Eames Lounge Chair – pohodlí inspirované baseballovou rukavicí

Eames Lounge Chair – pohodlí inspirované baseballovou rukavicí

06.09.
2018

Kateřina Šmaková

Na počátku stála jasná představa - „jako když míček zapadne do baseballové rukavice“. Tedy touha vybočit z davu, chuť experimentovat a přijít s křeslem elegantním, nadčasovým, především však maximálně pohodlným.

Řeč je o ikonickém křesle Eames Lounge Chair, při jehož tvorbě byl důraz kladen krom komfortu také na samotný vizuál. Propracované elegantní křivky, kde měl každý záhyb lahodit oku tak, jako u žádného jiného křesla doposud. Nezůstalo pouze u představ…a v roce 1956 křeslo Eames Lounge Chair spatřilo světlo světa. Inovativní kousek designérského dua manželů Charlese a Ray Eamesových byl představen v oblíbené americké televizní show Arlene Francisové Home, přičemž ihned po uvedení se zařadil mezi přední designové ikony tehdejší doby.

Ikonické křeslo Eames Lounge Chair & Ottoman

Tvůrci manželé Eamesovi, umělci světového formátu

Židle Eames Lounge Chair a její varianta s podnožkou Eames Lounge Chair & Ottoman pochází z dílny manželů Eamesových, světových designérů, umělců tělem i duší. Charles Eames studoval architekturu na Washingtonské univerzitě, poté působil v roli učitele na Cranbrook Academy of Art v Michiganu, kde se seznámil s o 5 let mladší Ray.

Po roce známosti se vzali a započali společnou uměleckou tvorbu. Jejich návrhy byly a jsou stále neotřelé, nadčasové. Vyznačují se jednoduchými a čistými liniemi, inovativními materiály. Mezi jejich přední díla, jež má nyní ve svém repertoáru zařazeny značka Vitra, patří například ikonická židle Eames Chair ze 40. let či překližkový slon Eames Elephant

Eames Lounge Chair z dílny manželů Eamesových

Úmysl byl zcela jasný

Eamesův záměr inspirovaný tradičním anglickým klubovým křeslem dokonale vystihuje fotografie herečky Amandy Dunneové odpočívající v křesle Eames Lounge. Jde o komfortní místo určené k odpočinku a relaxaci. Jasné, prosté, zkrátka a jednoduše pohodlné.

Amanda Dunneová v křesle značky Vitra Eames Lounge Chair

Podle původní receptury

V rámci evropského trhu spadá unikátní kus nábytku do portfolia značky Vitra. Ta původní originál přizpůsobila neustále se měnícím trendům a vyšperkovala tak křeslo opět k naprosté dokonalosti. Přišla s novými kombinacemi barev a materiálů. Krom toho pro větší komfort vyvinula ve spolupráci s kanceláří Eames novou - větší verzi křesla. Důvod byl prostý. Průměrná výška lidské postavy se od roku 1956 zvýšila o neuvěřitelných 10 cm, pro zachování stále stejného komfortu byla tedy úprava nezbytná. 

Křeslo Lounge Chair & Ottoman od manželů Eamesových

Ojedinělé výrobní metody tvořené 47 důmyslně promyšlenými kroky pocházející z 50. let minulého století společně s využitím vysoce kvalitních materiálů byly Vitrou ale samozřejmě zachovány. Právě „původní receptura“ totiž zajišťuje nezaměnitelnou kvalitu a osobitý styl. 

Lounge Chair Akari od značky Vitra

Součást expozice i moderního interiéru

Inovativní kus pohovky byl navržen tak, aby překonal několik desetiletí. Snoubí v sobě tradici se špetkou moderny. Křeslo tak dnes nalezneme nejen ve více než 20 muzeích po celé Evropě a Spojených státech (například i v Muzeu moderního umění v New Yorku), ale také v domácnostech, kde se v mnoha případech proměnilo v nepostradatelnou dominantu interiéru, jež se dědí z generace na generaci. 

Pohodlné křeslo Lounge Chair od značky Vitra

Křeslo v hlavní roli

Ikonické křeslo se stalo oblíbené natolik, že se objevilo také v několika seriálech a filmových inscenacích. Za zmínku stojí například komedie s Adamem Sandlerem Klik - život na dálkové ovládání, akční film Iron Man, drama Druhá šance s božskou Maryl Streep nebo třeba starší snímek Neděle v New Yorku z roku 1963 v hlavní roli s Jane Fonda. Křeslo je mimo jiné součástí starší dochované fotografie, jež zachycuje živou diskuzi dvou světových velikánů Billa Gatese a Steva Jobse.

Různorodost filmových ale i fotografických snímků jen dokazuje, že křeslo perfektně zapadne do jakéhokoliv - nejen filmového prostředí. 

Křeslo Eames Lounge Chair & Ottoman od značky Vitra

A takto vypadá u nás v novém showroomu :)

 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Eames Lounge Chair - pohodlie inšpirované baseballovou rukavicou

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít