Od jednotlivce k úspěšné firmě: Fritz Hansen slaví

Od jednotlivce k úspěšné firmě: Fritz Hansen slaví

08.06.
2022

Eliška Koukalová

Fritz Hansen slaví obdivuhodné výročí. Od momentu, kdy se vizionář stejného jména vydal s koňským povozem plným nábytku na cestu vstříc úspěšnému budování firmy, uplynulo 150 let. Pojďte ji s námi znovu projít skrze zásadní milníky úspěšné značky.

1872

Živnost Fritz Hansen v malém městečku Nakskov na jihu Dánska založil roku 1872, o pár let později už společnost, tehdy zvanou jako Fritz Hansen & Co, přesouvá do centra Kodaně. S tím se pojí také návrh „office chair“ jako jednoho z prvních zástupců židle s opěrkou z překližky. 

Do konce devatenáctého století se dělo mnohé. Došlo k založení pily v Allerødu, kde dnes najdeme hlavní sídlo firmy. Do ředitelského křesla také stihl usednout pětadvacetiletý zakladatelův syn – Christian E. Hansen. Se zápalem a vizí po svém otci navazoval spolupráce s předními architekty a získával prestižní projekty: za všechny můžeme jmenovat výrobu nábytku pro dánský parlament nebo kodaňskou radnici.

Fritz Hansen

Fritz Hansen, zakladatel

Katalog Fritz Hansen, 1890

katalog Fritz Hansen, 1890

1900

Začátek dvacátého století byl zahalen do smutečního roucha. Roku 1902 totiž zakladatel společnosti Fritz Hansen umírá. Ještě stejného roku se narodil věhlasný Arne Jacobsen, jehož pozdější přínos je v kontextu firmy asi nejzásadnější.

Nové technologie i zvučná jména
Stejně zásadní jako technika ohýbání dřeva parou, která dala produkci desátých a dvacátých let doslova nový rozměr. Nejen z české perspektivy přelomový objev se podařil firmě Thonet, která svěřila společnosti Fritz Hansen výhradní práva k výrobě jejich designů na skandinávském trhu.

Fritz Hansen

S dalšími dekádami přichází svěží vítr do firmy i mezi trendy architektury a designu. Od roku 1932 společnost posílili další členové rodiny: Søren Christian a Paul Fritz Hansen. Søren se staral o vývoj nových produktů a Paul o výrobní proces, oba kromě nových nápadů přinášejí také prvky funkcionalismu a s ním úzce spjatý ohýbaný kov. 

Nikoho asi nepřekvapí, že s novým osazenstvem ve firmě, novým směrem estetiky i materiálem se přirozeně pojily také nové spolupráce. Kromě bratrů Lassenových to byl také Arne Jacobsen se svým projektem Bellevue, kterým odstartoval celoživotní úspěšné partnerství, nebo J. Wegner, Poul Kjærholm či duo Hvidt&Mølgaard. A samozřejmě také další velké projekty, jako vybavení velmi známého architektonického počinu – kodaňského kostela Grundtvigs – nábytkem.

1957-Series-7-Production

produkce židlí Series 7, 1953, Allerød

Arne_Jacobsen_Fritz-Hansen

židle od Arne Jacobsena

Padesátá a šedesátá léta se nesla ve znamení úspěchu, v tomto období totiž vznikla většina proslulých návrhů Arne Jacobsena. Odstartovala je židle Ant roku 1952, následována židlemi Series 7, Grand Prix a celým projektem hotelu SAS Royal, který dal vzniku křesel Egg a Swan.

V sedmdesátých letech se ke zvučným jménům přidává i Verner Panton se svým Systém 1-2-3 nábytkem a později velmi odvážnou Wire Cone Chair. 

Egg 1963

produkce křesla Egg, 1963

Fritz Hansen SAS Royal

SAS Royal, židle Drop

Fritz Hansen Verner Panton

nábytek Vernera Pantona, 70. léta

2000

Do nového milénia s novým názvem. Pod vlajku nesoucí nápis Republic of Fritz Hansen přistoupili Cecile Manz, Jaime Hayon, nebo rovnou celé značky jako Lightyears a Skagerak. Těžící z historie a odkazu zakladatele nabírá značka s opět zkráceným názvem nový kurz směrem k novým začátkům a spojením současných požadavků s ikonickým designem. 

Fritz Hansen

Fritz Hansen Series 7

2022

Velkolepé výročí. My značce Fritz Hansen, která se ukázala jako opravdový matador skandinávské tradice i nadčasovosti, přejeme další krásná jubilea a co nejdelší účast na směrování podoby designu nábytku.  
 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Od jednotlivca k úspešnej spoločnosti: Fritz Hansen oslavuje
Shopping from the EU? Switch to Fritz Hansen: From individual to successful company

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít