Vliesové tapety: Co to je?

Vliesové tapety: Co to je?

20.04.
2020

Dominika Švandová

Okolnosti posledních dní obrátily naši pozornost jiným směrem, mnohdy třeba do míst, která jí dříve unikala. Pokud jste si všimli, že máte doma zeď, se kterou už nutně potřebujete něco provést, co takhle zkusit tapety? V následující sérii článků vám prozradíme, jaké druhy existují, podle čeho tapetu vybrat a jak správně tapetovat, aby byl výsledek co nejhezčí. V tom dnešním se budeme věnovat vliesovým tapetám.

Co jsou to vliesové tapety

Pokud nejste experti na tapety, tak se vám možná k pojmu vliesové tapety vážou spíš otázky než odpovědi. Zatímco v minulosti hrály prim spíše ty papírové, nyní se vliesové tapety těší čím dál větší oblibě. Vysloužily si to hlavně proto, že se snadněji lepí, jsou univerzální a velmi odolné, ale i snadno odstranitelné.

Heidi Sandberg

Jejich označení plyne z materiálu, z nějž jsou vyrobeny. Vlies je směs buničiny se syntetickými textilními vlákny. Najít je můžete také pod označením non-woven neboli netkané. Díky tomuto složení navíc neobsahují žádné změkčovače a další škodlivé látky, takže jsou daleko šetrnější k prostředí i ke všem domácím obyvatelům.

Tapeta Ferm Living

Na horních příčkách pomyslného žebříčku tapetových favoritů mají ty vliesové své místo zejména díky jejich aplikaci. Nejen, že nemusíte být profesionál, abyste dosáhli perfektního výsledku, tapetování s vliesovými tapetami je snadné a zabere méně času než v případě jiných materiálů.

Kouzlo spočívá v lepení za sucha, tedy bez provlhčování tapet a nutnosti aplikovat lepidlo přímo na ně. Lepidlo se aplikuje pouze na zeď, kam se následně přiloží suchá tapeta. Tento postup mimo jiné umožňuje snadnou opravu v místech, kde se nalepení nepovedlo hned napoprvé. Překážkou navíc nebude žádná z povrchových úprav zdi. 

BorasTapeter Bladranker

BorasTapeter Romans

Tapetováním bez námahy to však nekončí. Jakmile si začnete užívat krásně vytapetovaných zdí, oceníte i jejich další vlastnosti. Především ty, díky kterým budou vliesové tapety vypadat stále jako nové. Klíčová je proto vysoká pevnost a stálobarevnost spolu s plasticitou. Případné vystouplé tvary tvořící vzor jsou vyplněny materiálem tapety, a tak časem nedochází k jejich deformaci.

Tapety navíc vynikají výbornou tepelnou a zvukovou izolací, přičemž jsou zároveň prodyšné. Vysoká propustnost vzduchu a páry zaručí, že zdi pod tapetou nezačnou plesnivět. Díky tomu může tapeta zkrášlit klidně i vaši koupelnu.

Nippon Sandberg

Urban Jungle Engblad & Co

Ne náhodou jsou dnes vliesové tapety již zavedeným standardem mnoha specializovaných značek. Na DesignVille je pořídíte v celé škále nejrůznějších vzorů a barevných odstínů, jež jsou zahrnuty v kolekcích švédských značek SandbergEngblad & Co a BorasTapeter. Množství designových tapet najdete také v sortimentu dánské značky Ferm Living

Vliesove tapety

Chcete-li svůj domov zkrášlit tapetou, je výběr vhodného materiálu prvním krokem k úspěchu. Doufáme proto, že vás první ze série článků přiblížil k výběru vytoužené tapety o kus blíž, a budeme se těšit u dalšího. 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Vliesové tapety: Čo to je?

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít