Skandinávské Vánoce: rýžová kaše Yule porridge

Skandinávské Vánoce: rýžová kaše Yule porridge

10.12.
2018

Kateřina Šmaková

Věděli jste, že Seveřané na Vánoce připravují tradiční rýžovou kaši Yule porridge už od dob, kdy se rýže stala dostupnou surovinou nejen pro elitu skandinávské společnosti? Inspirujte se severskými zvyky a připravte si s námi tradiční pochoutku Yule porridge!

Pro Nory a další severské národy je rýžová kaše nezaměnitelným synonymem vánočních svátků. Skandinávci připravují rýžovou kaši nejen na Štědrý den, ale i v průběhu prosincových vánočních příprav.

Skandinávská rýžová kaše Yule porridge

Dle tradic rozšířených po celé Skandinávii je do jedné misky Štědrovečerní Yule porridge skryta mandle. Ten, kdo si vylosuje dezert s mandlí, dostane velké marcipánové prasátko nebo se dle švédských a finských tradic do příštích Vánoc ožení. Tradice s ukrytou mandlí je velmi populární a dodržuje se v mnoha domácnostech dodnes.

Norové navíc podle starých tradic připravují misku rýžové kaše pro Santu. Věří totiž, že obětováním jídla a pití zajistí dobrou sklizeň svých venkovských farem.

A jak se taková tradiční rýžová kaše připravuje?

Co budete potřebovat?

Na kaši:

¾ hrnku rýže
1 a ½ hrnku vody
½ čajové lžíce soli
3 hrnky plnotučného mléka
2 polévkové lžíce cukru
vanilkový lusk
skořicová tyčinka

Na ozdobu:

kousek másla
2 čajové lžíce mleté skořice
2 čajové lžíce mletého cukru
1 mandle

Postup

Rýži propláchněte, vložte společně se solí a vodou do hrnce, přiveďte k varu a poté na mírném ohni pravidelně míchejte. Poté, co se voda vyvaří, přidejte trochu mléka, cukr, skořici, vanilku a dobře promíchejte. Rýžová kaše začne houstnout, postupně tedy přilévejte mléko (proces přidávání mléka trvá cca půl hodiny), dokud rýžová kaše nedosáhne požadované konzistence. Odstraňte vanilku a skořici, dle potřeby oslaďte. Kaši vložte do misek, do jedné přidejte mandli, ozdobte kouskem másla, posypte cukrem, skořicí a podávejte.

Skandinávská rýžová kaše Yule poridge

Najdete různé recepty zdobené hrozny, šlehačkou, sušenými brusinkami či nejrůznějším kořením. Zjistíte ale, že kaše zdobená máslem, cukrem a skořicí nepotřebuje nic víc… ve své jednoduchosti je totiž naprosto dokonalá.

A pokud skandinávské vánoční kuchyně nemáte ještě stále dost, inspirovat se můžete našimi dalšími recepty na typické severské pochoutky, jako je třeba tradiční svařák Glögg. V průběhu prosince se pak můžete těšit i na švédské perníčky Pepparkakor či pochoutku Lussekatter neboli Luciiny kočičky.

Přejeme dobrou chuť!

Ste zo Slovenska? Prejdite na Škandinávske Vianoce: ryžová kaša Yule porridge

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít