Skandinávské Vánoce: svátek svaté Lucie

Skandinávské Vánoce: svátek svaté Lucie

13.12.
2020

Anežka Přikrylová

Vánoční sezónu Seveřané začínají 13. prosince svátkem svaté Lucie. A nebyli by to Skandinávci, kdyby oslavy nespojili s dobrým jídlem. V DesignVille jsme otestovali tradiční pochoutku Lussekatter - Luciiny kočičky. Vyzkoušejte náš recept a zahajte Vánoce ve skandinávském stylu!

Svátek svaté Lucie je svátkem světla. Připadá na to nejtemnější období v roce, proto není divu, že je oblíbený zvláště mezi Skandinávci, kterým se světla v zimě dostává opravdu minimum.

Recept Lussekatter

Tradičně je spojený s průvody světla, které vedou dívky převlečené za svatou Lucii. Na sobě mají bílé šaty s červenou stuhou v pase a na hlavě s věnec ze svíček. A právě světlo má symbolizovat i žlutá barva sladkého pečiva Lussekkatter, které Skandinávci 13. prosince snídají. Typickou žlutou barvu Luciiným kočičkám dodává šafrán, který se míchá do těsta. Lussekatter mají nasládlou chuť, připomínají české jidášky, ale díky šafránu navíc sladce květinově voní.

Avšak ne nadarmo se říká, že je něčeho jako šafránu. Drahou surovinu můžete vynechat nebo místo ní do těsta přidat kurkumu. My jsme však dodrželi původní recepturu, podle které si můžete pochoutku připravit.

Co budete potřebovat?

150 g másla
500 ml mléka
až 1 gram šafránu 
40 g  droždí 
250 g tvarohu v kostce
100 g cukru krupice
půl lžičky soli
600 g hladké mouky
1 vejce na potření
rozinky na ozdobu

Postup

A jak na to? Na slabém ohni rozpusťte máslo a přilijte k němu mléko. Dejte ale pozor, ať směs nezačne vařit. Do mísy rozdrobte kvasnice, přidejte šafrán a zalijte mlékem s máslem. Směs dobře promíchejte a postupně k ní přidejte tvaroh, cukr a trochu soli. Následně přisypávejte mouku, až uhnětete hladké vláčné těsto. Nechejte ho kynout zhruba 40 minut. 

Pak můžete začít ukrajovat kusy těsta a tvarovat ho do tvaru „esíček“. Mělo by vám vystačit na 35-50 bochánků. Doporučujeme ale ukrajovat spíš menší kusy, protože těsto je potřeba poté nechat ještě nakynout na plechu dalších zhruba 30 minut. Jakmile jsou nakynuté, bochánky dozdobte rozinkou, potřete vajíčkem a dejte do trouby. Pečte je na 210° zhruba 10 minut. 

saffronbuns_01

Hotové lussekatter doporučujeme zapít tradičním Gloggem. A pokud vás láká vyzkoušet další skandinávské recepty, dejte šanci třeba rýžové kaši Yule porridge nebo perníčkům Pepparkakor.

Dobrou chuť!

Ste zo Slovenska? Prejdite na Škandinávske Vianoce: sviatok svätej Lucie

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít