Jak vybrat správné svítidlo?

Jak vybrat správné svítidlo?

11.01.
2021

Dominika Švandová

Rozednívá se jen velmi pomalu a stmívá naopak až příliš rychle, a tak možná právě v tomto zimním období uvažujete o výběru nových svítidel. Správné osvětlení, které je vybrané na míru každé místnosti i vašim potřebám, je totiž jedním z nejdůležitějších, avšak mnohdy podceňovaných, prvků interiéru. Pojďme se tedy podívat, jak vybrat to nejvhodnější řešení, které se postará o dostatek světla i v krátké, zamračené dny.

Průvodce výběrem té spravné lampy pro každou místnost

Univerzální řešení, které by sedlo každému interiéru, neexistuje. Přesto se nenechte odradit, stačí si totiž udělat jasno v několik klíčových bodech, které vám pak ukážou cestu k vhodnému osvětlení. Ne náhodou souvisí všechny s typem dané místnosti, pro kterou osvětlení vybíráte. Důležité jsou především účel a velikost místnosti, svou roli ale mohou hrát i takové detaily, jako je barva výmalby.

MENU Hashira

Ze všeho nejdříve spočítejte, kolik světla si daný prostor žádá. To vám bude základem pro určení počtu lamp v místnosti i intenzity žárovek. Pomůže vám náš článek Jak vybrat správné osvětlení.

Jakmile znáte doporučenou hodnotu osvětlení, zamyslete se nad tím, jaká svítidla by ji mohla spoluvytvářet. Představte si, jakým účelům bude místnost sloužit. Pokud si v ní plánujete udělat koutek na čtení, jistě zvolíte minimálně jedno lokální světlo v této části, pokud místnost hodláte proměnit v jídelnu, nesmí ji chybět přímé osvětlení nad jídelním stolem, které může být tvořeno i vícero závěsnými lampami. K hlavnímu světelnému zdroji, který by neměl chybět v žádné místnosti, vždy vybírejte kombinaci několika dalších, díky kterým budete moci na měnící se potřeby reagovat průběžně.

Muuto Post

 

Tři typy svítidel

Pro osvětlení celé místnosti 

O celkový dojem prostoru se postarají svítidla se širokým rozptylem, která také plní funkci hlavního osvětlení místnosti. Roli ústředního svítidla na sebe může vzít svítidlo stropní nebo designové závěsné lampy, které nabízí také široké pole pro kreativní vyjádření. 

Jak už jsme zmiňovali, při tomto výběru je možná vůbec nejzásadnější znát úlohu místnosti. Díky tomu snadněji zvolíte odstín i intenzitu osvětlení. Zatímco do jídelny bude příjemnější zvolit intimnější osvětlení, do dětského pokoje naopak výraznější zdroj, aby děti dobře viděly při každé hře.  

Velmi chytrým a šikovným řešením jsou světla s nastavitelnou intenzitou svícení. Docílíte tak kvalitního osvětlení celé místnosti, a nezaskočí vás ani situace, kdy bude třeba ji využít pro nečekané účely.

&Tradition Formakami

Muuto Rime

 

Pro práci

Neméně důležitý je také výběr správného pracovního osvětlení. Zejména pokud právě pracujete z domu nebo máte doma malé školáky, bez kvalitní stolní lampy se jistě neobejdete. Ideální jsou pracovní svítidla, která umožňují různá nastavení a nasměrování světla přesně tam, kde je zrovna potřeba. V nabídce DesignVille najdete klasické stolní lampy, jako jsou například AQ01 od Fritz Hansen, i ty designově nápadnější, jako je lampa Grant od Normann Copenhagen se zlatým nastavitelným stínidlem.

Normann Copenhagen Grant

Fritz Hansen AQ01

 

Pro navození atmosféry 

Náladová svítidla v podobě nástěnných, stojacích a stolních lamp sice mají především dekorativní úlohu, nemůžeme jim však odepřít ani schopnost vytvořit příjemně hřejivou atmosféru. Mohou doplňovat hlavní osvětlení pro ještě více světla, nebo fungovat samy o sobě pro chvíle klidu a relaxování, které si nevyžadují silné světlo. Hodí se tak zejména do ložnice nebo obývacího pokoje. Za zmínku pak jistě stojí i svítidla přenosná, která si zamilujete pro jejich flexibilitu.

Fritz Hansen Caravaggio

&Tradition Flowerpot VP9

 

Výběr svítidel možná působí jako opravdová výzva, doufáme proto, že vám náš článek bude oporou při počátečním plánování. Jakmile pak vaše představa vhodných kombinací získá na konkrétnějších obrysech, čeká vás výběr samotných lamp.

Neváhejte proto prozkoumat naši sekci svítidel, kde jistě objevíte vhodného zástupce pro každý ze zmiňovaných typů. 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Ako vybrať správne svietidlo?
Shopping from the EU? Switch to How to choose the right lighting for your home?

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít