Klaus Haapaniemi a jeho fantaskní svět

Klaus Haapaniemi a jeho fantaskní svět

25.08.
2013

Dominika Švandová

Sovy v korunách pestrobarevných stromů, pavouci spřádající bezchybné pavučiny, lišky a zajíci probíhající krajinou plnou květin. To jsou jen některé z námětů finského umělce Klause Haapaniemiho, který svá fantastická stvoření obklopuje ještě kouzelnější krajinou. Pojďte se s námi na chvíli ztratit v jeho světě barev a ornamentů.

Finský umělec Klaus Haapaniemi vyrůstal v blízkosti přírody, ze které dodnes čerpá inspiraci, stejně jako z finské kultury a tradičních folklórních příběhů. Svět flóry a fauny v Haapaniemiho podání je plný intenzivních barev a podivuhodných stvoření. Severskému designu, který je spojován spíše s minimalistickou estetikou a funkčností, dodává na hravosti a odvážnosti.

Klaus Haapaniemi

Klaus Haapaniemi

zdroj: www.klaush.com

Rozpoznatelným rysem jeho tvorby jsou mnohdy až pohádkově působící živočichové. Výjimečnost zvířecí říše přitom Haapaniemi s oblibou vyzdvihuje ztvárněním takových druhů, které považujeme za ošklivé, či se jich dokonce straníme, jako jsou žáby, králíci nebo pavouci. „Krása je v každém živočichu. Je na divákovi, aby ji spatřil,“ tvrdí talentovaný designér. 

Klaus Haapaniemi

Klaus Haapaniemi

zdroj: www.klaush.com

Svými nezaměnitelnými přírodními motivy Haapaniemi vdechuje život předmětům napříč bytovými doplňky i světem módy. Označit jej tak můžeme nejen jako designéra, ale také ilustrátora, grafika a návrháře. O nemalém úspěchu svědčí také spolupráce se světoznámými značkami jako Selfridges, Stella McCartney, Levis, Dolce & Gabbana nebo Marimekko. 

Klaus Haapaniemi

Klaus Haapaniemi

zdroj: www.klaush.com

Milovníky bytového designu, a především originálního nádobí, jistě nenechá chladnými řada Taika z dílny finské značky Iittala. Věrná svému názvu, který ve finštině znamená „magický“, přináší širokou nabídku porcelánových talířů, misek a hrníčků s motivy lišky a sovy. Zamilujete-li si je tak jako my, budou vám díky své kvalitě dělat radost dlouhé roky.

Klaus Haapaniemi Iittala Taika

Klasu Haapaniemi Iittala Taika

Aktuálně Haapaniemi žije a tvoří v britském hlavním městě, kde také v roce 2010 založil spolu s Miou Wallenius značku Haapaniemi & Co. I ta přináší design, lifestylové produkty a módu v charakteristickém stylu, jenž si zakládá na kombinaci prémiových materiálů a imaginativních motivů. 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Klaus Haapaniemi a jeho fantaskní svet
Shopping from the EU? Switch to Klaus Haapaniemi and his fantasy world

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít