Skleněné vázy a další designové kousky

Skleněné vázy a další designové kousky

23.01.
2017

Lucie Čačalová

Venku je sice stále zima až praští, to ale neznamená, že bychom si už nyní nemohli uvnitř užívat symbol blížícího se jara v podobě krásných květinových aranžmá. Proto vám představujeme nejkrásnější vázy, v nichž se květiny budou vyjímat v kterékoliv roční době.

Valentýn, narozeniny, svátky i jiná výročí, různé životní úspěchy, nebo třeba MDŽ :-) Při všech těchto příležitostech hrají květiny hlavní roli a vázy jim sekundují ve vší jejich kráse a stylu. Proto jsme pro vás vybrali nejkrásnější květinové vázy z nejrůznějších materiálů, jež však spojuje jedno - květiny, ať již čerstvé nebo sušené, v nich budou vypadat prostě báječně.

Nepřekonatelná krása skla

Sklo, které pro vázy asi nejtypičtějším materiálem, vám nabízí nespočet zpracování a výrazů, které se nikdy neomrzí.

Vezměte si například takové vázy Troll od Menu. Hned na první pohled vás zaujmou ručně foukaným tvarem evokujícím zdmouvající se bublinu. Při druhém pohledu můžete obdivovat jejich zabarvení a při třetím třeba dumat nad tím, jak krásně vázy vypadají prosvětlené paprsky slunce (a vězte, pohled je to dech beroucí).

Vázy Troll doplňuje v sortimentu Menu letošní novinka, váza Echassé, která svým provedením z kouřového skla a mosazi nemá daleko k elegantnímu uměleckému dílu. Se svojí výškou šedesát centimentrů to není žádný drobek, naopak nejlépe vynikne jako solitér vystavená na obdiv na zemi či podstavci.

Klasikou mezi skleněnými vázami jsou samozřejmě vázy Aalto od Iittala, které k nadčasovým ikonám designu patří již osm desítek let. Ručně foukané vázy, kterým se také říká Savoy, jsou důkazem preciznosti finského sklářství. Zajímavostí je, že výroba každé vázy trvá 30 hodin a pracuje na ní celkem 7 lidí ve 12 výrobních fázích.

Váza vás nadchne svojí univerzálností, neboť snad není květina, která by v ní nevypadala skvěle.

Absolutní tvarovou čistotu představují vázy Elevated a Silent od Muuto. Minimalistický design vázy je až neviditelný, což směřuje všechnu pozornost na samotnou kytici.

Sochařské dílo z jílu

Propojení umění a užitého designu souzní ve vázách Folded od Menu, které na první pohled rozeznáte díky netradičnímu „skládanému“ tvaru. Tvar vázy je tak výrazný, že se k němu lépe hodí spíše decentní květiny, které doplní silné vyznění samotného doplňku.

Daleko k sochařskému dílu nemají ani vázy Shades z dílny Muuto. Ty zaujmou především neobvyklým tvarem, který však dovolí vyniknout i výrazné květinové vazbě.

Netradičně: ocel a beton

Hledáte-li vázy v tom nejmodernějším kabátě, zpracování z betonu či oceli vás může zaujmout. Tyto netypické, „tvrdé“ materiály vytváří společně s něžnými květinami příjemný vizuální kontrast. Například vázy Tactile od Menu doplní zeleň leštěnou nerezavějící ocelí, jež je zrovna pro vázu poněkud netradičním materiálem. 

Váza Willmann od stejné značky nepůsobí kontrastně jen s květinami, ale i sama o sobě - kombinace skla s betonem vytváří dialog kontrastů křehkého vs. robustního. Trochu netypicky je betonová část umístěna ve vrchní části vázy a pokud tedy do vázy vložíte kytici, uvidíte pouze konce jejích stonků a pak samotné květy nad betonovým obalem. 

Ať už sáhnete po váze z klasického skla, méně tradičního jílu či jiného neobvyklého materiálu, myslete na to, že květiny, ty darované i ty koupené, jsou nejlepším receptem na pošmourné zimní počasí a chmurnou náladu.

Ste zo Slovenska? Prejdite na Sklenené vázy a ďalšie dizajnové kúsky

5% sleva pro vás!

Newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte 5% slevu.

Odebírat newsletter

Zavřít