Skandinávské Vánoce: tradiční nápoj Glögg

Skandinávské Vánoce: tradiční nápoj Glögg

07.12.
2018

Barbora Říhová

O spojení šálku horkého čaje a chladných zimních večerů se jistě nedá pochybovat. Máte-li ale chuť na něco trochu silnějšího, inspirujte se Seveřany a připravte si s námi jejich tradiční nápoj Glögg: recept na okamžitou vánoční pohodu.

glogg-svarak-designville

Historie Glöggu vede až do 17. století, kdy si švédský král Gustav I. Vasa oblíbil německý nápoj “Glühwein”. Tato sladká směs vína, cukru, medu, skořice, zázvoru, kardamonu a hřebíčku byla místními později pojmenována Glödgad vin (zkráceně “Glögg”) - žhavé, zářící, svařené víno. 

Jeho popularita však neskončila pouze u hranic Švédska. S menšími úpravami v ingrediencích se tak s Glöggem setkáte napříč celou Evropou. Například finské “Gluggi” má místo bourbonu vodku, Irové zase používají Irish whiskey. 

Příprava Glöggu je poměrně snadná a při správném skladování vám může vydržet i na další sezónu. Stále častěji se ale podává s nasekaným ledem na osvěžení v horkých letních měsících.

A jak ho můžete připravit?

750 ml portského vína
750 ml americké whiskey (bourbon)
750 ml bílého rumu
3 lžičky nadrceného kardamonu
2 lžičky čerstvého zázvoru
1 celá skořice
4 hřebíčky
60 g pomerančové kůry
200 g rozinek
150 g nasekaných oloupaných mandlí
150 g cukr krystal

Do hrnce nalijte víno, whiskey a rum. Ohřejte na vysokou teplotu, ale nevařte. Poté přidejte koření a stále udržujte směs velmi horkou. Pomocí dlouhé sirky opatrně obsah hrnce zapalte a přidejte cukr. Takto nechejte Glögg asi minutu a nakonec ho přikryjte pokličkou a nechejte asi deset minut odstát. Do stále horké směsi vložte rozinky a mandle a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Připravený Glögg zceďte, nalijte do lahví a uchovávejte na chladném tmavém místě. Pro servírování Glögg ohřejeme v hrnci na středním plameni (kolem 80°C) a podáváme v hrníčku na kávu nebo ve sklenici. 

svarak-glogg-skandinavie

Variací, jak tento tradiční nápoj během chladných večerů připravit, je opravdu mnoho. Nebojte se proto experimentovat s přidáváním různých druhů ovoce nebo třeba chilli, a připravte si tak Glögg dle vlastní chuti.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Škandinávske Vianoce: tradičný nápoj Glögg

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít