Skandinávský design se špetkou punku

Skandinávský design se špetkou punku

16.10.
2017

Ivana Šalbabová

Co mají společného bruselská čokoláda, berlínský street art, kytary z Madridu, hedvábí z Florencie, pražské retrohračky a značka Normann Copenhagen. Patří na seznam dvanácti evropských pokladů, který sestavil pulitzerovými cenami ověnčený deník The New York Times.

Během 18 let, kdy firma Normann Copenhagen funguje, toho stihla skutečně dost. Exportuje do 82 zemí po celém světě, získala víc než 80 ocenění včetně prestižní Red Dot Design Award nebo iF Product Design Award. A stále nepřestává hýřit skvělými nápady.

K designu přistupuje dánská značka po svém – boří konvence, jde svojí vlastní cestou a obyčejné věci denní potřeby povyšuje na neotřelé kousky, které máte chuť si vystavit. A co víc! Díky tomu, že designéři mají v úctě především funkci produktů, je radost každý z nich používat. 

Otvírák, který vás rozmluví

Dokonalým příkladem toho, jak návrháři pro Norman Copenhagen přetavili obyčejnou věc v designové dílo je novinka v podobě otvíráku a zvonečku v jednom s názvem Bell Opener. Všední otvírák lahví najednou povýšil na nádhernou dekoraci, která bude hvězdou všech slavnostních okamžiků, které si žádají proslov. Dost možná noví vlastníci tohoto kousku budou mít chuť řečnit, kdykoliv otevřou novou láhev.

Nemám ráda slovo jedinečný, ale k otvíráku Bell Opener sedí. Stejně jako vtipný, praktický, elegantní, nadčasový a plný netušených možností. Určitě se najde spoustu dalších příležitostí využití zvonečku v souvislosti s popíjením, než jen zjednání ticha pro slavností projev.

Otvírák Bell Opener

Mimochodem jednoho z autorů nevšedního nápadu nedávno ocenila i odborná veřejnost. Qian Jiang ze Studia Dejawu, které Bell Opener navrhlo, za něj letos v srpnu přebral prestižní cenu Formex Nova Designer of the Year v kategorii young Nordic design talents.

Mít tak o kolečko víc

Nová sada věšáků Chip Hooks různých velikostí je skvělá v tom, že si jednotlivá kolečka rozmístíte tak, jak sami chcete. Každý člen domácnosti bude mít svůj věšák v takové výšce, která je komfortní právě pro něj. Autor designu Simon Legald sází na poctivost, která vychází z toho, že výrobek je srozumitelný, funkční a dokáže uspokojit estetické potřeby svých majitelů.

Nadšeni budou především fanoušci industriálního designu. Autor si nelibuje ani v přidávání přikrašlovacích detailů. Pracuje s tím, že zdůrazňuje potřeby místo aby je skryl. Jeho produkty proto působí jednoduše a upřímně. Věšáky Chip Hook svým tvarem připomínají ozubená kolečka. Chladné tovární tvary vyvažují přírodní odstíny s lehce třpytivou strukturou.

Věšák Chip Hooks

Věšáky Chip Hook

Docent Zajíc by se divil

V teoretické rovině je téma efektivního uspořádání pracovních a učebních pomůcek na stole nepřekonatelné v podání Zdeňka Svěráka a jeho Bronštejnově metodě, kterou coby doc. Miroslav Zajíc (nikoliv Miloslav, v tom se často chybuje) představil ve dvojce filmových Básníků.

Ovšem prakticky bude na nepořádek na stole lepší další podzimní novinka – organizér One Piece. Vyrábí se z bukového dřeva a je tak akorát velký, aby se do něj vešly vaše pracovní nezbytnosti. Jistě, různé profese používají ke své činnosti trochu jiné pomůcky. Autoři návrhu ze studia Yuue proto testovali využití různých tvarů slotů, až nakonec vznikly tři typy organizérů. Jeden pro ty, kdo pracují s běžnými kancelářskými nástroji – classic, druhý pro kreativce – architect a třetí pro všechny, kdo bez mobilního telefonu nebo tabletu nedají ani ránu – geek.

Organizér One Piece Architect

Organizér One Piece Classic

Organizér One Piece Geek

Historie hrnku v kostce

Před mockrát moc lety si naši předci vyráběli primitivní jednoduché nádoby, které sloužily jako hrnky. Vypadaly spíš jako misky, ale časem jejich tvar vypilovali. Někoho chytrého pak napadlo přidat ouško kvůli snazší manipulaci. O pár let později zase někdo jiný vymyslel, že bez ouška budou vypadat taky dost dobře a ta horší manipulace se nějak přežije.

A nedávno přišel Simon Legald a navrhnul pro Normann Copenhagen sérii hrnečků Obi Cups, které nemají ouška a přesto se bezvadně se drží aniž si člověk spálí ruce, když si zrovna nalije horký čaj. Hrneček dostal oblý organický tvar a integrovaný silikonový pás, který má izolační funkci a zajistí dobrou přilnavost. Simon Legald vymyslel krásný hrnek, který nebudete chtít dát z ruky.

Hrnečky Obi Cups

Jsem Norm a budu u vás bydlet

Tohle jsou Normfred, Normus, Normnorm, Norm a Norma. Těší je, že vás poznávají a nemůžou se dočkat, až se k vám nastěhují. Betonové figurky se zrodily náhodou v průběhu experimentování s hlínou. Do třetice jde o design Simona Legalda. Jednotlivé figurky oblékl do různých barev a každé dal vlastní, jednoduchý, grafický vzorek a výraz tváře. A tak vznikla osobitá rodinka Normies.

Rodinka Normies

Ste zo Slovenska? Prejdite na Škandinávsky dizajn s náznakmi punku

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít