Brokis: unikátní česká svítidla na DesignVille

Brokis: unikátní česká svítidla na DesignVille

23.05.
2023

Dominika Švandová

V DesignVille dlouhodobě přinášíme to nejlepší z designu, převážně toho skandinávského. Pokud však jde o značku těch nejvyšších kvalit, nebojíme se udělat výjimku. Právě proto jsme s velkou radostí rozšířili portfolio značek i o jednu českou: Brokis. Čím nás tolik uchvátila, vám napoví následující řádky.

Značku Brokis zakládá v roce 2006 Jan Rebell s jasným cílem: zachovat a oživit tolik vzpomínanou tradici českého sklářství. Její příběh nicméně začíná o necelé desetiletí dříve, kdy Rebell kupuje jednu z nejstarších českých skláren, Sklárnu Janštejn. Jde o dobu, kdy zájem o tradiční výrobu spíše upadá a mnoho sklářů odchází.

Brokis glassworks


Brokis tak všechnu svou pozornost upíná k tomu, aby řemeslo, které se v případě janštejnské sklárny rozvíjí už od toku 1809, přetrvalo i v 21. století. Navazuje na tradiční výrobní postupy, současně je ale zdokonaluje a modernizuje. Se vznikem značky se tak mimo jiné oživují téměř zapomenuté receptury na výrobu barveného skla. To ostatně nyní najdete v mnoha úspěšných kolekcích, počínaje třeba pestrobarevnými lampami ve tvaru nafukovacích balonků, Memory.

Brokis Memory

Brokis Orbis

Právě propojení historie s jasnými vizemi budoucnosti udává směr značky i po necelých dvaceti letech fungování. Bohaté zkušenosti a perfektní znalost řemesla propůjčují svítidlům vysokou kvalitu, ale také umožňují posouvat hranice jejich designu s každou kolekcí o kus dál. Jmenovat můžeme například Night Birds, řadu svítidel, která svou živelností připomíná letící hejno ptáků. Jejich skleněné siluety v různých fázích letu vznikají právě díky inovativní technologii založené na dvouletém experimentování.

Brokis NIGHT BIRDS

Brokis NIGHT BIRDS


Samotný design přitom není jedinou oblastí, ve které se Brokis posouvá vpřed. Zmínit zde musíme i ambiciózní cíle v oblasti udržitelnosti. Ty naplňuje mimo jiné upcyklací střepů, které vznikají jako vedlejší produkt výroby a které by se jinak staly odpadem zatěžujícím životní prostředí. Namísto toho se zbytkové sklo proměňuje v unikátní Brokisglass – skleněné desky dále využitelné v architektuře, stavebnictví i pro výrobu dalších lamp, třeba již zmíněných Night Birds.

 

Pokud vás svítidla české značky zaujala, jistě si užijete i netradiční možnost, jak si je prohlédnout, dokonce i z pohodlí domova. Už ke konci roku 2019 začali v Brokis pracovat na prezentacích v podobě virtuálních projektů, které se zejména v následujících letech ovlivněných pandemií ukázaly jako velmi přínosné. Oceňované kolekce svítidel zasadili do prostředí nádherné virtuální vily, butikového hotelu a nakonec i do kancelářských prostor, aby si každý ze zájemců mohl prohlédnout širokou řadu kolekcí v tom správném kontextu.

Brokis Virtual Villa

Brokis Ivy

Virtuální projekty vám mohou snadno přiblížit, jak by svítidla mohla vypadat nad vaším jídelním stolem, nebo poradit, která z kolekcí bude ideální pro vytvoření většího shluku lamp. Širokou nabídku Brokis si ale samozřejmě můžete prohlédnout také na našem e-shopu – je opravdu z čeho vybírat!
 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Brokis na DesignVille
Shopping from the EU? Switch to Brokis at DesignVille

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít