Deset let DesignVille

Deset let DesignVille

25.04.
2024

Katka Horáková

Právě dnes slavíme desáté výročí spuštění e-shopu DesignVille. Naše cesta začala vizí, která přeskočila od inspirace na Pinterestu k založení vlastního obchodu nabízejícího skandinávský design. Vypravte se námi do historie firmy, očima zakladatelky DesignVille Katky Horákové.

Když jsme s Michalem v roce 2013, vybavení dávkou inspirace z Pinterestu i dávnou touhou po vysněných ikonách skandinávského designu, zařizovali náš nový byt, narazili jsme na překvapivý problém: jen málo z toho, co jsme si vysnili, bylo v Česku vůbec k sehnání. A když už, tak pouze v pražských showroomech. Některé klíčové značky a námi vytoužené produkty však na českém trhu chyběly úplně. Zákaznická zkušenost z nákupu také zůstala daleko za očekáváním, hlavně co se týče dodacích lhůt a celkové komunikace ze strany tehdejších prodejců.

V tu chvíli jsme si uvědomili, že existuje díra na trhu, kterou bychom mohli zaplnit. S dlouholetými zkušenostmi v e-commerce a technologickým zázemím naší první firmy PeckaDesign, jsme se rozhodli založit nový e-shop, který by nabízel skandinávský design a související služby na úrovni, jakou si zákazníci zaslouží. Bylo nám jasné, že vývoj e-shopu na míru nějakou dobu potrvá, a tak jsme nejprve spustili blog o skandinávském designu, kde jsme postupně budovali komunitu a sdíleli naše hodnoty.

Normann Copenhagen

Počátky DesignVille

Během tohoto období jsem se setkávala s potenciálními dodavateli, snažila se je přesvědčit o naší vizi a získat jejich důvěru. A to vše v době, kdy mnohé značky už spíše konsolidovaly množství dealerů a ukončovaly s některými stávajícími spolupráci. Jsem hrdá, že se nám již v počátku podařilo získat pro DesignVille klíčové značky jako Muuto, Normann Copenhagen, HAY nebo Audo (dříve Menu), které tvoří základ naší nabídky dodnes. Některé značky jako &Tradition jsme do Česka dokonce přivezli jako první.

Na konci dubna 2014 jsme konečně spustili samotný e-shop a netrpělivě očekávali první objednávky. Užívali jsme si tunění našeho e-shopu, chystání newsletterů a další online aktivity, ale když bylo potřeba, tak jsme naložili náš - jak jinak než skandinávský - vůz a jeli rozvézt zboží nebo budovat první B2B spolupráce.

Rozvážíme design

Pod rukama nám konečně procházely dokonalé kousky, které stvořili Arne Jacobsen, Verner Panton, Alvar Aalto a další věhlasní designéři. Dny i pozdní večery tvrdé práce se začaly vyplácet a brzy jsme si získali pověst spolehlivého dodavatele prémiového skandinávského designu. Již na podzim téhož roku jsme museli „expandovat z našeho obýváku“ (a popravdě všech dalších dříve trochu jen volných zákoutí našeho bytu) do profesionálních kanceláří.

Slavnostní otevření showroomu DesignVille

V roce 2016 jsme spustili slovenskou verzi e-shopu a otevřeli náš první showroom na Vodově ulici v Brně. Růst DesignVille pokračoval, takže za další dva roky jsme si troufli na 250m2 velký showroom u bohunického kampusu v Brně, kde sídlíme dodnes. Postupně jsme rozšířili náš sklad ze zázemí bohunického showroomu do menší skladové haly na Kulkové ulici, a pak jsme si to celé dali v roce 2022 znovu, a to do 750 m2 skladu v logistickém centru v Troubsku u Brna. Ale o naší cestě mezi showroomy i příběh množících se balíků Vám brzy povíme ještě zvlášť.

Showroom Netroufalky

Sklad Troubsko

Na jaře 2023 jsme rozšířili e-shop o anglickou verzi pro zákazníky z celé Evropské unie. Dnes v DesignVille pracuje 15 lidí a obrat za rok 2023 dosáhl 54 milionů Kč. I přesto, že rok 2023 nebyl pro e-commerce segment z těch nejsnazších, dokázali jsme vyrůst o 12%.

DesignVille team Kodaň

Tento příběh ale není jen o číslech a úspěších. Je to příběh o vášni pro design, o odhodlání překonávat překážky a o touze nabízet zákazníkům něco výjimečného. Naše cesta od blogu až po předního prodejce skandinávského designu nás utvrdila v tom, že je důležité držet se pravých hodnot a pevné vize.

Díky našemu přístupu, který odmítá podléhat módním trendům a nesnaží se zalíbit za každou cenu, jsme si udrželi autentickou a nadčasovou nabídku, která rezonuje s opravdovými milovníky skandinávského designu. I přes management růstu, dny strávené v analýze, tabulkách nebo procesech nikdy nezapomínáme na naše kořeny: osobní zkušenost, radost a zážitek z každého kusu, který nabízíme.

DesignVille Dream Team

Za uplynulých deset let jsme se nejen rozrostli, ale troufám si říct, že také stali love brandem pro mnohé zákazníky e-shopu, stejně tak i jako důvěryhodným dodavatelem pro naše velkoobchodní partnery, architekty a designery, kteří s námi sdílejí stejné nadšení a lásku k poctivým kouskům skandinávského designu.

Děkujeme vám za podporu na této neuvěřitelné cestě a těšíme se na další dekádu plnou designovek.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Desať rokov DesignVille
Shopping from the EU? Switch to Ten years of DesignVille

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít