Najděte svůj styl

Najděte svůj styl

03.06.
2013

Katka Horáková

Mám ráda interiéry, které mají duši. Prostory s osobitým stylem a šarmem. Prostory, kde je vidět, že do nich jejich majitelé investovali kus sebe. A tím rozhodně nemyslím, že za ně utratili spoustu peněz, ale že věci vybírali s rozmyslem či láskou. Nebo naopak podlehli vášni, návalům nespoutané kreativity, tvůrčím záchvatům nebo prostě byli vedeni svou neomylnou intuicí.

Před pár měsíci jsem stála před zařizováním našeho nového bytu a přemýšlela jsem, za který konec to vzít. Líbilo se mi tolik různých věcí, na jednu stranu čistě minimalistické interiéry, na stranu druhou odvážné ekletické úlety (a mnoho dalších poloh mezi tím). Jak ale vytvořit “ten můj / náš” konzistentní styl, a jak stvořit příjemné místo, kde budeme rádi pobývat a do kterého se budeme rádi vracet?

Naštěstí téměř v pravý čas se mi dostal do rukou Pinterest... (tím „téměř“ myslím to, že výběr podlahy už prošel developerskou mašinerií dříve a dnes bychom zřejmě volili něco osobitějšího než laminátovku se šílenými lištami a přechodovými profily).... a od té doby už jen pinuju a pinuju.

pinterest760

Takže hledáte-li svůj styl, pinujte. A klidně pro ten účel použijte i skutečnou nástěnku a výstřižky  z časopisů a katalogů, chcete-li. Napinujte si fotky interiérů (jednotlivých místností nebo nábytkových kusů), které se Vám líbí a pak pátrejte po tom, co mají společné. Je to zemitá barevnost? Nebo naopak provokativní barevné akcenty? A co výběr materiálů - hřejivé přírodní materiály nebo lehké a vzdušné transparentní plasty? Tvarová jednoduchost nebo neotřelá extravagance?

A ještě jeden tip: respektujte prostor. Vybavení by mělo souznít s prostorem, který zabydlujete. Mě třeba se strašně líbí industriální retro a mít tak nějaký pěkný loft nebo jiný vhodný prostor, určitě bych do toho šla. Jenže v bytové novostavbě s bílými plastovými okny by to bylo poněkud mimo. Takže jsme nakonec zakotvili v „urban style“ s prvky retra.

Našli jste svůj styl? Ať už je to čistý minimalismus, hi-tech sklo a kov, skandinávské útulno, bohémská moderna, ryzí industrial, venkovský vintage nebo třeba modern urban chic, držte se ho! Samozřejmě styly lze i kombinovat, ale musíte vědět co děláte a proč to děláte. Nenechte se svést z cesty jen proto, že někde mají zrovna něco v akci nebo vám příbuzní něco dali zadarmo (ať už to byly vyřazené skříně nebo romantická vázička jako dárek k narozeninám).

Pokud jste už rozklíčovali v čem váš styl spočívá, udělejte si (třeba zase na Pinterestu) takový malý wishlist. Tam už nebude vše, co se Vám líbí, ale jen to, co jste se rozhodli koupit nebo co byste si domů přáli (třeba až našetříte). Takto pěkně srovnané na jedné stránce hned bude vidět, jak to k sobě ladí či neladí.

Pokud umíte s nějakým grafickým editorem a la Photoshop (co umí práci s vrstvami), můžete zkoušet, jak bude ladit nový nábytek a doplňky ke stávajícímu vybavení. Co na tom, že perspektiva úplně nesedí. Já takto “ověřila” třeba koberec, konferenční stolek i některé polštáře, než jsem je koupila. Tady je ukázka, jak to vypadala primitivní montáž ve Photoshopu a po té foto, jak to nakonec vypadá na živo.

obyvak-kolaz
Částečná montáž ve Photoshopu - stolek, koberec, polštáře i obrázek

designville-postcard2
Foto naživo, pár věcí (obrázek na zdi, polštáře Hay) ještě chybí.

Starší komentáře

  • 1

    b , 28.11.2013 (18:57),

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na konferenční stolek, který máte v interiéru. Moc mne zaujal, mohla byste mi napsat kde je k dostání? Děkuji. Jinak Váš blog mne nadchnul, právě zařizuji byt a neustálé kompromisy (vzhled/cena/využitelnost/...) ze mne dost vysály energii. Několik Vašich odkazů mi vlilo novou krev do žil a tak se těším, že budu zase "řádit". Za to Vám velmi děkuji.

  • 2

    Katka Horáková , 28.11.2013 (19:39),

    Reaguje na 1 Dobrý den, stolek se jmenuje Tablo Table a je od firmy Normann Copenhagen. A dostanete ho koupit v našem e-shopu.

  • 3

    Terka , 19.03.2014 (11:58),

    Dobrý den, moc se mi líbí světlý polštářek uprostřed sedačky vedle polštářku se sovou. Mohla by jste mi napsat, kde lze zakoupit? Děkuji.

  • 4

    Katka Horáková , 19.03.2014 (14:01),

    Reaguje na 3Dobrý den Terko, polštářek, na který se ptáte, stejně jako ten se sovou, jsou z produkce britské designérky Natashy Lawless. Ta však nedávno obměnila sortiment, takže se obávám, že se už nevyrábí.

  • 5

    Terka , 29.08.2014 (13:37),

    Dobrý den Katko, chci se zeptat na jakém webu jste našla obrázek na zdi? Hledám nějaký podobný, rozhlížím se např. na Society ale pořád nemůžu žádný vybrat. Děkuji.

  • 6

    Katka Horáková , 29.08.2014 (13:47),

    Reaguje na 5Dobrý den, Terko, jedná se o můj autorský návrh na plakát / obraz. Pokud by se Vám líbil, mohla bych ho nechat vytisknout v potřebné velikosti a mohla byste si jej u mě koupit. Pokud byste měla, zájem, napište mi na mail, já bych vám poslala lepší náhled obrázku a na základě vámi preferovaného rozměru bych zjistila, co by stála realizace.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Nájdite si svoj štýl
Shopping from the EU? Switch to Find your style

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít