Recyklované materiály proměněné v designové kousky

Recyklované materiály proměněné v designové kousky

03.08.
2021

Eliška Koukalová, Dominika Švandová

Moderní pohled na design se neskrývá jen za futuristickými křivkami a neotřelými barevnými kombinacemi. Inovace prochází také výrobní halou spolu s procesy, na jejichž umožnění jste se možná podíleli i vy sami. Nevěříte? Pokud běžně třídíte plastový odpad v domácnosti, možná jste zároveň přiložili ruku k dílu. Při výrobě židlí, stolků nebo svítidel se materiál z recyklovaných PET lahví či jiný domácí plast v mnoha případech stává příhodnou alternativou.

&Tradition: recyklovaná ergonomie

I když se celý proces recyklace může zdát poměrně abstraktní, konkrétní rysy vždy dostává s hotovým výrobkem. Na výsledek vašeho snažení se potom můžete například posadit. Ohleduplnost k životnímu prostředí dala vzniknout kolekci židlí Rely od značky &Tradition. Designér Hee Welling zasvětil téměř rok práce zkoumání a upravování toho nejpříhodnějšího procesu, materiálu a zpracování. 

Výsledkem je nadčasová designová židle, jejíž ergonomický sedák je tvořen ze 100 % recyklovaného plastu. Malé kousky jsou prvně podrceny a roztaveny, později smíchány s barvou a vytvarované do podoby skořepinového sedáku. Welling zahrnul udržitelnost do celého procesu: židle navrhl tak, aby šly v případě závady snadno rozmontovat a opravit. Každý kousek tak dostává naději na ještě delší životnost. 

AndTradition Rely

AndTradition Rely

Rely AndTradition

Ferm Living: odolná tkaná textilie

Vytříděné plastové lahve se značka Ferm Living rozhodla využít také při výrobě látky. Celých třiapadesát jich stačí na potah jednoho křesla z kolekce Desert. Plastový odpad nejprve stlačí do pevných bloků, poté rozdrtí na malé třísky, ze kterých vyrobí měkká střižová vlákna. Takto vyrobená vlákna tenká zhruba jako lidský vlas jsou poté spřádána do příze požadované tloušťky, která je připravena ke tkaní textilie stejným způsobem, jako třeba vlna. Protože je ale textilie plastová, nenasakuje vodu a je vysoce odolná i v náročnějších podmínkách – příhodné vlastnosti například pro venkovní použití nábytku Desert. 

Ferm Living Desert

Ferm Living Desert

Ferm Living Desert

Normann Copenhagen: jedinečná struktura Bit Stool

Udržitelností i všestranností vyniká čerstvý přírůstek do sortimentu dánské značky Normann Copenhagen, Bit Stool. Ať už zastává roli příležitostného místa k sezení v předsíni, nebo odkládacího stolku vedle pohovky, díky svému designu vždy upoutá pozornost. Nepřehlédnete ji díky hravému tvaru i materiálu. Ten je tvořen z tisíců drobných částeček recyklovaného plastu, které zůstávají patrné, a tak vytváří na povrchu designové stoličky specifický vzor. 

Normann Copenhagen Bit Stool

Normann Copenhagen Bit Stool

Muuto: překvapivě funkční plsť

Spojí-li se severská estetika s praktickým řešením, úspěch daného kousku na sebe nenechá dlouho čekat. Muuto přitom neopomíjí ani vztah k přírodě, proto v nabídce dánské značky najdeme produkty jak z materiálů získávaných šetrným způsobem ze zodpovědných zdrojů, tak z těch recyklovaných. Příkladem jsou zástupci kolekcí Restore a Under The Bell

Uspořádanější domácnost bez povalujících se hraček, časopisů či jiných drobností zajistí první z nich – kolekce úložných košů různých barev a velikostí. Recyklované PET lahve se při jejich výrobě mění v odolnou plsť, která dobře drží tvar a spolu s oblými tvary působí přívětivým dojmem.

Muuto Restore

Muuto Restore

Své klady dokazuje polymerová plsť také v podobě závěsných svítidel Under The Bell. Materiál tvořený 60 % recyklovaných vláken účinně pohlcuje zvuky, a vytváří tak lepší podmínky pro ničím nerušený rozhovor i v rušnějších prostorách kaváren, hotelů a dalších veřejných míst. Pocit soukromí ještě umocňuje tvar svítidla připomínající kopuli dramaticky se vznášející nad stolem. 

Muuto Under The Bell

Muuto Under The Bell

Úzký vztah k přírodě je blízký nejedné skandinávské značce, neboť právě on je jedním z pilířů tradice severského designu vyznačujícího se dlouhou životností, nadčasovým stylem, kvalitou materiálů a jejich pečlivým zpracováním. Využití recyklovaných materiálů je pak přirozeným vyústěním tohoto přístupu. Více se dozvíte také v našem článku Design ruku v ruce s udržitelností
 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Recyklované materiály premenené v dizajnové kúsky
Shopping from the EU? Switch to Recycled materials turned into design pieces

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít