Design ruku v ruce s udržitelností

Design ruku v ruce s udržitelností

23.04.
2020

Dominika Švandová

Není žádnou novinkou, že skandinávský design a jeho tradice čerpá materiál i nápady z přírody. Přední výrobci si ale uvědomují, že je třeba studnici inspirace i života chránit a tyto činy vyvažovat péčí i šetrným přístupem. Aby nezůstaly jen u čerpání, snaží se značky jako Muuto, Artek, Fritz Hansen nebo Bolia životnímu prostředí ulehčit. Jak? To se dozvíte v následujících řádcích.

Péče značek o životní prostředí stojí na několika hlavních pilířích. Jsou jimi pečlivý výběr materiálů i jeho zdrojů, důraz na kvalitu před kvantitou a nadčasovost.

Ikony, co nestárnou

Nemusí to být jen estetika, do které se nadčasovost promítá a stejně tak to nemusí být jen návrh designových ikon, který je přítomný po generace. Může to být i konkrétní židle nebo lampa. Nejen ve Finsku se často dědí cenné kusy nábytku po předcích. Značky se proto snaží, aby rodinám tuhle tradici umožnily výrobou co nejtrvanlivějších kusů nábytku.

Severský design je tak bohatý na ikonické kousky, které se prodávají desítky let, aniž by jim čas ubíral na aktuálnosti. Příkladem mohou být návrhy Arne Jacobsena, jako je křeslo Egg z roku 1958 nebo židle Ant navržená v roce 1952, světoznámé židle Eames Chair, které navrhli v 50. letech manželé Eamesovi, či ikonická kolekce váz Savoy, kterou designér Alvar Aalto vytvořil již v roce 1936.

Dlouhá životnost židlí a svítidel dala vzniknout také iniciativě značky Artek, která od roku 2006 skupuje své produkty po bleších trzích a přeprodává. Dává tak židlím naději na nový život a příznivcům designu na ulovení kousků s příběhem. Pořídit tak můžete například ikonickou stoličku Artek 60 z prvních let její výroby. 

Fritz Hansen Egg

Artek 60

 

Důraz na materiál

Na prvním místě je u většiny značek pohodlí obyvatel domácnosti. Benefitem takové zásady často bývá, že jde ruku v ruce s šetrností k přírodě. Vezměme si třeba dřevo. Stromy, ze kterých řemeslníci udělají židli nebo stůl, pochází z neohrožených druhů stromů a z udržitelně obhospodařovaných lesů. 

Ohled na životní prostředí se mnohdy prolíná celým výrobním procesem. Od rozvážného výběru zdrojů přes důraz na certifikované výrobní procesy až po finální úpravu a ošetření jednotlivých kusů. Šetrný přístup se promítá také do samotného balení produktů. Kvalitní přírodní materiály ať už jde o dřevo, tkaniny nebo mramor navíc zajišťují již vzpomínanou dlouhou životnost produktů. 

Bolia

Kvalitní materiály

 

Lokální výroba

Skandinávský design neodkazuje pouze na určitý styl či původ jeho tvůrců. Jde také o to, kde se designové kousky probouzí k životu. Součástí udržitelného přístupu je tak i důraz na využití lokálních zdrojů a šetrnou výrobu, která probíhá v místních továrnách s dlouhou tradicí. Věděli jste například, že většina kousků značky Artek stále vzniká ve finském městě Turku, kde se nábytek designéra a zakladatele značky Alvara Aalta vyrábí už od 20. let minulého století? 

Fritz Hansen

Artek

 

Recyklované a šetrné

Značka Muuto si předsevzala práci nejen na neotřelém pohledu ke skandinávskému designu ale také na inovacích vstříc udržitelnosti. Což se odrazilo především na produktech, jako jsou úložné koše Restore nebo závěsné lampy Under the Bell, které Muuto vyrábí z vláken z recyklovaných PET lahví. Další ukázkou takové iniciativy je kolekce židlí Fiber. Každou jednu židli tvoří ze čtvrtiny dřevěná vlákna, jejichž použitím se snižuje potřeba využívání nově vyrobeného plastu.

Ohled na životní prostředí ale nekončí jen s rozvážným výběrem materiálu. Důležité je také jeho ošetření. Značka Muuto spolu s kolekcemi Visu a Nerd představila také lak na vodní bázi, který je šetrnější jak k lidem v domácnosti, tak k životnímu prostředí.

A další značky nezůstávají pozadu. Dánská značka Bolia například nabízí potahové látky vyrobené z recyklovaných plastových lahví nebo zbytkových materiálů, navíc vyrobených s nulovou spotřebou vody. 

Restore Muuto

Bolia04

Sepětí s přírodou je neoddělitelná součást filozofie skandinávského designu. Myšlenka udržitelnosti tak stojí na počátku každého designového kousku a doprovází ho na jeho cestě od výběru materiálu přes proces výroby až po jeho dlouhou službu v domácnostech. Dejte i vy přednost kvalitě a zodpovědnosti! 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Dizajn ruka v ruke s udržateľnosťou
Shopping from the EU? Switch to Design hand in hand with sustainability

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít