Porcelán Taika slaví 10 let

Porcelán Taika slaví 10 let

20.09.
2017

Ivana Šalbabová

Před deseti lety vytvořil finský návrhář Klaus Haapaniemi úchvatný design pro porcelánové nádobí značky iittala. Vznikla kolekce, která dostala jméno Taika. K desátým narozeninám si nadělila nové vzory a sběratelský výroční hrníček.

V češtině slovo Taika znamená magický nebo kouzelný a plně vystihuje náladu, která vyzařuje z každého kousku Haapaniemiho porcelánu. Mladý finský návrhář žijící v Londýně Klaus Haapaniemi je dnes považován za jednu z nejvýznamnějších hvězd v oblasti ilustrace a designu. Rok poté, co uchvátil svět kolekcí Taika, kterou navrh pro značku Iittala, získal ocenění Finnish Graphics Designer of the year.

taika_vyrocni_hrnicek

Nádobí, které vypráví příběhy z finských lesů a hvozdů

Hlavním motivem kolekce, která vznikla před deseti lety, je finská lesní říše. Z hrnečků, talířů, misek, konviček a šálků na kávu nás pozorují lišky a sovy pohodlně uvelebené v magické lesní krajině. Letošní novinkou, která souvisí s desátými narozeninami kolekce je sběratelský výroční hrníček. Je to jediný kousek série, na kterém má sova roztažená křídla a chystá se vzlétnout.

Další specialitou hrníčku je zdobení, které je tentokrát ještě bohatší než u ostatních kousků kolekce. Z vnějšku přechází netradičně na ouško a dovnitř hrníčku. Na jeho spodní straně najdete razítko desetiletého výročí kolekce Taika. Protože jde o výjimečný exemplář, je zabalený ve stylové dárkové krabičce s motivem roztomilé sovy.

Haapaniemiho bohaté, slavnostní zdobení se dostalo i na nové vzory, které zpestřují porcelánové talíře a misky. V rozličných a pečlivě promyšlených vzorech se kromě rozmanité přírodní krajiny se zvířecími motivy promítá finský folklór a tradiční dekorativní umění. Kromě toho se Haapaniemi inspiroval secesními kompozicemi, které používají vzory v souladu s tvary produktů, které zdobí.

Výsledkem je inspirativní design, se kterým můžete každý den odběhnout do fantastického světa plného lesních tvorů a čarokrásných míst.

taika_obrazek

Otisk české kultury na finském talíři

Kromě bytového designu navrhoval Haapaniemi potisky oblečení pro značky Diesel, Levis, Dolce & Gabana nebo vzory pro textilie Marimekko. Jeho ilustrace se objevily na stránkách magazínu Vogue a slavného britského deníku The Guardian.

S českou kulturou ho spojuje návrh kostýmů a výpravy pro úspěšné představení The Cunning Little Vixen ve Finnish National Opera. V češtině tuto operu, jejímž autorem je Leoš Janáček, známe pod jejím originálním názvem – Příhody Lišky Bystroušky.

Příběh Lišky Bystroušky Haapaniemi zpracoval svým jedinečným způsobem ještě jednou na porcelánu kolekce Tanssi pro firmu iittala.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Porcelán Taika oslavuje 10 rokov

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít