Jak vybrat správnou barovou židli či stoličku?

Jak vybrat správnou barovou židli či stoličku?

14.09.
2018

Kateřina Šmaková

Na současné moderní interiéry jsou kladeny vysoké nároky. Budoucí majitelé designových příbytků požadují praktičnost, účelnost, originalitu a v neposlední řadě vizuální propracovanost do sebemenšího detailu.

V mnoha případech jsou tak do interiéru zakomponovány multifunkční výdobytky poslední doby, najdou se však i výjimky, jež překonávají desetiletí. Například barové posezení – nadčasové, funkční řešení, které „sluší“ doslova každému interiéru. Pokud jste se rozhodli tento stylový prvek umístit do svého příbytku, vyvstává otázka, jak vybrat barovou židli?

Výška na prvním místě

Při výběru barové židle či stoličky je třeba se vždy řídit výškou desky, pultu či stolu, k němuž mají být stoličky umístěny. Varianta v podobě kuchyňského barového pultu či barového stolu se řadí k řešením spíše tradičním, stále má však nespočet příznivců a je součástí mnoha novodobých interiérů.

Výška barových pultů se pohybuje nejčastěji v rozmezí od 110 do 115 cm. Klasický vyšší barový pult tak perfektně doplní barová židle či stolička se sedákem ve výšce 75 cm. 

barové židle

Moderní a stále více oblíbenější variantou je pak barové posezení spojené s kuchyňským ostrůvkem. Výška desky či samotného ostrůvku zpravidla dosahuje 91 až 95 cm, k pohodlnému sezení je tedy třeba zvolit barové židle nižší, se sezením ve výšce 65 cm

barové židle

Přečtěte si také článek, ve kterém se přímo věnujeme tématu jak vybrat správnou výsku barové židle.

Vizuální charakter

Důležité je zamyslet se také nad samotným vizuálem místnosti. V rámci příprav je třeba vzít v potaz ladění celého prostoru, barová židle by totiž měla svým vzezřením do celého interiéru příjemně zapadnou nebo se stát výraznou dominantou.

V úvahu tedy připadá barová židle s dřevěným, plastovým či kovovým základem. Alternativou je pak židle kombinující více materiálů. Jaké jsou přednosti jednotlivých provedení? 

Dřevo, symbol tradice, dodává každému kusu nábytku nezaměnitelný charakter a dřevěné barové židle nejsou výjimkou. Řadí se k nadčasovým, mnohdy robustním, kouskům, jimiž je možné ozvláštnit doslova každý interiér. Velmi oblíbené jsou dřevěné barové židle z kolekce In Between značky &Tradition, které na první pohled upoutají svými neobvyklými liniemi.    

barové židle

Barové židle celoplastové či s prvky z lisovaného plastu zpravidla zaujmou širokou škálou barvených odstínů a často minimalistickou velmi příjemnou siluetou. Například barové židle z kolekce Form značky Normann Copenhagen jsou skvělou ukázkou, jež v sobě snoubí výše zmíněné parametry. 

barové židle z kolekce Form

Kovové zpracování pak vyniká především svojí odolností, zároveň však i jednoduchou elegancí a mnohdy velmi kýženou vzdušností. Skvělým kouskem jsou barové židle z kolekce Hee Welling od značky HAY

barové židle značky HAY

Pohodlí dle vlastního gusta 

Máte-li zvolený materiál a barevné ladění, vyvstává pochopitelně mnoho dalších otázek. Zda zvolit variantu s čalouněním? S opěrkami zad nebo i rukou či zcela bez? Finální rozhodnutí je na vás. Pochopitelné je, že pokud plánujete pravidelná delší posezení, je vhodnější čalouněný sedák. Naopak pokud jde o občasné posezení nebo je barová stolička spíše designový prvek, jež má interiéru dodat nádech originality a extravagance, nemusíte se obávat židle bez čalouněného sedáku.

barové židle

S opěrkami zad, rukou či nohou je tomu obdobně. Je jen na vás, k jakým účelům a s jakou frekvencí bude barový kout využíván. 

Na co se při výběru dále zaměřit?

Dívejte se na konstrukční provedení podnože, jež vám zodpoví otázky týkající se stability. Nepodceňte také rozměry, jež mohou hrát obzvláště v případě malého interiéru významnou roli. Parametrů, na které je třeba při výběru barové židle pohlížet, je samozřejmě celá řada. Mnohdy slepě lpíme pouze na jedné maličkosti, i ostatní parametry například v podobě funkčnosti či kvality zpracování jsou ale stejně důležité jako samotný vzhled barové židle. 

barové židle

Barové posezení může být nejen zajímavým designovým kouskem, ale i stylovým východiskem v případě problémového dispozičního řešení. Tvoří totiž prvek, jež elegantně spojuje a zároveň také decentně odděluje jednotlivé části domu.  

barové židle

Ste zo Slovenska? Prejdite na Ako vybrať správnu barovú stoličku?
Shopping from the EU? Switch to How to choose the right bar stool

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít