Tense: příběh svítidla pro moderní bydlení

Tense: příběh svítidla pro moderní bydlení

25.08.
2023

Dominika Švandová

Zavěšené v místnosti působí jako vznášející se obláček, je lehké a nepřehlédnutelné. To však zdaleka nejsou jediné přednosti svítidla Tense od značky New Works. Jaká byla cesta návrhu dua Panter & Tourron od prvotní myšlenky po úspěšnou kolekci několika typů svítidel, vám prozradí následující řádky.

Doménou švýcarského dua designérů Stefanoa Panterotta a Alexisa Tourrona je inovativní design, který se zamýšlí nad současnými potřebami bydlení mladé generace. A ani svítidlo Tense není výjimkou. Představeno světu bylo v roce 2019 na Milánském týdnu designu spolu s dalšími kousky kolekce, která nabídla řešení pro ty, kteří jsou často v pohybu.

New Works Tense

 
Řadu pěti kusů základního interiérového vybavení spojovala váha pod 20 kilogramů, praktičnost a úspornost balení i možnost každý z nich sestavit bez potřeby dalších nástrojů. Tyto kvality měly zajistit, aby designové kousky doprovázely své majitele i při častém stěhování. Designéři sami totiž věří, že si k věcem, které nás obklopují, tvoříme vztah, a tak se i v dnešní době větší flexibility bydlení a sdílené ekonomiky vyplatí investovat do produktů, které nám usnadní a zpříjemní život. „Kus nábytku je jako pěkné umělecké dílo, je to něco, co chcete brát s sebou a případně předat svým příbuzným, abyste si uchovali odkaz toho, jak jste vyrůstali,“ vysvětluje Panterotto.
 
Samotné realizaci kolekce předcházelo jak zkoumání technologických postupů a materiálů, tak i nahlédnutí mimo svět designu. Designéři se inspirovali třeba lehkým sportovním vybavením, konstrukcemi stanů nebo profesionálním vybavením pro fotografy – a v případě samotného svítidla Tense například i klasickým designem japonských papírových lamp. Vedle funkčních kvalit muselo být svítidlo také krásné jak rozsvícené, tak zhasnuté. Designéři se snažili vytvořit kousek, který se hodí do mnoha typů interiérů a dodává jim na osobitosti.

New Works Tense


Hlavní roli při cestě za dokonalým svítidlem hrál také výběr správného materiálu. Takového, který by byl odolný a pevný, recyklovaný a současně recyklovatelný. Netkaná textilie zvaná Tyvek nejen vyhovovala těmto požadavkům, také příjemně rozptylovala světlo, a tak se stala jasnou volbou. Díky lehkému materiálu bylo navíc možné použít pouze jeden kabel, který slouží jak k zavěšení, tak k přívodu elektřiny.

New Works Tense


Promyšlený design svítidla nakonec k širší veřejnosti přivedla spolupráce s dánskou značkou New Works. Původní závěsné provedení v několika rozměrech (včetně velkorysého svítidla s průměrem 120 cm) doplnila také nástěnná a stolní přenosná varianta. Prohlédněte si celou kolekci Tense

New Works Tense Wall Lamp


 

Ste zo Slovenska? Prejdite na Tense: príbeh svietidla
Shopping from the EU? Switch to Tense: the story of a lamp

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít