Tipy, jak pečovat o venkovní nábytek Skagerak

Tipy, jak pečovat o venkovní nábytek Skagerak

22.06.
2023

Eliška Koukalová

Pokud se porozhlédnete v portfoliu značky Skagerak, určitě si vás podmaní krása dřeva, která dýchá z každého koutu. Aby vás stejným způsobem uchvacovala také na vaší zahradě co možná nejdéle, přinášíme pár tipů, jak se o dřevo a venkovní nábytek starat.

Vizí dánské značky Skagerak není jen prodej zahradního nábytku. Usiluje především o co nejkvalitnější výrobu ze zodpovědně volených zdrojů, které spolu s dobrým designem zajistí, že vás kousky neomrzí ani po několika letech. Kombinací těchto klíčových přístupů se Skagerak snaží inspirovat také každého jednotlivce, aby se stal zodpovědným uživatelem a o kousky náležitě pečoval. Což je poslední krok na cestě k naplnění cíle dánského výrobce Skagerak spočívajícího v co nejdelší životnosti produktů. 

Ze stejného důvodu je také drtivá většina zahradního nábytku vyrobena z teakového dřeva. Vyšší obsah olejů toto dřevo vyšvihuje na přední příčky v odolnosti proti nepříznivým venkovním vlivům, je navíc nebývale tvrdé a co do hmotnosti těžší. Skagerak proto používá teakové dřevo co nejblíže jádru kmene, jelikož je na oleje ještě bohatší. Vlastní barva teaku je i proto hezky zlatavá. 

Při koupi nového nábytku máte tedy dvě možnosti, od kterých se odvíjí i jeho budoucí vzhled. Pokud nábytek dále povrchově ošetřovat nebudete, zlatavá se časem změní na stříbřitě šedou a dostane mírnou patinu, ani jedno však rozhodně nemá vliv na trvanlivost vašich kousků. Pokud si přejete zlatavou barvu zachovat, můžete nábytek pravidelně olejovat. Nejlépe jednou až dvakrát ročně za použití speciálního oleje, který Skagerak také nabízí. 

Reclassic_Selandia_M

Skagerak_pece

Nábytku dopřejte koupel aspoň jednou ročně

Ať už se rozhodnete pro olejování či nikoliv, pokud chcete zachovat co nejlepší stav a životnost vašeho posezení, je třeba venkovní nábytek také umývat – nejméně jednou ročně. Pro takové případy se hodí mít po ruce sadu Care Kit a kyblík nebo hadici s vodou. Nábytek umístěte nejlépe na trávu, na jiném povrchu by mohly zůstat stopy po prostředku. Pak už jen navlhčíte dřevo a začnete umývat pomocí kartáče namočeného do vody se správným poměrem přípravku. Kartáčujte vždy po směru kresby dřeva. Pak vše znovu opláchněte a nechte alespoň den uschnout. 

Skagerak_pece2

Jak na olejování teakového dřeva

Umytý nábytek je připravený pro další používání nebo pro zmíněné ošetření olejem. Olej pro zahradní nábytek značka Skagerak také nabízí. Nejlepší je si tuto proceduru naplánovat na období, kdy není ani úplně horko, ale teploty zároveň neklesají pod 13 stupňů. Pokud se na povrchu dřeva odlupují nějaká vlákna, je možné prvně použít smirkový papír. Pak už přichází na řadu olej, který můžete nanášet buď pomocí štětce nebo bavlněným hadříkem, který nepouští vlákna.

Pokud po dvaceti minutách na dřevě stále vidíte přebytek oleje, je možné jej utřít čistým hadříkem, pokud se naopak dřevo zdá málo naolejované, je možné ještě kapku přidat. Naolejovaný nábytek by pak měl schnout v průměru dva dny, po které by se neměl dostat do kontaktu s vodou. 

Takhle ošetřený nábytek se vám odmění krásně zlatavou barvou, která vydrží. A to ať už si z portfolia Skagerak vyberete některý z minimalističtějších designů nebo jste fanouškem těch klasických.
 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Tipy, ako sa starať o vonkajší nábytok Skagerak
Shopping from the EU? Switch to Tips on how to take care of Skagerak outdoor furniture

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít