Buy less, choose well. Děkujeme, Vivienne Westwood

Buy less, choose well. Děkujeme, Vivienne Westwood

10.01.
2023

Eliška Koukalová

Pár dní před koncem roku svět opustila designérka a vizionářka Vivienne Westwood. Nejčastěji bývá spojovaná s revolučním vlivem na oděvní scénu, který se datuje až do sedmdesátých let. Její tvorba i nadále žijící odkaz byly ale mnohem větší. Jak jste si mohli všimnout, Westwood všeříkající ústřední motto "Buy less, choose well" provází DesignVille od samého začátku. Pojďme si proto připomenout inspirativní hodnoty, které s časem rozhodně na platnosti neztrácejí, spíše naopak.

Dílo Vivienne Westwood bývá nejčastěji spojováno s punkovou underground kulturou, které pomohla najít oděvní identitu, nicméně by bylo velmi krátkozraké redukovat její tvorbu pouze na působení v módě. Jak sama říkala, módu a oblečení vnímala pouze jako nástroj, šlo jí vždy především o příběh a sdělené, které tvorbou předávala. Nehledě na formu.

westwood

Zdroj: vogue.com

Už od mládí se pohybovala v obklopení umění, také se od útlého věku zajímala o tradiční krejčovství – tedy poctivou a precizní řemeslnou práci. Přestože působila v oděvním průmyslu, uvědomovala si jeho úskalí i pověst, ráda tedy narušovala status quo zevnitř. Zejména upozorňováním na stav životního prostředí, sociální nerovnosti nebo na přemíru násilí. Než aby šla hlavou proti zdi, věřila, že musí být rychlejší a předběhnout nedostatečně rychle se vyvíjející dobu.

1987-vivienne-westwood-personal-style-shutterstock-editorial-ATKHR7

Zdroj: vogue.com

Čímž se dostáváme k pomyslné myšlenkové duši všeho, do čeho Vivienne investovala svou energii. Snažila se vzbudit zájem o vědomou spotřebu a vyhnout se tak nadprodukci i plýtvání. Podle ní je to řešení na nejeden problém. Protože stavěla na kvalitním zpracování, recyklaci materiálů a ohleduplnosti k životnímu prostředí, věděla, jak dlouho mohou produkty sloužit. Ve spojení s filozofií rozvážného výběru by se tak ideálně každý z nás měl řídit jejím heslem: Buy less, choose well, make it last (kupuj méně, vybírej dobře, aby to vydrželo). Nejen tuto větu, ale i předchozí myšlenky inspirovaly také filozofii DesignVille. A přirozeně je i v souladu se značkami, které pod naším jménem najdete. 

2016-vivienne-westwood-personal-style-GettyImages-508360118

Zdroj: vogue.com

Námi vybrané značky začínají u zodpovědné výroby a šetrné volby materiálů s co nejudržitelnějším použitím každého centimetru. V našem portfoliu najdete i výrobce, kterých produkty vznikají čistě recyklací, například prostírání Lind DNA. Všechny se dívají zodpovědně do budoucnosti, za každým návrhem tedy stojí i rozvaha nad životností designového kousku a případně také nad náhradou dílů pro ještě delší životnost či nad co nejšetrnější likvidací. 

Podrobněji jsme se tomuto tématu věnovali už v článku Design ruku v ruce s udržitelností, kde se přesvědčíte, že podobně inspirující způsob uvažování i konání jako měla Westwood sdílí mnoho designérů na našich stránkách.  
 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Buy less, choose well. Ďakujeme, Vivienne Westwood
Shopping from the EU? Switch to Buy less, choose well. Thank you, Vivienne Westwood

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít