Jak tapetovat

 

Na prvním pásu záleží

Teď konečně nastává ta chvíle, kdy ke stěně přitisknete první část tapety. Vyrovnejte ji podle linie, kterou jste si přichystali. Pokud lepíte tapetu až ke stropu nebo dole až k liště, klidně si nechejte malý přesah, který poté odříznete odlamovacím nožíkem. Především v případě křivých stropů nebo stěn se tento postup vyplatí. 

Vliesové tapety:Jak tapetovat?

 

Stěrkou i houbou

Po přitlačení prvního pruhu tapety do lepidlového lože povrch tapety vyhlaďte. K dostání jsou speciální stěrky, lze použít také třeba houbu. Při uhlazování postupujte od středu směrem nahoru, poté dolů, nakonec vyhlaďte okraje.

Vliesové tapety:Jak tapetovat?
 

Na ostří nože

Jakmile umístíte tapetu podle představ, odřízněte její oba konce seshora i zespod. Další pás umisťujte podle vzoru. Pokyny pro správné umístění naleznete v balení s tapetou. Navazující pás by se se stávajícím neměl překrývat, ale být na dotek, tedy velmi těsně vedle. 

Vliesové tapety:Jak tapetovat?

 

Čistěte průběžně

Vliesové tapety jste si zřejmě vybrali i z důvodu jejich vysoké odolnosti. Tahle vlastnost se hodí hned při jejich aplikaci. Občas se totiž stane, že se kousek lepidla přenese tam, kam nechceme. Proto je dobré mít nablízku vlhkou houbu a s každým dalším naneseným pruhem omývat nečistoty dřív, než zaschnou. 

Vliesové tapety:Jak tapetovat?

 

Jak vidíte, tapetování se není třeba obávat. Otvírá se vám tak možnost snadno tapetou zkrášlit jakoukoliv místnost či kout vašeho obydlí. Stačí si jen z široké nabídky designových vliesových tapet vybrat tu pravou! 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Vliesové tapety: Ako tapetovať?

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít