Vliesové tapety: Jak vybrat tu pravou?

Vliesové tapety: Jak vybrat tu pravou?

28.04.
2020

Eliška Koukalová

Vzor či kresba, to je oč tu běží. Jakmile vkročíte do světa tapet, objevíte místo nekonečných možností. Jestli vás ohromuje a připadá vám spíše jako bludiště, snad vás jím následující článek provede až ke zdárnému konci. Pokud navíc alespoň tušíte, jaké jsou vaše preference, máte vyhráno.

Přesto se vyplatí mít na paměti následujících pár pravidel. Tapetou můžete navodit hned několik pocitů. Menší místnosti opticky zvětšit, tmavé zesvětlit či naopak. Naučte se porozumět řeči vzorů a barev. 

Co říkají barvy

Asi vás nepřekvapí, že teplejší odstíny, jako jsou červená, žlutá a oranžová, na obyvatele konkrétní místnosti působí teplejším dojmem. Proto jsou vhodnější pro místnosti, které jsou na severní stranu nebo v celkově chladnějších prostorách. Přesný opak zase platí pro chladnější odstíny, jako jsou modré nebo šedé tóny. 

Pozornost věnujte také prosvětlení místnosti. Zatímco do velmi světlých prostor si můžete dovolit vybrat klidně nějakou tmavší barvu, která světlo pohltí, tmavším místnostem by taková volba nemusela prospět. 

Brastapeter Nocturne

Engblad&Co LoungeLuxe

 

Do místností bez oken nebo s jen omezeným osvětlením se doporučuje sahat po tapetách, které světlo spíše odrážejí a jsou celkově laděné do světlejších odstínů. Na rozptylování paprsků mají vliv také vzory, nejvíce jich odráží tapety, které jsou úplně hladké. 

 

Řeč vzorů

Správně zvolený vzor dokáže s místností kouzlit nejen pokud jde o zmíněné prosvětlení. Podobně jako při výběru barevné škály, také při volbě motivů je třeba mít na mysli vlastnosti místnosti i její využití. 

Tapetujete-li místnosti jako je kuchyň nebo obývací pokoj, nebojte se výrazných vzorů a živých barev, které podpoří energii v místnosti. Naopak ložnice volá po minimalistických, jemných motivech a tlumených tónech, které z ní vytvoří dokonalé místo pro odpočinek s uvolňující a útulnou atmosférou. 

Engblad&Co White Light

 

Chcete-li vytvořit dojem otevřeného prostoru, volte spíše horizontální vzory. Především pokud se váš domov těší vysokým stropům, budou skvělou volbou. Naopak u místností s nízkým stropem sáhněte raději po tapetách s vertikálními motivy, díky kterým se bude strop zdát výš. 

Ferm Living Lines

 

Pozornost věnujte také velikosti vzoru. Zatímco prostorné místnosti si mohou dovolit velké vzory, v menších budou působit nepatřičně a malou velikost místnosti ještě zdůrazní.

Volba konkrétního motivu by měla jít ruku v ruce s celkovým stylem vašeho bydlení. Moderní vybavení doplní tapety geometrické či abstraktní, tradičnímu stylu zase prospějí tapety pruhované a květinové. Tapet se ale nemusí bát ani minimalisti. Pro zastánce jednoduchosti jsou tu tapety monochromatické, které pouze lehce dotvoří atmosféru domova.

Arch Engblad&Co

 

Po čem volají stěny

Před finálním rozhodnutím se ještě nabízí zvážit, na kolik stěn tapety plánujete umístit a zda doma nemáte zajímavě tvarované stěny, které se tak stávají příhodnou plochou k využití kreativním způsobem. 

Zajímavou příležitost pro hrátky s tapetami skýtají atypicky tvarované stěny nebo třeba lišty, které stěnu v nějaké její částí dělí. Pokud by šlo o horizontální dělení, je dobré vybrat podobný styl tapet, přičemž jedna bude se vzorem a druhá spíše tlumenější, stejný postup lze zvolit také v případě oddělení stěn a stropu. 

BorasTapeter inBloom

 

Pro zakrytí všech stěn jsou vhodné tapety, které oko vstupujícího příliš neohromí a stejně tak nebudou působit dojmem, že místnost zmenšují. 

Jestli plánujete vytapetovat pouze jednu stěnu, můžete popustit uzdu fantazii daleko více. Pro jednu stěnu jsou vhodné i hodně odvážné vzory a tvary, které pomohou vyzdvihnout dominantní prvek místnosti nebo upoutat pozornost. 

Tím pádem se hodí třeba pro zeď za pohovkou nebo postelí. Vzory s metalickým nebo jiným leskem budou klasickým a nečekaným doplňkem stylu místnosti. 

Pine Engblad&Co

 

Až učiníte všechna důležitá rozhodnutí, můžete se vrhnout do výběru konkrétní tapety. Z celkové nabídky designových tapet si snadno můžete vyfiltrovat požadovaný typ i barvu, a tak si cestu k vysněné tapetě usnadnit. Neváhejte nám napsat o vzorky. 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Vliesové tapety: Ako vybrať tú pravú?

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít