Patří finský design mezi ten skandinávský?

Patří finský design mezi ten skandinávský?

05.05.
2020

Eliška Koukalová

Věděli jste, že pojem skandinávský design nese hned několik významů? A že Skandinávie a severské země nejsou synonyma? Pojďte se v tom s námi zorientovat.

Nejprve si udělejme pořádek v geografii. Možná to zní jako samozřejmost, ale kdo by přece jen nevěděl, termín severské země je společným označením pro Dánsko, Finsko, Island, Norsko a Švédsko. Zatímco označení Skandinávie zahrnuje pouze historickou oblast severní Evropy se sdíleným kulturním a lingvistickým dědictvím, tedy Dánsko, Švédsko a Norsko. Samotní Skandinávci jsou na tyto rozdíly velmi citliví.

Aby to nebylo tak jednoduché, do hry se přidává ještě pojem skandinávský design. I když je jen jeden, jeho výklad je minimálně dvojí. Bývá chápán jednak jako tradice interiérového designu severní Evropy, která vychází především z pevninského Dánska a Švédska. Norský design v rámci Skandinávie se nikterak výrazně neprosadil. Sdílená historie i ekonomické podmínky jmenovaných zemí napomohly i stejným výchozím bodům a hodnotám tvůrců. 

Za druhé lze pojem skandinávský design chápat také čistě jako proud především estetiky nábytku. V takovém případě termín zastřešuje všechny produkty a značky, které souzní s jeho hlavními myšlenkami a použitými materiály.  

Artek

Pro označení tohoto proudu, které se začalo používat ve dvacátých letech minulého století, jsou typické především světlé barvy, vzdušné interiéry a šetrné využití přírodních zdrojů. Skandinávský design je stejně o předmětech, jako i o úctě k historii a o myšlenkách.

Zakládající osobnosti tohoto proudu odvrátily pozornost od pouhé estetické funkce směrem k praktické stránce předmětů každodenního života, a tyto dvě hlediska propojily. Do centra zájmu postavily pohodlí a útulnost domova.

Bolia

AndTradition-Inbetween-

Tyto zásady zastávají také finští tvůrci, nicméně Finsko má na poli skandinávského designu mírně odlišnou pozici. Z čistě geografického hlediska Finsko není součástí Skandinávie. Až do roku 1908 náleželo jeho území Švédskému království. Poté se po finské válce stalo autonomním velkovévodstvím jako součást Ruské říše, což mělo dopad i na kulturní odkaz. Celá země tehdy prošla rusifikací, která je dodnes patrná i v některých aspektech designu, který z Finska pochází. 

Z toho důvodu není zařazení Finska pod souhrnné označení tak snadné. Souznění s myšlenkami skandinávského designu finským tvůrcům nelze upřít. K viditelnosti země na mapě designu dopomohl především Alvar Aalto. Kromě nábytku je země odlišitelná hlavně díky produkci skla – zejména známých Aalto váz od značky Iittala.

Aalto

Iittala Alvar Aalto Collection

Pokud budeme tedy pojem skandinávský design chápat jako kategorii překračující geografické rozdělení a zahrneme pod něj i Finsko, jiné vlivy a odlišnosti všech značek můžeme sledovat hlavně v detailech. Třeba nádobí finské značky Iittala je daleko více zdobené a používá výraznější barvy, než by tomu mohlo být u veskrze minimalistických značek, jako je například Stelton z Dánska. Porovnejte sami na následujících fotkách. 

Iittala, kolekce Taika

Iittala Taika

Iittala Taika

Stelton, kolekce EM77 a Theo

Stelton EM77

Stelton

Ať už vás z naší nabídky značek okouzlí více ty Finské nebo třeba Dánské, kvalitu, nadčasovost a vytříbený styl najdete u každé z nich. 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Patrí fínsky dizajn medzi ten škandinávsky?

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít