Nadčasové skořepinové židle

Nadčasové skořepinové židle

27.08.
2019

Katka Horáková

Židle v kombinaci tvarovaného plastového sedáku a několika typů podnoží se těší obrovské popularitě. V závislosti na složení materiálu sedák lehce či trochu více pruží a umožňuje tak pohodlné a dynamické (rozumějte zdravé) sezení. Židle jsou také velmi odolné a vhodné jak do domácích, tak do komerčních prostor. Kde má tento fenomén svůj začátek?

Eames Chair (Vitra)

Když koncem 40. let navrhoval Charles Eames ideální židli pro prestižní soutěž „Low Cost Furniture Design“, neuspokojivé výsledky práce s překližkou a hliníkovými pláty ho nakonec přivedly ke sklolaminátu – inovativnímu materiálu, který doposud v nábytkovém průmyslu nebyl použit.

Výsledkem byl revoluční design židle: sedák tvořený ergonomicky tvarovanou a pohodlnou skořepinou, kterou je možné umístit na několik typů podnoží – ryze kovové, dřevěné, otočné, a dokonce i houpací. Konstrukce je vždy lehká, vzdušná, a přitom velmi pevná. 

Eames Chair Vitra

Křehký sklolaminát byl v průběhu času nahrazen odolnějším polypropylenem. Touto úpravou se židle Eames Plastic stala v podstatě nezničitelným kusem nábytku. Eames Fiberglass Chair se však začátkem letošního roku na trh vrátila, a tak dnes můžete ikonickou židli vybírat hned ze dvou materiálových provedení. 

Eames Fiberglass Chairs

Židle Eames, kterou dnes vyrábí švýcarská značka Vitra, nejen že se stala nesmrtelnou designovou ikonou, ale také definovala novou typologii židlí. Vlastní verzi skořepinové židle má v nabídce řada značek z portfolia DesignVille - pojďme se na některé z nich podívat.

About a Chair (HAY)

Pokud bychom měli charakterizovat řadu About a Chair jedním slovem, bylo by jím jistě variabilita. Kolekce dánské značky HAY, navržená designerem Hee Wellingem, zahrnuje židle několika typů.

Klasická židle AAC 22 se zaoblenými zády plynule přecházejícími v područky nabídne dokonalé pohodlí u jídelního stolu, polstrovaná varianta s kovovou podnoží a kolečky zase skvěle poslouží v pracovně a ta stylově nejjednodušší bez područek se bude hodit domů i do kanceláře. Připočtěte k tomu bohatou škálu barev skořepin i polstrování a máte opravdu z čeho vybírat! 

AAC22 HAY

AAC HAY

Do rodiny About a... nábytku se řadí také kolekce About a Stool, jež nabízí barové stoličky ve stejném duchu. 

AAS HAY

Židle Form (Normann Copenhagen)

Židle Form jsou charakteristické zejména dokonalým estetickým propojením plastového sedáku a typicky severské dřevěné podnože. Kolekce Form od Normann Copenhagen se stala natolik úspěšnou, že dnes čítá kromě židlí s vícero typy podnoží také barové židle a několik druhů stolů od jídelních po kavárenské.

Form Chair

Form Chair

Židle Fiber (Muuto)

Křesla a židle z kolekce Fiber od Muuto zaujmou zejména inovativním bio kompozitním materiálem sedáku, který obsahuje 25% dřevěných vláken. Z dálky se může zdát, že je sedák vyrobený z obyčejného plastu, ale při bližším pohledu jsou dřevěná vlákna dobře viditelná, což dodává židlím Fiber nezaměnitelný charakter.

Fiber Chair Muuto

Beetle Chair (Gubi)

Dánská značka Gubi má mezi skořepinovými židlemi hned dvě želízka v ohni. Kolekce židlí v designu od studia Komplot získala prestižní ocenění Red Dot Award „Best of Best“. Dalšími jsou pak židle z kolekce Beetle. Pojmenování židle je nasnadě, tvarování sedáku připomíná krovky a tvarosloví kovových nožek též nezapře inspiraci v hmyzí říši.

Gubi Beetle

Harbour Chair (Menu)

Harbour Chair dánské značky Menu byly navrženy pro kreativní prostor značky Menu Space, který v sobě spojuje showroom, kanceláře a kavárnu. Harbour Chair svou variabilitou zapadá do všech těchto konceptů a navzájem je propojuje.

Harbour Chair

Harbour Chairs

Chcete vidět víc? Vydejte se na průzkum do sekce židlí v našem eshopu.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Nadčasové škrupinové stoličky

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít